23 °

max 31 ° / min 20 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 20°

Utorak

14.07.

31° / 20°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

30° / 20°

Subota

18.07.

28° / 20°

Nedjelja

19.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Potrebno objedinjavanje cjelokupne parlamentarne opozicije

Politika

Comments 1

Autor: Jelena Grbović

  • Viber

Potrebno objedinjavanje cjelokupne parlamentarne opozicije

Parlamentarna opozicija mora da ima jedinstven pristup predstojećim parlamentarnim izborima, smatra poslanik Demokrata Danilo Šaranović. Stav njegove stranke je da nema uslova za fer izbore, pa naredne treba odgoditi do stvaranja ambijenta za njhovo održavanje. Šaranović nabraja sedam poteza koji stoje pred opozicijom.

„Bojkot parlamenta, međusobno nenapadanje, čuvanje opozicionih opština kao ostrva slobode svim demokratskim, institucionalnim i vaninstitucionalnim sredstvima, insistiranje na dogovoru Vlade sa crkvama i vjerskim zajednicama, insistiranje na odlaganju izbora do stvarenja uslova za njhovo održavanje, aktivna medijacija međunarodne zajednice u postupku kreiranja rješenja za slobodne izbore i ispunjenje svih uslova neophodnih za odrzavanje slobodnih izbora. Potrebno je objedinjavanje cjelokupne parlamentarne opozicije oko onoga što bi trebao da bude bojkot parlamenta, institucija ali i bojkot izbora do stvaranja uslova za prve fer izbore“.

Podsjetimo, Demokrate nijesu učestvovale u radu plenuma prethodne četiri godine, a bojkot su prekinuli samo prisustvom nekoliko sjednica skupštinskih odbora, na kojima su razmatrane sveobuhvatne izmjene izbornog zakonodavstva.

I ostali naši sagovornici kažu da razgovorom treba doći do jedinstvenog stava opozicije.

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kaže da, do tada, niti odbacuje, niti prihvata prijedlog Demokrata. Ipak, nagoviještava da bojkot nije prvi izbor njegove stranke.

„Ja sam uvijek za jedinstvenu odluku opozicije pa da li to bio zajednički nastup uz dogovor jedna, dvije, eventualno tri kolone, ili ako nema uslova onda bojkot izbora. Opozicija mora da sjedne i da imamo jedinstvene stavove opozicije“.

Joković otkriva da je SNP pozvala sve parlamentarne opozicione subjekte na sastanak. Dodaje da su neki već odgovorili, ali ne precizira koji.

„Naša želja je da imamo stav opozicije i da u predizbornu kampanju uđemo što oraganizovaniji i jedinstveniji i sa uslovima koji bi bili podnošljivi za izlazak opozicije na izbore“.

Ako se opozicija saglasi da nema uslova za fer izbore i opredijeli za bojkot, SNP se neće protiviti, poručuje Joković.

I nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović na stanovištu je da svih 39 opozicionih poslanika treba da usaglasi korake do predstojećih izbora. Jedinstvo opozicije stavlja ispred modela za koji će se opredijeliti.

„Dobrodosla je svaka ideja koja je u funkciji stvaranja uslova slobodnih i fer izbora, ali tih uslova u Crnoj Gori nema. Da li je to ideja bojkota kao iznuđeno rješenje, ili ideja odlaganja izbora, ili ideja da se uputi zajednička inicijativa prema našim evropskim prijateljima kako bi ih uključili u proces medijacije i došlo se do izbornohg zakona, je manje važno od toga da ta ideja mora da potekne od svih 39 poslanika opozicije. Sve inicijative imaju smisla jedino ukoliko su dogovorene među opozicionim poslanicima i da kao takve budu zajednički stav“.

Posebni klub poslanika dobio je poziv SNP-a i razgovor, kaže on, može da počne čim Vladimir Joković sazove sastanak.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

CG1

Vi ste objedinjeni jedino u jedno kolo,a to je nestanak CG,e tu vam je mućak! GADOVI,PETOKOLONAŠI,IZDAJNICI,POSRBICE,FUKA..