8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savjet EU za opšte poslove 19. novembra raspravlja o proširenju

Politika

Comments 0

Savjet EU za opšte poslove 19. novembra raspravlja o proširenju

Izvor: pobjeda.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Na sjednici Savjeta EU za opšte poslove, koja će biti održana 19. novembra u Briselu, ministri će razgovarati o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanja EU. To je Pobjedi saopšteno iz sjedišta Savjeta Evropske unije. 

Mediji su najavili da će Francuska na ovoj sjednici iznijeti prijedloge za reformu procesa proširenja EU, a među njima i nova pravila za zemlje kandidate za EU.

Više zemalja članica, među njima Italija, Poljska, Austrija, Češka i druge, zatražilo je da se o proširenju nastavi debata već na sljedećem ministarskom sastanku, ,,da bi se našao put iz sadašnje blokade i pokazalo kako EU nije okrenula leđa zemljama regiona“, nakon negativne odluke za Sjevernu Makedoniju i Albaniju prošlog mjeseca.

''Mogu da potvrdim da će na sjednici Savjeta ministara 19. novembra biti riječi o stanju u pogledu proširenja, kao i procesu stabilizacije i pridruživanju Evropskoj uniji'' – kazao je sagovornik Pobjede iz Savjeta.

Među zemljama članicama postoji saglasnost da razgovore treba nastaviti, a Francuska je zatražila da oni budu dobro pripremljeni kako bi se izbjeglo ponavljanje poznatih stavova i stvaranje nerealnih očekivanja, s obzirom na to da sastanak 19. novembra neće biti o otvaranju pregovora, već priprema za raspravu i eventualne odluke na proljeće 2020.

Mediji su nedavno objavili da bi zemljama koje žele da postanu dio evropske porodice, Brisel na sljedećem samitu EU-Zapadni Balkan, narednog maja, mogao ,,servirati“ nova pregovaračka pravila o pristupanju, prema kojima bi se zemljama kandidatima umjesto članstva u EU ponudila neka vrsta privilegovanog partnerstva sa EU. Tačnije, ekonomska integracija bez formalnog članstva.

Na pitanje da li Njemačka, kao jedna od vodećih članica EU, zagovara nova pregovaračka pravila o pristupanju zemalja kandidata Uniji, iz njemačkog ministarstva vanjskih poslova poručuju da je zvanični Berlin ,,otvoren za raspravu o konkretnim prijedlozima reformi koje poboljšavaju proces pridruživanja i pružaju još veću podršku zemljama kandidatima na putu ka članstvu u Evropskoj uniji“.

''Njemačka vlada kao i velika većina zemalja članica EU jasno je podržala otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Žalimo što još nije postignut dogovor. Mi ćemo nastaviti da radimo na tome'' - kazali su Pobjedi iz njemačkog ministarstva na čijem je čelu Hajko Mas.

Prema pisanju brojnih medija u regionu, dogovor o novim pravilima za zemlje kandidate trebalo bi da bude postignut u narednih šest mjeseci i usvojen na Evropskom savjetu u martu sljedeće godine. Nova rasprava i naknadno uvođenje novog modela moglo bi da pogodi državu koja je najdalje otišla u pregovorima – Crnu Goru. Tim prije što još države -članice Evropske unije nijesu blizu definisanja konačnog modela.

Jedna od ideja je uvođenje tzv. sektorske integracije u EU, odnosno da država po zatvaranju svakog poglavlja praktično u potpunosti uđe u sistem Unije u toj oblasti, a ne da, kao do sada, čeka da postane punopravna članica. Na primjer, kada završi pregovore u oblasti transporta, saobraćaja ili ekologije, država kandidat odmah bi imala pristup i svim fondovima EU, kao svaka druga članica.

I crnogorski predsjednik Milo Đukanović otkrio je da ima saznanja da se u određenim evropskim krugovima razmišlja o novom modelu pregovora sa zemljama kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji, ali i poručio da nije fer mijenjati pravila igre tokom utakmice.

''Ova utakmica je počela 2003. Solunskim samitom, kada je EU jasno postavila platformu svoje politike proširenja na Zapadni Balkan. U odnosu na Crnu Goru ta platforma postavljena je 2012. godine. Nakon sedam godina u odnosu na Crnu Goru i 16 u odnosu na Zapadni Balkan, pokušavaju mijenjati pravila igre. Nefer. To se jedino tako može nazvati i u političkoj i u sportskoj terminologiji'' – rekao je nedavno Đukanović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR