16 °

max 16 ° / min 6 °

Petak

19.04.

16° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dodik u pismu optužio Đukanovića da se miješa u unutrašnje stvari BiH

Izvor: Beta

Politika

Comments 10

Dodik u pismu optužio Đukanovića da se miješa u unutrašnje stvari BiH

Izvor: Avaz

Autor: Antena M

  • Viber

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik uputio je kolegi iz Predsjedništva Šefiku Džaferoviću pismo u kojem je ukazao na to da je slanjem pozivnica pojedinim zvaničnicima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima zloupotrijebio poziciju i samu instituciju Predsjedništva.
 
"Upoznat sam da ste 5. februara uputili pozivnice predsjednicima nekoliko država, direktorima i šefovima međunarodnih organizacija, kao i ambasadorima da prisustvuju komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine, čime ste zloupotrijebili funkciju i instituciju Predsjedništva BiH jer ste poslali netačnu poruku da Predsjedništvo BiH učestvuje u organizaciji spomenutog skupa", istakao je Dodik u pismu.

Dodik je obavijestio i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da mu je pozivnicu da prisustvuje komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula ove godine "samoinicijativno uputio član Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović te da o tome nikada nije razgovarano na sjednici Predsjedništva".

"Želim da Vas obavijestim da je pozivnicu Vama i drugim predsjednicima država, predstavnicima međunarodnih organizacija i ambasadorima samoinicijativno uputio bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. O obilježavanju komemorativnog skupa i pozivanju šefova država i vlada nikada nije odlučivalo Predsjedništvo, odnosno o njemu se nije raspravljalo na sjednici Predsjedništva BiH, koje je zaduženo za vođenje spoljne politike BiH, tako da Predsjedništvo BiH tim povodom nije ni zauzelo stav", istakao je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

U pismu je Dodik naveo da Predsjedništvo BiH ni na jedan način ne učestvuje u obilježavanju komemorativnog skupa u Srebrenici, te da je upućivanje pozivnica lični gest Džaferovića, a ne stav kolektivnog organa Predsjedništva BiH.

"Kvalifikacije tragičnih događaja u Srebrenici, koje je iznio Džaferović u svom pozivnom pismu, a koje ste i Vi na isti način iznijeli, apsolutno su neprihvatljive, jednostrane i sigurno ne doprinose procesu pomirenja. Kao što bi trebalo da Vam je poznato, u tragičnom građanskom ratu u BiH nastradao je veliki broj djece, žena i muškaraca svih nacionalnosti, razorena je privatna i javna imovina, te je veliki broj lica napustio svoje domove.

Takođe, kao predsjedniku susjedne zemlje, trebalo bi da Vam je poznato da je žrtava bilo na svim zaraćenim stranama. U tragičnom sukobu u BiH, svi su ratovali protiv svih, ali nažalost, žrtve su i danas, 25 godina nakon okončanja sukoba, predmet političke manipulacije", istakao je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Nenadoknadiv gubitak

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine naveo je da svaki izgubljeni život predstavlja nenadoknadiv gubitak za ovu zemlju i ne može biti manje ili više značajan od drugih života.

"Pokušaji "viktimizacije" jednog naroda i stvaranje "zločinca" od drugih, doprinosi daljim podjelama ionako podijeljenog društva u BiH. Vašim stavom svrstali ste se na stranu isključivo predstavnika jednog naroda i miješajući se u unutrašnja pitanja BiH dodatno ste narušili ionako složene unutrašnje odnose u BiH", zaključio je Dodik u pismu upućenom Đukanoviću.

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

!!!

Ovoga ne treba komentarisati.Dovoljno je sliku pogledati.Nego,niti na jednom portalu srbijanskom,niti iz njihovih novina ne procitah da su juce crnogorskim avionom prebaceni njihovi gradjani za Bg.Besplatno,a jos sa poklonom.Iźede ih mržnja,sto li je...

baja

Normalan je , ali je beskrajno pokvaren i šišnjar . Tranja . Ono sto je nastalo na zvanicno utvrdjenom genocidu ne moze i ne treba da opstane. Nas i njih ne djeli politika, vec svjetlosne godine.

Márquez

Puštajte mu svaki dan video na kome priznaje genocid u Srebrenici dok su mu englezi čuvali zadnjicu. Taj će śutra izdati i rodjenu familiju da bi sebe spasao. Ne brinite, oni su prošlost a Crna Gora je VJEČNA .