11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SDP: Konstruktivan prijedlog CDT-a o popisu

Politika

Comments 2

SDP: Konstruktivan prijedlog CDT-a o popisu

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

"Inicijativa Centra za demokratsku tranziciju da se na popisu ne prikupljaju identitetski podaci je konstruktivan predlog, imajući u vidu aktuelni politički trenutak i sve snažnije nametanje nacionalno-vjerskog diskursa i ugrožavanja građanskog koncepta ustrojstva države", saopštio je član GO SDP Ivan Vujović.

Crna Gora, kako je dodao, mora da se kreće u pravcu daljeg snaženja svog građanskog supstrata, rješavanja nagomilanih ekonomsko-socijalnih problema koje je ostavila dosadašnja vlast i novog pokretanja integracionog procesa.

"Tome  bi političke promjene morale služiti, a ne etničko-vjerskom nadmetanja, prebrojavanju krvnih zrnaca i pretvaranju Crne Gore iz građanske u nekakvu srpsku državu. Dominantne snage nove vlasti očigledno u popisu vide šansu, ne da se dobije koristan statistički prikaz, već da svojoj politici utiranja građanskog koncepta i, po mogućnosti, utiranja Crnogoraca daju svoj prilog pokušaju ostvarivanja velikodržavnih aspiracija primjereno novom unutrašnjem i regionalnom kontekstu", naveo je on u saopštenju.

Ako znamo da je za crnogorski popis veoma zainteresovana Republika Srbija, koja je ovo isključivo unutrašnje crnogorsko pitanje uvrstila u svoja strateška državna dokumenta, onda nije teško doći do zaključka kakav pretpopisni ambijent se želi kreirati u uslovima nove vlasti u Crnoj Gori.

"Na građanskim snagama nove vlasti je zato zadatak da, ukoliko uopšte imaju snage i svijesti o procesima koji mogu uslijediti, adekvatno na njih reaguju i spriječe da se umjesto životnim temama, dodatno usložnjenim zdravstvenom krizom, stvaramo ambijent nacionalno-vjerskih prebrojavanja.
Pored autokratije, hronični i tradicionalni problem ovog regiona je nacionalizam koji nažalost nije konačno poražen devedesetih godina prošlog vijeka. Zato je opasna zabluda svih koji ovaj problem konstatno relativizuju a dokaz za to je da je u našim crnogorskim uslovima, za nepuna dva mjeseca od izbora,bilo više nego dovoljno simbolike i poruka koji ukazuju na regresivni karakter promjena", zaključio je on.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Jocko

Ja sam bas za to da se na predstojecem popisu izjasnimo u identitetskom smislu! Opet guranje pod tepih koje nas je dovelo do ovoga, a u cemu se u SDPu ovaj funkcioner narocito istice. Neka vidi URA posledice svoga cina! A neka za Crnogorce ne brine- dobicemo mi i ovu bitku.

europeac

Preteško za komentar. Svi mi CRNOGORCI znamo da je srpska zavjera pred vratima u saradnji sa našim IZDAJICAMA Oni i ne znaju da su do jučer bili Crnogorci Mi koji smo vječni CRNOGORCI a nema nas boljih u svijetu opstat ćemo i pored ovih fukara Bit ćemo još ponosniji i jači CRNOGORCI. neka je vječna