2 °

max 11 ° / min 0 °

Utorak

01.12.

11° / 0°

Srijeda

02.12.

12° / 1°

Četvrtak

03.12.

12° / 8°

Petak

04.12.

13° / 8°

Subota

05.12.

14° / 10°

Nedjelja

06.12.

15° / 11°

Ponedjeljak

07.12.

12° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pandemija COVID-19 osnažila potrebu intenzivnije saradnje u okviru A5 inicijative

Politika

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Pandemija COVID-19 osnažila potrebu intenzivnije saradnje u okviru A5 inicijative

Načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju i odbrambenu diplomatiju, Žana Špadijer, učestvovala je na online sastanku političkih direktora ministarstava odbrane država članica i posmatrača Američko-jadranske povelje (A5), koji se održava u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine ovom odbrambenom inicijativom.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Špadijer je istakla da Američko-jadranska povelja predstavlja značajan forum za promovisanje euroatlantskih aspiracija, kao i snažan instrument jačanja regionalne saradnje u domenu odbrane.

Takođe, izrazila je i posvećenost nastavku dobrosusjedske saradnje, te istakla da uspješni integracioni procesi Zapadnog Balkana ka članstvu u EU i NATO predstavljaju najbolju garanciju za održavanje dugoročnog mira i stabilnosti kako u regionu, tako i cijeloj Evropi.

"Špadijer je kazala da pandemija COVID-19 i njene posljedice iziskuju intenzivniju međunarodnu saradnju u okviru A5 inicijative.

Naglasila je da pomoć koju Sjedinjene Američke Države pružaju državama u regionu i Evropi, potvrđuju transatlantsko jedinstvo i solidarnost, te istakla važnost ujedinjenog djelovanja protiv svih savremenih izazova bezbjednosti, upravo kroz zajedničke aktivnosti u okviru regionalnih inicijativa.

Tokom sastanka razmatrani su aktuelni bezbjednosni i politički izazovi izazvani pandemijom COVID-19, njenim uticajima na region, kao i značaj Američko-jadranske povelje za jačanje partnerstava, dobrosusjedskih odnosa i podsticanje procesa euroatlanskih integracija. 

Na sastanku je zaključeno da bi prioritet svih država članica ove inicijative trebalo da bude bliska saradnja, zasnovana na jačanju povjerenja i solidarnosti, a sve sa ciljem očuvanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", zaključuju iz Ministarstva odbrane. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR