22 °

max 21 ° / min 12 °

Nedjelja

27.09.

21° / 12°

Ponedjeljak

28.09.

20° / 17°

Utorak

29.09.

19° / 14°

Srijeda

30.09.

21° / 12°

Četvrtak

01.10.

21° / 12°

Petak

02.10.

21° / 15°

Subota

03.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vanda Babić: Hrvatima u Crnoj Gori dogodio se povratak u 90-te

Politika

Comments 9

Izvor: ezadar.net.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Vanda Babić: Hrvatima u Crnoj Gori dogodio se povratak u 90-te

Prof. dr. sc. Vandu Babić, Bokeljka sa zadarskom adresom koja je upravo poznata po svom radu promovisanja Hrvata i hrvatske baštine Boke unutar građanske Crne Gore koja je od 2006. svojom politikom Crnu Goru dovela u predvorje EU, analizirala je nedavno završene izbore kod južnoh susjeda Hrvatske. Komentarisala je i činjenicu  da su Hrvati ostali su bez mandata i mogućnosti sudjelovanja u Parlamentu, te da su kao Đukanovićevi koalicioni partneri bili onaj glas koji je prema nekim medijskim napisima bio odlučujući.

"Dogodili su se parlamentarni i lokalni izbori (Kotor, Tivat) u ozračju pandemije i litija koje su osam mjeseci svakodnevno doslovno silovale državu. Ne pamtim i ne poznam ni jedan slučaj da neka vjerska organizacija dobije toliku slobodu da svojim ponašanjem ugrožava druge" - kaže Babić.

"Da svaki dan ponavljate da je nebo zeleno ono bi vrlo brzo i pozelenjelo tako da su litije oslabile ionako do tada labilan crnogorski identitet. Labilan upravo zato što se SPC svojski trudila u prošlosti (pročitajte Erdeljanovića ili Nakićenovića) svakog Crnogorca, ako ne preobući, onda makar obojiti svojim nacionalnim imenom. Najlakši put velikosrpskoj politici je napraviti to baš preko SPC koja u svom nazivu ima ono što Crnogorcima prema njihovim mjerilima i zamislima nedostaje.

Dakle, u Crnoj Gori dogodilo se silovanje i to svakodnevno, pred našim očima, očima evropskih susjeda. Nijekanje toga značilo bi sudjelovanje u istom, tako da smo svi dužni podići svoj glas"- rezolutna je profesorica Vanda Babić, objašnjavajući u nastavku o kakvoj se metodologiji uticaja SPC radilo:

"Litije znače: veliki broj vjernika SPC naoružanih srpskim nacionalnim zastavama koji su koračali ulicama ili čak i brodicama pokušavajući svoje nečasne namjere uokviriti tradicijom i usporedit se s Peraškim ceremonijalima koji u Boki žive od 15. st. neprestano..."

Ona naglašava da su Hrvati u Crnoj Gori, osam mjeseci prije izbora scenografijom SPC napajani strahom, tražili miran način rješavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pa su neki podlegli i pomislili kako je država zakinula SPC, drugi su prepoznali obrazac devedesetih, treći nisu prepoznali krucijalni trenutak i nažalost izdigli su vlastite frustracije iznad opštih interesa svog naroda i svoje države. Na kraju, rezultat je poznat.

Vanda Babić komentarisala je i patriotske skupove na Cetinju i u Podgorici.

"Crnogorci su se podigli na noge i to je dobro. Nikad to nije bilo potrebnije, pa čak i 2006. je bio slabiji nacionalni zanos. Crna Gora treba narodni preporod, jer su ih u novijoj povijesti uvijek zakidali i potiskivali. Crna Gora mora konačno ispisati svoju iskaznicu, domovnicu, svoje ime kako bi stala na kraj svima koji je žele vratiti u srednji vijek. I sad je taj trenutak. Kao neko tko pripada crnogorskoj dijaspori osjećam dužnost stajati uz bok i svojim znanjem i srcem pomoći".

