18 °

max 20 ° / min 14 °

Utorak

29.09.

20° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

20° / 11°

Petak

02.10.

21° / 13°

Subota

03.10.

25° / 18°

Nedjelja

04.10.

23° / 18°

Ponedjeljak

05.10.

22° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović sa ambasadorima: Integracija je interes i Evrope i regiona

Izvor: Sa ambasadorkom Portugala

Politika

Tag Video
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Đukanović sa ambasadorima: Integracija je interes i Evrope i regiona

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Grčke, Nj.E. Panaiotisa Partsosa, Republike Portugal, Nj.E. Virdžinije Pine i Kraljevine Norveške, Nj.E. Đjorn Judžin Gjelstada. 

Predsjednik Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu, saop[teno je iz Đukanovićevog kabineta. 

"Informisao je novoimenovane ambasadore o stabilnom i dinamičnom putu Crne Gore ka ostvarivanju jednog strateškog cilja - članstva u EU i bez obzira na određene poruke premišljanja u pogledu dinamike i načina nastavka proširenja kazao da će Crna Gora posvećeno nastaviti da radi na evropeizaciji društva u cilju dostizanja evropskog kvaliteta života i evropskog sistema vrijednosti.

Integracija je obostrani interes, i Evrope i regiona, ocijenio je on, ističući da ohrabruju posljednje poruke novoizabranih čelnika evropskih institucija u tom smislu. Na toj liniji zahvalio je ambasadorima na podršci i razumijevanju evropskog puta Crne Gore i regiona. Predsjednik je ambasadorima govorio i o značaju održavanja dinamičnog ekonomskog rasta zbog čega su investicije iz razvijenih zemalja dobrodošle, ne samo zbog kapitala već i primjene standarda i znanja iz tih država", navode u saopštenju. 

Sa ambasadorom Republike Grčke istaknut je značaj saradnje u oblasti odbrane, posebno u kontekstu partnerstva u okviru NATO.

"Uz visoke ocjene za saradnju u oblasti saobraćaja i pomorstva ukazano je na realan prostor za snaženje partnerstva u ekonomiji. Ambasador Partsos je iskazao punu podršku za članstvo Crne Gore u EU, ističući da je veoma malo balkanskih zemalja koje mogu da se pohvale ubrzanim napretkom kao Crna Gora.

Kao iskusni diplomata, iskazao je visoke ocjene za vizionarsku politiku Crne Gore i predsjednika koja je Crnu Goru tokom tranzicije dovela do pozicije moderne države. On je ukazao na potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja dvije države u cilju zbližavanja dva prijateljska naroda", dodaju u saopštenju. 

Uz ocjenu o dobrom nivou saradnje sa Portugalom, predsjednik je zahvalio za ekspertsku podršku te zemlje Crnoj Gori tokom procesa pridruživanja.

"Ukazao je na potrebu jačanja ugovorne baze koja će omogućiti intenzivniju ekonomsku, saradnju u oblasti turizma i energetike, kao i prosvjete, nauke i tehnologije. Ambasadorka Pine, posebno je ukazala na značaj kulturne saradnje kao najdjelotvornije spone između dva naroda. Portugal podržava proširenje sve dok Crna Gora ispunjava kriterijume, kazala je Pine. Ona je čestitala Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u procesu integracija, uključujući i poglavlje 8. Ima još puno toga da se uradi, ali Portugal je uvjeren da će Crna Gora nastaviti da ulaže napore u pravcu reformi. Ovo je poruka portugalske vlade - mi smo proevropska zemlja i zemlje ZB treba da pripadaju EU, zato jer su dio Evrope, kazala je Pine.

U razgovoru sa ambasadorom kraljevine Norveške, predsjednik je posebno istakao značaj razvojne pomoći te države Crnoj Gori koja je doprinijela unapređenju stanja u raznim oblastima i kapacitetima u manje razvijenim opštinama. Osvrnuo se i na pozitivna iskustva saradnje u ekonomiji, iskazujući interes za obnavljanjem partnerstva u zdravstvenom turizmu kroz prenošenje potrebnih znanja i standarda.

Korisna iskustva sa Norveškom Crna Gora ostvaruje i u oblasti energetike, posebno u procesu istraživanja i eksploatacije nafte i gasa. Ukazao je i na povećani turistički promet zahvaljujući uspostavljanju avio linije između Crne Gore i Osla.

Ambasador Gjelstad iskazao je spremnost za punu podršku daljem razvoju Crne Gore, koja, kako je kazao, ima jasnu koncepciju i viziju razvoja. U tom smislu najavio je dalju saradnju u oblasti energetike, podrške opštinama i jačanju kapaciteta i stručnog znanja u procesu integracija", zaključeno je u saopštenju. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR