20 °

max 23 ° / min 20 °

Utorak

22.09.

23° / 20°

Srijeda

23.09.

23° / 19°

Četvrtak

24.09.

25° / 21°

Petak

25.09.

24° / 20°

Subota

26.09.

23° / 20°

Nedjelja

27.09.

20° / 17°

Ponedjeljak

28.09.

21° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Kada počinju da blijede sjećanja na antifašističke tekovine, ovakvi događaji su još više značajni

Politika

Tag Gallery
Comments 0

Autor: Milena Aprcović

  • Viber

Đukanović: Kada počinju da blijede sjećanja na antifašističke tekovine, ovakvi događaji su još više značajni

Učešćem na Međunarodnom liderskom forumu povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta i 75. godišnjice oslobođenja Aušvic – Birkenaua, Crna Gora se pridružuje globalnim naporima da sjećanje na žrtve i borba protiv antisemitizma ostanu trajna obaveza sadašnjih i budućih generacija, poručio je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović. 

"Crna Gora, koja je utemeljena na istorijskim vrijednostima slobodarstva i antifašizma, ostaje trajno privržena očuvanju sjećanja na žrtve Holokausta, odlučna da i kroz sistem obrazovanja osigura da milioni žrtava jevrejskog i drugih naroda nikada ne budu zaboravljeni.

U vremenima u kojima počinju da blijede sjećanja na važnost antifašističkih tekovina, kako zbog protoka vremena, tako i zbog rasta ekstremno desnih politika koje pokušavaju da prekrajaju istoriju i relativizuju odgovornost fašista, ovakvi događaji još više dobijaju na značaju", kaže Đukanović. 

Crna Gora, koja je ponosna na prvi opštenarodni ustanak u Evropi protiv fašizma 13. jula 1941, ponosna je i na činjenicu da je jedna od rijetkih država u kojoj je bilo više Jevreja nakon Drugog svjetskog rata nego prije njegovog početka.

"Nepokolebljivi smo da u uslovima rastuće nesigurnosti, nepredvidivosti i pojačanog antisemitizma proaktivnim pristupom djelujemo u pravcu sprečavanja svih znakova mržnje i netrpeljivosti, da unapređujemo i branimo vrijednosti multietničke demokratije koje vjekovima baštini Crna Gora kao svoj najvažniji strateški cilj i potencijal za budućnost i da gradimo društvo čiji građani poštuju ljudsko dostojanstvo za sve, odbacuju antisemitizam, rasizam i sve vrste predrasuda koje mogu voditi konfliktima, nasilju i genocidu.

Samo zajedničkim naporima na nacionalnom i međunarodnom nivou, jačanjem najviših standarda demokratije i obrazovanjem kao najmoćnijim oružjem savremenog doba, naša beskompromisna borba za jednakost i sjećanje na žrtve Holokausta može da bude snažan zalog za bolji i sigurniji svijet.

Antisemitizam nije problem i prijetnja isključivo za jevrejski narod. Antisemitizam je zajednički problem svih nas, prijetnja koja razara naša društva u cjelosti, podriva demokratske vrijednosti i ljudska prava. Antisemitizan nema granica. Koordinisan i globalan odgovor je neophodan i Crna Gora, sa svojim mogućnostima, mu se bespogovorno pridružuje", kazao je Đukanović. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR