22 °

max 23 ° / min 15 °

Srijeda

27.05.

23° / 15°

Četvrtak

28.05.

25° / 12°

Petak

29.05.

23° / 13°

Subota

30.05.

21° / 14°

Nedjelja

31.05.

21° / 14°

Ponedjeljak

01.06.

21° / 13°

Utorak

02.06.

22° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Veber: EU da ispuni ono što je obećala Zapadnom Balkanu

Politika

Comments 1

Izvor: rtcg.me

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Veber: EU da ispuni ono što je obećala Zapadnom Balkanu

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber kazao je da ideja o ulasku država našeg regiona u neku vrstu ekonomske unije, bez punopravnog članstva, nije realna ,niti održiva. Njemački ambasador je u emisiji Fokus na TVCG pojasnio da EU treba da kao pouzdan partner ispuni ono što je obećala zemljama Zapadnog Balkana.

“Uvijek postoje ideje koje se objavljuju, ali to nije zvanična pozicija EU. To nije ni zvanični predlog. Mislim da, posebno za region Zapadnog Balkana, čisto ekonomska unija bez političke unije i punopravnog članstva, tačnije ukupnog paketa nije dovoljno", kazao je on.

Veber pojašnjava da ekonomski prostor koji se priključuje EU može da dovode do boljeg života, ali se, kako je kazao, njime ne rješava problem u regionu .

"To je premalo", kazao je njemački ambasador.

Odgovarajući na pitanje da li tako nesto ukoliko ipak zaživi, može biti nepravedno prema Crnoj Gori koja je, kako je kazao, najviše napredovala, ambasador Veber je kazao da EU mora biti pouzdan partner,i da "ono što smo obećali ispunimo, da budemo fer i prema Crnoj Gori koja je napredovala us svom reformskom procesu".

Njemački ambasador kaže da se Njemačka nadala pozitivnoj odluci za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i da bi to bila “dobra poruka za cijeli region posebno za one države koje su već u procesu pregovora, kao sto su Crna Gora i Srbija, ali i za one koje nijesu u tom procesu".

“Nažalost, mi nijesmo uspjeli u tome, žao mi je što nije došlo do otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Mi ćemo mukotrpno raditi na tome da prilikom sljedećeg zasjedanja budemo imali bolju odluku i da se otvori evropska perspektiva za te države", kazao je Veber.

On smatra da to isto znači i za državu kao što je Crna Gora "koja je uznapredovala u tom procesu".

"Da ne smije da se obeshrabri, ona treba da nastavi putem kojim ide uspješno, jer je veliki put pređen", kaže ambasador Njemačke, uz ocjenu da je Crna Gora ostvarila, kako je kazao "konkretne rezultate u oblasti reformi i ne smije upasti u zamku da stane jer bi to dalo argumente Euroskepticima".

Nakon predsjedavanja Hrvatske u EU u prvoj polovini naredne godine, uslijediće predsjedavanje Njemačke u drugoj polovini tokom kojeg region može da očekuje da će Njemačka ostati pri svojojj riječi i podržavati region, kazao je ambasador, ocijenivši "da će raditi na tome da region ima pristupnu perspektivu i da će nasa riječ ostati i biti ispunjena".

"Zemlje koje su započele svoj put i koje budu spremne pristupanju imaće fer ponudu i vjerujemo da je naše interesovanje i interes da region uđe u EU, jer države ZB jesu integralni dio Evrope i od nje se ne može odvojiti”,kazao je Veber

Njemački ambasador zaključio je da za region ZB "nije bitan tačan datum prijema već poruka koju moramo prenijeti, a to je da će ovaj to je da će ova generacija koja je sada u politici i ova sadsnja generacija doživjeti ispunjenje ovog projekta, a ne vaši unuci nego će ova generacija već to doživjeti", poručio je njemački ambasador.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Bosko

Samo suplje i prázne fráze. Istina je dá niko od drzava tkz. "staré" Evropě ne stojí o prosirenje na ZB, a ove nové clanice niko nista ne pita, jer su u hijerarhiji svakako zemlje drugog reda.