16 °

max 21 ° / min 8 °

Subota

31.10.

21° / 8°

Nedjelja

01.11.

21° / 9°

Ponedjeljak

02.11.

20° / 8°

Utorak

03.11.

21° / 10°

Srijeda

04.11.

21° / 10°

Četvrtak

05.11.

22° / 11°

Petak

06.11.

20° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DPS: Podgorička skupština za Amfilohija znamenita

Politika

Comments 2

Autor: Antena M

  • Viber

DPS: Podgorička skupština za Amfilohija znamenita

Mitropolit Amfilohije je odavno poznat kao crkveni velikodostojnik sklon olakom prekrajanju istorijskih činjenica, svojatanju i unižavanju crnogorske istorije, saopšteno je iz DPS-a.

"U tom cilju pravi izlete i u ekonomiju. Ko je mogao očekivati da će on žaliti za komunizmom i za socijalističkim preduzećima, samo zato da bi mu i to poslužilo za kompromitaciju naše današnje države. Kao da su se procesi tranzicije dogodili jedino u Crnoj Gori. Ali nam to nije tema, već jučerašnji njegov osvrt u manastiru Ćelija piperska na Podgoričku skupštinu, koja je za njega „znamenita“. I tvrdnju da su „neki ispunjeni takvih duhom bezbožnika govorili kako treba da se izbace te kosti svetog Vasilija Ostroškoga i svetoga Petra Cetinjskog i druge svete mošti“, i da se „iz te grupacije koja je tako govorila rodila Komunistička partija...“.

Ne propušta priliku da pomene žrtvu mitropolita Joanikija, i da uveća broj sveštenika koji su krajem Drugog svjetskog rata s njim stradali ne zato što su bili sveštenici, već zato što su bili kolaboranti, koji su odstupali zajedno sa ostalim četnicima, pokušavajući da nađu spas na teritoriji Hitlerovog Trećeg Rajha", saopšteno je iz DPS-a.

Iz ove partije zapitali su se: šta je još stvarna istina koju Amfilohije prećutkuje?

"Na Podgoričkoj skupštini koja je za Amfilohija znamenita niko nije pominjao ni Svetog Vasilija, ni Svetog Petra Cetinjskog. Svetogrđe o kojem govori, i unižavanje ovih crnogorskih svetaca počinili su srpski oficiri i pristalice bezuslovnog ujedinjenja u Nikšiću decembra 1918. Tada su sahranili tri kovčega. Na dva su bila napisana imena Svetog Petra i Svetog Vasilija, a na trećem je bila crnogorska kruna.

Umjesto pravoslavnog običaja da se grobovi preliju vinom i uljem, po njima su urinirali srpski oficiri. I to su posljedice njegove znamenite Podgoričke skupštine. Podaci o ovom nečuvenom vandalizmu, kojim se i simbolički htjelo pokazati da više nema ni crnogorske države ni crnogorske crkve, objavljeni su u publikaciji crnogorske emigrantske Vlade 1921. To što Amfilohije izmišlja nakon više od jednog vijeka od tog sramotnog događaja, počinila je ona strana čiji je on idejni i politički nasljednik, i oficiri države kojoj bi on opet da pripoji Crnu Goru", piše u saopštenju.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

vesna kiss

@dejan Postavili ste pravo pitanje, Voljela bih da sve ovo o cemu se pise, a sto mnogi u Crnoj Gori ne citaju, treba reci i na tv, javno, da se cuje i da se narod upozna sa istinom, Crna Gora ima podrsku Crnogoraca kojima je ona u srcu, jedina domovina, za razliku od onih kojima to ona nije

dejan

Obicni gradjanin CG sa prosjecno razvijenim umom pita vas Mozete li vi ista vise ucinjet da sprijecite doticno bahato i nasilno crkveno lice da nam se svima nama,vama i cijeloj Drzavi s nepodnosljivom gadoscu i prezirom ophodi..Bilo bi vrlo fer s vase strane da se jednom iskazete prakticno po ovome.