27 °

max 35 ° / min 22 °

Petak

14.08.

35° / 22°

Subota

15.08.

33° / 23°

Nedjelja

16.08.

33° / 22°

Ponedjeljak

17.08.

33° / 22°

Utorak

18.08.

33° / 22°

Srijeda

19.08.

31° / 22°

Četvrtak

20.08.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Darmanović u Tirani: CG nastavlja da bude aktivan promoter politike otvorenih vrata

Politika

Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Darmanović u Tirani: CG nastavlja da bude aktivan promoter politike otvorenih vrata

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović učestvovao je danas u Tirani na sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske povelje (A5).

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova, Darmanović je naglasio da je Crna Gora kao članica NATO i predvodnik u procesu evropske integracije snažno posvećena zajedničkim ciljevima, te da nastavlja da bude aktivan promoter otvorenih vrata A5.

"Regionalna saradnja jedan je od najefikasnijih načina da postignemo integraciju u evropske i evroatlantske strukture", kazao je šef crnogorske diplomatije.

Pozdravio je rezultate albanskog predsjedavanja Poveljom i izrazio uvjerenje da će i BiH tokom predsjedavanja 2020. godine nastaviti s jačanjem napora na profilisanju A5 kao uspješne platforme za regionalnu bezbjednosnu saradnju i promociju evroatlantskih vrijednosti.

Na toj liniji, ministar Darmanović je ocijenio da će skoro članstvo Sjeverne Makedonije u Alijansi, kao što je to slučaj sa Crnom Gorom, doprinijeti jačanju saradnje i bezbjednosti regiona.

U tom kontekstu, ministar je ukazao i na značaj usvajanja Programa reformi BiH.

Ministar Darmanović je istakao važnost podrške EU i NATO, te pohvalio posvećenost SAD regionu, posebno u kontekstu globalnih izazova sa kojima se i naš region suočava, među kojima su ilegalne migracije, terorizam, sajber i hibridne prijetnje.

Tokom sastanka usvojena je Zajednička izjava u kojoj je potvrđena posvećenost regionalnoj saradnji i promociji politike otvorenih vrata u cilju što skorije integracije regiona u EU i NATO.

Sastanku su, osim šefa crnogorske diplomatije, prisustvovali ministri i predstavnici zemalja članica A5 - Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i SAD, kao i zemalja posmatrača - Kosova, Slovenije i Srbije.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR