24 °

max 36 ° / min 21 °

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 23°

Ponedjeljak

29.07.

38° / 25°

Utorak

30.07.

36° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 20°

Četvrtak

01.08.

38° / 22°

Petak

02.08.

36° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulović: MCP SPC neće ići ispod onoga što je javno rekla, Vlada možda ponudi modifikaciju članova Zakona

Politika

Comments 17

Sekulović: MCP SPC neće ići ispod onoga što je javno rekla, Vlada možda ponudi modifikaciju članova Zakona

Autor: Antena M

  • Viber

Poziv Vlade Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (SPC) za nastavak razgorovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti predstavlja, u određenom smislu, iznenađenje, smatra politički analitičar Sergej Sekulović.

Sekulović, za Antenu M, u vezi sa tim podsjeća da je trajalo određeno zatišje i kaže:

„Neki rokovi koje je crkva postavljala su probijeni, na njih se nije reagovalo. Takođe, na određenu inicijatvu u vezi sa odgađanjem primjene Zakona, do donošenja odluka određenih sudskih instanci, reagovalo se negativno. Shodno tome, može se konstatovati da ova inicijativa za nastavak razgovora predstavlja iznenađenje“, rekao je Sekulović u izjavi za Antenu M.

Navodi da ostaje otvoreno pitanje epiloga.

„Da li se u ove pregovore kreće sa namjerom pronalaženja kompromisnog, odnosno održivog rješenja ili je cilj nuđenje nekih novih pregovaračkih momenata koji neće biti prihvatljivi, ili pak bolji argumenti u kontekstu jačanja sopstvene pozicije“, kazao je Sekulović.

Ono što se u kontekstu motivacije može sagledati jeste, smatra Sekulović, to da je DPS, kao nosilac izvršne vlasti, motivisan činjenicom da, kako navodi, jedan dio biračkog tijela reaguje negativno na nepostojanje kompromisnig rješenje sa crkvom i određenog spoljnjeg pritiska da do kompromisa ipak dođe.

Smatra nespornim da bi u interesu crnogorskog društva i smanjenja tenzija te vraćanja u normalu određenih političkih procesa bilo dobro da se pronađe obostrano prihvatljivo rješenje.

Na pitanje zašto je poziv premijera Markovića došao baš sad - kada su izbori blizu, Sekulović kaže:

„Moguće da se dio motivacije krije u činjenice da se dio biračkog tijela DPS-a, koji je otvoreno bio na litijama, negativno odnosi prema činjenici da postoji ovoliki nivo tenzija između DPS-a i Mitriopolije, te da DPS želi da vrati taj dio biračkog tijela u svoje okrilje. Činjenica je, takođe, da nam nakon ovih izbora slijedi jedan izuzetno težak period, primarno u sferi ekonomije. Takav period je nužno i potrebno dočekati sa što je moguće većim nivoom društvene kohezije, jer svaki drugi scenario bi činio težom pozicije buduće vlasti odnosvno Vlade“,  mišljenja je Sekulović.

Kada je posrijedi mogućnost da jedna od strana popusti u svojim stavovima, Sekulović smatra da Mitropolija neće ići ispod onoga što je javno rekla.

„A to je da se dva člana Zakona brišu ili preformulišu uz potvrdu, odnosno priznanje njenog pravnog subjektiviteta. Smatram da je to njihov minimum“, kaže Sekulović.

Kada je posrijedi pozicija Vlade i njenog pregovaračkog tima, Sekulović smatra da je moguće da će oni na sastanak doći sa određenim pravnim rješenjima koja bi mogla da idu u pravcu određenog modifikovanja sporna tri člana.

Podsjetimo, Marković je prethodno kazao da je Vladin Tim za pregovore spreman za nastavak razgovora radi pronalaska prihvatljivog rješenja u odnosu na otvorena pitanja

Iz MCP SPC su u odgovoru Markoviću naveli da očekuju da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija SPC i prihvatiti njihove prijedloge o izmjenama i dopunama Zakona.

 

Komentari (17)

POŠALJI KOMENTAR

Joko

Nema trgovine sa državom zbog Dps-a. Nije Dps država. Nikako ne dozvolit trgovinu sa Sa Spc okupatorom. Da nam oduzmu kult. baštinu. Jeste li normalni ???

Mikeli

@Duki mislim da grijesite, odustanak od Zakona nece okrenuti Crnogorce protiv vlasti, ili ce okrenuti samo neznatan postotak. Mislim sa smo mi koji komentarisemo na ovaj portal jedini koje zanimaju ove teme, pa ako be budemo glasali za vlast, mali im je posa'

Budo

@Đoko, treba biti realan. SPC je tezi protivnik nego S.Milosevic, jer su politicari prolazni a za crkvene promjene je potreban splet povjesnih okolnosti, kao nazalost 1918. Dokaz za ovu tvrdnju su Makedonci. DPS mora imati bas snazne adute sile ako zeli da se MPC pomjeri milimetar