10 °

max 21 ° / min 10 °

Nedjelja

05.05.

21° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Četvrtak

09.05.

21° / 14°

Petak

10.05.

20° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pažin: Ne treba predsjednici sudova da se zadrže više od dva mandata

Politika

Tag Video
Comments 0

Pažin: Ne treba predsjednici sudova da se zadrže više od dva mandata

Autor: Antena M

  • Viber
Pratite uživo na Anteni M!

Predsjednica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković pozvala je ministra pravde Zorana Pažina da pozove predsjednicu Vrhovnog suda da podnese ostavku. 

Vuksanović-Stanković kazala je u Skupštini, govoreći o sudovima, da je SDP dao tumačenje da je treći mandat predsjednika Vrhovnog suda suprotan Ustavu Crne Gore. Potpredsjedniku Vlade Zoranu Pažinu kazala je da je od njega očekivala da pozove predsjednika Vrhovnog suda da podnese ostavku.

"Očekivali smo ne da pozovete predsjednike sudova, koji imaju treći mandat, da preispitaju svoju odluku, nego da pozovete predsjednika Vrhovnog suda da da ostavku kako bi primjer dala predsjednicima sudova da oni to urade. Mi smo došli u situaciju da smo se obrukali pred EU", navela je Vuksanović-Stanković i Pažinu kazala:

"Vi ste prethodno dali tumačenje, a i vaši saradnici u Ministarstvu, da je to potpuno u skladu sa Ustavom. To nije u skladu sa Ustavom, ali su možda postojali neki drugi razlozi zbog kojih je vama to odgovaralo. Sada je konačno vrijeme da se pozove predsjednik Vrhovnog suda, od vas ministre, da podnese ostavku. Mogli bi i vi da preispitate vašu poziciju, s obzirom na to da ste prvo dali jedno tumačenje, a onda drugo tumačenje kada smo dobili šamar od Evropske komisije", kazala je Vuksanović-Stanković.

Pažin: Standardi nalažu da se ne vrši koncentracija moći u sudovima

Odgovarajući Vuksanović-Stanković Pažin je kazao:

"Ne trebaju predsjednici sudova da se zadrže na svojim pozicijama više od dva mandata. To, međutim, nije rezultat primjene ustavnih amandmana iz 2012, već standarda kojima težimo i koje smo jasno prihvatili. Dakle, amandmani su imali za cilj da se ne ponavljaju višekratno izbori predsjednika sudova, i to je suština čitave priče“ kazao je Pažin i dodao:

"Vi i ja pričamo o istom političkom cilju, ali nijesmo saglasni da li je to pitanje ustavnosti i zakonitosti, ili je to pitanje standarda koje treba prihvatiti."

Pažin je kazao da je i prije pet godina bio protiv izbora ovih predsjednika sudova, smatrajući da nije posrijedi pitanje ustavnosti i zakonitosti nego potreba poštvanja međunarodnih standarda.

"Nije pitanje ustavnosti, nije pitanje zakonitosti, ali jeste pitanje pitanje poštovanja standarda, a standardi nalažu da se ne vrši koncentracija moći u sudovima i nije primjereno reći prihvatamo standard ali ćemo ga primijeniti za deset godina, kada ovi predsjednici sudova, o kojma je riječ, potroše još dva mandata. Tako da smatram da je moj stav jasan i dosljedan, tako da sam ja posljednji kojem treba spočitavati nedosljednost u svojim pravnim standardima“, rekao je Pažin i pojasnio:

"Prvi put perdsjednika Vrhovnog suda bira Sudski savjet. Po ranijem ustavnom rešenju predsjednika Vrhovnog suda je birala Skupština na prijedlog predsjednka Skupštine, predsjednika Vlade i predsjednika države, i nije bilo mandata predsjednika Vrhovnog suda, nije bilo ograničenja mandata. Tako da se nije moglo govoriti o mandatu. Ako je neko izabran na praktično do ostvarenja uslova za penziju, nema govora o mandatu u pravnom značenju te riječi. Prema tome ta situacija prije donošenja ustavnih amandmana 2012. ne može se pribrajati ovoj situacijei nakon 2012. Te godine je ekspkicitno rečeno da predsjednika Vrhovnog suda bira Sudski savjet", pojasnio je Pažin.

Pratite uživo:

Tokom rasprave o Predlogu zakona o alternativnom rešavanja sporova, ministar pravde Zoran Pažin u Skupštini je kazao je da će taj zakon doprinijeti rasterećenju rada sudova, što će rezultirati značajnom uštedom. Kada su posrijedi benefiti za građane, Pažin navodi da će zakon omogućiti brže efikasnije i  jeftinije rešavanje sporova.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR