8 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Delegacija EU odbija da se izjasni o inicijativi Krivokapića da se ukine obilježavanje 9. maja

Izvor: Pobjeda/D. Malidžan

Politika

Comments 2

Delegacija EU odbija da se izjasni o inicijativi Krivokapića da se ukine obilježavanje 9. maja

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

"Ne komentarišemo pojedinačne izjave u vezi unutrašnjih pitanja Crne Gore. Očekujemo formiranje nove vlade koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka Evropskoj uniji", sve je što su Pobjedi odgovorili iz Delegacije Evropske unije u Podgorici na naša pitanja povodom inicijative kandidata za mandatara nove vlade Zdravka Krivokapića da Crna Gora više ne treba da slavi 9. maj, nego 23. i 24. septembar kao Dan pobjede, aludirajući na konstituisanje novog saziva Skupštine u kojem trojna koalicija ima većinu.

Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope obilježavaju se 9. maja u znak sjećanja na završetak Drugog svjetskog rata u Evropi 1945. godine i početak procesa stvaranja Evropske unije, pet godina kasnije.

Nacistička Njemačka 9. maja 1945. godine potpisala je kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Sudeći prema odgovoru koji smo dobili, u Delegaciji EU ne vide problem u izjavi Krivokapića da 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom, više ne treba da se obilježava u Crnoj Gori, već da 23. i 24. septembar budu ustanovljeni kao praznik – dan pobjede. A sjećanje na Dan pobjede nad fašizmom u njegovom kalendaru praznika, očito, ne bi postojalo.

Krivokapić je prije nekoliko dana, u Budvi, tokom slavlja kod novog predsjednika opštine Marka Bata Carevića poručio da Crna Gora više ne treba da obilježava ovaj praznik kao Dan pobjede, već 23. i 24. septembar.

Kandidat za novog mandatara Vlade nije komentarisao svoju inicijativu. Nije odgovorio na naše telefonske pozive i poruku.

Bez komentara su i institucije, izuzev što je reagovao državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava Aleksandar Saša Zeković, a nije se oglasio ni niko iz civilnog sektora, osim, očekivano, iz SUBNOR-a i antifašista s porukom da se kandidat za mandatara ponaša infantilno i da ne zna što je Evropa i što su civilizacijske vrijednosti. Zeković je upozorio da „proglašavanje konstituisanja novih saziva državnog parlamenta i Skupštine opštine Budva pobjedom 'većom' od 9. maja, kada slavimo Dan Evrope i pobjedu na fašizmom, predstavlja opasnu poruku koja nas udaljava od nacionalne politike pomirenja“.

"Razbuktali „oganj vjere“, umjesto u pravcu revizije prošlosti i poništavanja istorijskih činjenica, treba učiniti konstruktivnim i inkluzivnim", poručio je Zeković.

Zdravko Krivokapić blizak je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i njenom poglavaru u Crnoj Gori Amfilohiju Radoviću. Kao i SPC i Radović, blizak je i četničkom pokretu, što potvrđuje nedavno objavljeni snimak četničkog slavlja upriličenog 2009. godine za doček osuđenog atentatora i teroriste Nikole Kavaje. U kući u Podgorici gdje je organizovan prijem Kavaje, pored fotografija četničkih vođa iz Drugog svjetskog rata nalazila se i fotografija osuđenog ratnog zločinca, vođe bosanskohercegovačkih Srba tokom rata devedesetih godina Radovana Karadžića.

Krivokapić je prisustvo svečanom dočeku Kavaje neuvjerljivo pravdao kako se na ovom skupu zatekao slučajno.

"Očekujemo formiranje nove vlade koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka Evropskoj uniji", poruka je Delegacije EU u Podgorici crnogorskoj javnosti.
 

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Ovi dani

Evropa, a i svijet, su drugi put za 30 godina pustili đavola iz boce da komada mukom stečeni krhki mir i stabilnost. Sve to, nažalost, da bi odobrovoljila Srbiju kako bi čim prije prestala da pominje Kosovo, a za uzvrat vjekovni agresor moći će i dalje da napada Crnu Goru.

Rhaegal

Vrijeme je da priznamo sebi da strane ambasade uopšte ne zanima Crna Gora niti haos i pakao koji se očigledno sprema. Sramno