11 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

11° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

16° / 7°

Utorak

23.04.

12° / 11°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Bošković: Borba protiv sajber napada štiti nas od povratka u haos 90-tih

Politika

Comments 1

Bošković: Borba protiv sajber napada štiti nas od povratka u haos 90-tih

Izvor: CdM

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Ministar odbrane Predrag Bošković izjavio je da je zaštita od sajber napada i dezinformacija ključna u zaštiti Balkana od povratka u haos ratnih godina 90-ih, u kojima je desetine hiljada ljudi poginulo tokom raspada bivše Jugoslavije.

“Vidjeli smo da su se američki izbori (2016) takođe suočili sa određenim hibridnim i sajber napadima. Amerikanci mogu nešto da nauče od nas o potencijalnim prijetnjama po njihov sistem i mreže budući da je Crna Gora pravi primjer sveobuhvatnog napada prije izbora”, rekao je Bošković u intervjuu za AP.

Tim američkih sajber stručnjaka nalazi se u Podgorici kako bi isplanirao strategiju u borbi protiv potencijalnih ruskih i drugih sajber napada.

Strategija bi trebalo da formira prije izbora koji će se održati naredne godine u Crnoj Gori. Američka vojska je svoje stručnjake poslala u Crnu Goru, a nakon što su tu državu napali hakeri povezani sa Rusijom i nakon pokušaja državnog udara za vrijeme izbora 2016. godine, podsjeća AP.

Jedan od zlonamjernih softverskih napada pogodio je Ministarstvo odbrane Crne Gore i to preko običnog mejla i tada je izgledalo da je napad iz zemlje članice NATO, a u stvari je bio hakerski napad.

“Kada je zaposleni kliknuo na atačment u mejlu, svi kompjuteri u mreži bili su pogođeni i hakeri su mogli da čitaju sve podatke koji su se nalazili u mreži”, rekao je Bošković.

Američka komanda za borbu protiv sajber napada (USCYBERCOM) u saopštenju je istakla prijateljstvo sa Crnom Gorom, sa kojom već drugi put sarađuje.

Kako ocjenjuje AP, Crna Gora, koja se nalazi na Balkanu, je strateška oblast u kojoj Rusija pokušava da obnovi svoj istorijski uticaj i dokazala je da je ključni zapadni saveznik u nestabilnom regionu koji je prošao kroz razorni rat tokom 90-ih godina.

Ruska taktika da potkopa evrointegracije Balkana podrazumijeva i anti-zapadnu propagandu napravljenu da omalovažava imidž evropskih demokratija, piše AP i dodaje da su ruske saveznice na Balkanu – Srbija i Republika Srpska odlučile da se ne pridruže NATO i da bojkotuju sankcije zapada uvedene Rusiji. 

“Proruska propaganda u ovim zemljama prikazuje Zapad kao neprijatelja Srba”, piše američka agencija.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Ugrozeni smo mi

Najvise smo ugrozeni od samih sebe !!!!