O položaju Hrvata u Boki, nakon pobjede stranaka sa ubjedljivom prosrpskom večinom kaže:

"Hrvati koji su autohtoni puk Boke, esencija, ono nešto što ulazi u vrh svjetske baštine i daje joj posebnost i prepoznatljivost našli su se nakon izborne noći u 90-im. Spoznali su da ne treba nikakav vremeplov već samo jedan nepromišljeni trenutak da se nađeš pred zidom. Jedan naš čovjek je jasno napisao da je pogriješio jer je glas dao jednoj od opozicijskih stranaka vjerujući da je građanska opcija, ali da je zažalio jer su mu pod prozorom vikali da je ustaša, najavljivali progone i klanja.

Našem se narodu dakle dogodila 1990. To je rezultat nepromišljenosti svakog pojedinačno. Krivi smo svi. Pali smo na maturskom ispitu i valja se reorganizirati, povezati i podignuti. Mi to možemo!

A, glavne propuste je vrlo jasno i precizno objasnila po meni jedna od najboljih hrvatskih novinarki za vanjsku politiku Ivana Petrović. Krivi smo i za taj propust jer on nije nešto što nismo znali, vidjeli, prepoznali. No, nismo reagirali makar ne onako kako je trebalo. Zato sada nemamo više prava na pogreške"!

Evo kako Vanda Babić gleda na ono što (nije)su uradili pet Odreda Bokeljske mornarice 809. i Zajednica bokeljskih Hrvata, koji djeluju u Hrvatskoj?

"Svi smo mogli bolje i više. U Hrvatskoj smo organizovani tako da kroz Odrede i Zajednicu čuvamo svoj hrvatski bokeljski kod i pokušavamo na sve načine promovisati Zaliv svetaca kao veliki mozaik u crnogorskoj i kulturi Hrvata. No, kada su ove druge stvari u pitanju onda prednost dajem Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan R Hrvatske koji je koordinator i poveznica te do sada vrlo aktivno sudjelovao u društvenopolitičkom životu Hrvata Crne Gore, kao i našem MVP i veleposlaniku u Crnoj Gori koji sa svoje strane štite, skrbe i rade sve ono što im je i zadatak. Danas kao malo kad je potreban jači angažman kako svakog od nas u Boki i Crnoj Gori tako i naših gore navedenih institucija da iz ove priče izađemo bolji i jači.

Hrvati Boke treba da izdignu glavu iznad vlastitih frustracija i pogledaju u budućnost. Treba da se povežu karikama kojim su se vezali naši preci. Postoje neke stvari koje su iznad nas samih i koje treba znati prepoznati i nikada ih ne dovesti u pitanje. To konkretno znači podržati svoje, a potom unutar kuće rješavati nesporazume.

S druge strane to znači i poziv odgovornima da imenuju biskupa kako bi Kotorska biskupija mogla kao i puno puta do sada svojim kosmopolitizmom ali i svojim čvrstim tradicijskim odrednicama okupiti narod i biti mu primjer, a ne poruga.

Crna Gora i Hrvati Boke trebaju naš glas i našu potporu i to nas kao ljudi i nas kao države. Sigurna sam da će hrvatska Vlada nastaviti s potporom i saradnjom i još jače pritisnuti tamo gdje treba kako bismo svi skupa mogli u mirnije sutra... Kao neko ko dobro poznaje situaciju u Crnoj Gori mogu reći da ćemo zajedno s Crnogorcima vratiti pramac broda ka Evropi i od toga će zavisiti i svi drugi putevi.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Frane

Posebna su prica Hrvati Boke. Valjda vam je moji Bokelji dobro pa niste ne smatrate da ce vas bilo tko ugroziti. Odlico onda, zasto bi se netko iz HR brinio za vas ako se vi sami za sebe ne brinete. Ili se zapravo brinete, najbolje moguce. Svaka cast ako je tako.

Šta se ono na Dinari sjaji...

@HNovi Kad već pomenu,evo ispada da su oni imali ipak racionalno rešenje za veljesvrbikansku rabotu.Bolje spriječit nego liječit!

Prodali se

@Miloš prodali se zalosno Misku Petovicu i tzv uri...