Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Dio opozicije: DPS pokušava da izazove kolaps Odbora i da za to optuži nas

| Postavio/la: Milena Aprcović

Dio opozicije: DPS pokušava da izazove kolaps Odbora i da za to optuži nas

U Odboru za izborne reforme pokušavamo da se izborimo za rezultate, kazao je danas na konferenciji za novinare poslanik DEMOS-a Miodrag Lekić. 

"Ovo nije pres političkog karaktera. Mi u Odboru pokušavano da se izborimo za rezultate. Mi smo željeli da sa svim opozicionim strankama budemo u Odboru.

Nama je jasno da DPS nastoji da čitav ovaj rad ne dođe do rezultata i da se krivica prebaci na nas.

Mi želimo da saopštimo konkretne prijedloge i u tom smislu ćemo povremeno da održavamo koferencije kako bi iznosili prijedloge", kazao je Lekić. 

DPS pokušava da izazove kolaps Odbora i da za to optuži opoziciju, kaže poslanik Neđeljko Rudović. 

"Vlast i dalje nastoji da sabotira i minira dogovor i nekome nije u cilju da se dogovor postigne. Mi ćemo pokušati da predočimo javnosti zbog čega je to tako. Mi želimo da imamo prihvaljive izborne uslove", kazao je Rudović.

Predlažu da u Fond za medijski pluralizam ide 0,08 odsto bruto proizvoda, što je oko četiri miliona eura, pola za elektronske a pola za štampane medije. 

Najvažniji kriterijumi za korišćenje novca iz Fonda su, kazao je Rudović, objavljivanje sadržaja koji su značajni za proces evropskih integracija i razvoj istraživačkog novinarstva.

Među kriterijumima su, kako je naveo, i to da medij nije dužan novinarima plate, da je izmirio poreze i doprinose, i da nema više od četiri kršenja kodeksa novinara.

Rudović je kazao da ostaju čvrsto pri tome da novinar nije dužan da otkrije svoj izvor.

"Što se tiče zakona o nacionalnom emiteru predlažemo da se sa devet na 13  poveća broj u Savjetu RTCG..." kazao je, između ostalog, Rudović. 

Lider Demokrata Aleksa Bečić kazao je da "traže izbore u jednom danu". 

"Tražimo da se umjesto hemijskom glasa otiskom pečata, čišćenje biračkog spiska, eliminisanje bb adresa. Da se unaprijedi elektronska identifikacija biraca i da o tu bude otisak prsta, kredibilbnu Državnu izbornu komisiju i da se nadležnost vođenja biračkog spiska izuzme iz nadležnosti MUP-a", kazao je on. 

Ovo su samo neka od rješenja koja predlažemo a koja vode ka fer u slobodnim izborima, kaže Bečić i dodaje da će i u narednim danima "izaći sa još rješenja".

Postoji li razlog zbog kojeg poslanik SDP-a Rasko Konjević danas ovdje, pitali su novinari na presu. 

Odgovoreno je da je "on u fazi pasivnog učesca u Odboru i da ne žele da posebno komentarišu ono sto je Konjevićev ugao gledišta". 

Komentari

zacanka,

Odje je Becic glavni igrac DPS!

Ostavi komentar

0/300