17 °

max 17 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

17° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pažin: Suštinska je potreba građana da se stanje u tužilaštvu mijenja

Politika

Comments 0

Pažin: Suštinska je potreba građana da se stanje u tužilaštvu mijenja

Autor: Antena M

  • Viber

Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin ocijenio je da tužilaštvo funkcioniše kao četvrta grana vlasti.

''Suštinska potrebna građana da se tamo stanje mijenja, a za to je potrebna ili politička volja ili sinergija političkih volja, što je bliže istini'', naveo je Pažin u parlamentu.

Rasprava o stanju u pravosuđu obilježila je dio sjednice parlamenta, tokom odgovora na poslanička pitanja potpredsjednika Vlade Zorana Pažina. On je odgovarajući na pitanje Predraga Bulatovića, komentarisao uticaj stanja u pravosuđu na evropske integracije:

''Naravno da nedorečenost kadrovskih rješenja ima posljedice u ocjeni o ispunjenosti uslova Crne Gore u oblasti vladavine prava, ali nije Vlada adresa koja treba da bude odgovorna, jer usljed podjele vlasti, nema nadležnost za ta pitanja'', rekao je Pažin.

On je ocijenio i da u ovom trenutku tužilaštvo, zbog načina izbora, funkcioniše praktično kao četvrta grana vlasti.

''To je deplasirana pozicija i nije rješenje iz uporedne pravne prakse razvijenih demokratskih država. Zašto smo to dozvolili, nemojte pitati mene, jer sam i na toj sjednici Venecijanske komisije bio veoma rezervisan prema tom rješenju. Mi možemo da tumačimo stanje u tužilaštvu na ovaj ili onaj način, ali je suštinska potreba građana da se tamo stanje mijenja, a za to je potrebna ili politička volja ili sinergija političkih volja, što je bliže istini'', naveo je Pažin.

Bulatović i Pažin polemisali su i o ustavnosti mandata predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, pri čemu je Pažin ponovio da stoji iza stava da je sadašnji mandat Medenice u skladu sa najvišim pravnim aktom.

''To je moj pravni stav, a politički stav o potrebi osvježavanja institucija pravosuđa već sam rekao, i to ne sada nego prije pet godina, kada ovo pitanje nije bilo otvoreno'', kazao je Pažin. 

Tokom današnjeg zasijedanja govorilo se i o aktivnostima države tokom epidemije. Potpredsjednik Vlade Milutin Simović je naveo podatke o podršci zaposlenima:

''Do petka je isplaćeno 15 miliona eura, mislim da je to sada već oko 16,5 miliona, za bruto zarade 60.000 zaposlenih u oko 14 hiljada privrednih subjekata'', rekao je Simović.

A kada je riječ o reagovanjima na kršenje mjera NKT-a, potpredsjednik Pažin je naveo da je od 16. marta do 26. maja, u radu sudova bilo 519 predmeta. Od toga je bilo 139 osuđujućih pravosnažnih i 228 osuđujućih prvostepenih presuda. Na kućni zatvor osuđeno je 185, a novčano su kažnjene 83 osobe.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR