23 °

max 31 ° / min 20 °

Ponedjeljak

13.07.

31° / 20°

Utorak

14.07.

31° / 20°

Srijeda

15.07.

31° / 19°

Četvrtak

16.07.

31° / 20°

Petak

17.07.

30° / 20°

Subota

18.07.

28° / 20°

Nedjelja

19.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MJU: Radović prekršio Zakon i Statut jer nije omogućio glasanje o smjeni Carevića

Politika

Comments 2

Autor: Antena M

  • Viber

MJU: Radović prekršio Zakon i Statut jer nije omogućio glasanje o smjeni Carevića

Predsjednik Skupštine opštine Budva je bio dužan da sazove sjednicu Skupštine u roku od 15 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje predsjednika opštine, a Skupština je morala da donese Odluku o predlogu za razrješenje u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

Objašnjavaju da je to bio dužan da uradi u skladu sa čl. 40 i 62 stav 4 Zakona o lokalnoj samoupravi i članom 76 Statuta Opštine Budva.

"Iz navedenog, nesporno proizilazi da je predsjednik Skupštine bio dužan da sazove sjednicu Skupštine, da se sjednica održi, omogući rasprava, izvrši glasanje i da Skupština donese Odluku povodom podnesenog predloga za razrješenje, a sve u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga za razrješenje, što se nije dogodilo.

Naime, u toku same sjednice Skupštine na kojoj se raspravljalo o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine, a u šta je šira javnost mogla imati uvid, i pored ukazivanja da se sjednica ne održava u skladu sa poslovnikom, te više puta izrečenih upozorenja od strane odbornika, odnosno podnosilaca predloga za razrješenje, da se rok za odluku povodom predloga mora ispoštovati, predsjednik Skupštine nije omogućio glasanje o predlogu u roku od 30 dana od dana podnošenja predloga, što je suprotno Zakonu i Statutu Opštine", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Navode da je predsjednik Skupštine, imajući u vidu da je rok za odlučivanje o predlogu za razrješenje predsjednika Opštine 30 dana od dana podnošenja predloga, bio dužan da sazove sjednicu u što kraćem roku, a s obzirom na to da rukovodi njenim radom, stvori uslove za njeno nesmetano održavanje i omogući odbornicima da se izjasne o predlogu za razrješenje predsjednika opštine i o predlogu glasaju u roku od 30 dana od dana njegovog podnošenja.

"Takođe, predsjednik Skupštine je, u situaciji kada dinamika i način rada sjednice kojom rukovodi prijeti da ugrozi zakonske i statutarne rokove, a posebno imajući u vidu datum za koji je sazvao sjednicu Skupštine, imao obavezu da u skladu sa članom 76 Poslovnika o radu Skupštine, predloži skupštini da se rasprava odvija u jednom krugu i da se odredi i drugačije trajanje izlaganja odbornika, kao i da govori samo određeni broj predstavnika Kluba odbornika, a sve u cilju poštovanja rokova koje diktiraju Zakon i Statut", navodi se u saopštenju.

Ovo su odgovori Ministarstva na pitanja RTCG da li su prekršeni Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut opštine Budva, zbog toga što nije bilo omogućeno odbornicima da se u predviđenom roku izjasne o inicijativi za smjenu predsjednika Opštine Marka Carevića i da li je nastavak sjednice, koji je zakazan za 29. jun u skladu sa Statutom i Zakonom.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

podgoricanin

koja je sankcija za krsenje zakona????