19 °

max 20 ° / min 12 °

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 15°

Četvrtak

09.05.

20° / 15°

Petak

10.05.

22° / 13°

Subota

11.05.

21° / 12°

Nedjelja

12.05.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stvarno značenje i simbolika

Izvor: Facebook

Politika

Comments 5

Stvarno značenje i simbolika

Autor: Antena M

  • Viber

Tekstovi koje na svom fb profilu objavljuje Vukašin Perović, zahvaljujući i prenošenju na našem portalu, postali su izuzetno popularni.

Njegovu objavu i danas prenosimo u cjelosti:

"Je li moguće da domaćim Srbima nije jasno zašto nam smeta trobojka? Njihovo objašnjenje da je to “Nikolina trobojka”, u najmanju ruku je uvredljivo. Nije valjda da njome mašu zbog Kralja Nikole, kojega su proćerali, uzeli mu crkvu i državu. Nije važno što je ona, nego što ona danas simboliše. Da pokušam da pojasnim. Kukasti krst je sveti simbol u budizmu i hinduizmu, star hiljadama godina. Ima drevne korijene u Evropi i pojavljuje se u predhrišćanskoj kulturi. Do 20. vijeka u cijelom svijetu je bio znak sreće i blagostanja. Onda ga je Hitler uzeo kao simbol nacističke Njemačke. Tako je znak sreće, postao simbol zla i smrti.

Zatvorom se ne kažnjava ono što znak predstavlja, nego ono što simbolizuje. Kad mašete zastavom, koju nosite jer je ista kao srpska, ona za nas nije Nikolina zastava. Za nas je to simbol dima popaljenih crnogorskih kuća, simbol krvi crnogorskih rodoljuba, simbol suza crnogorske đece i simbol porobljene Crne Gore. Napravite razliku uzmeđu stvarnog značenja zastave i onoga što ona simbolizuje. I konačno prestanite da se ponašate kao da vam ništa nije jasno."

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Miloš

Možete mahati tuđim zastavama još do 30.8. Posle ćete prigrliti ovu našu crvenu sa zlatnim orlom, a za nepoštovanje slijede sankcije!

europeac

@vojvodino ne prave se oni blesavi. Oni jesu blesavi 100%. nek im je Bog na pomoći. A neka je nama vječna Crna Gora.