14 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drljević potvrđen za ambasadora bez saglasnosti Odbora parlamenta

Politika

Comments 1

Drljević potvrđen za ambasadora bez saglasnosti Odbora parlamenta

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Savjet Evropske unije objavio je na svom sajtu imenovanje glavnog pregovarača Aleksandra Drljevića za ambasadora Crne Gore pri EU, iako prethodno o tome nije raspravljao niti se izjasnio Odbor za međunarodne odnose, bez čije saglasnosti, nijedan ambasador ne može biti upućen u diplomatsku misiju.

Prijedlog je upućen Savjetu EU prije više od mjesec, a Skupština je tek u ponedjeljak, 23. novembra, dobila zahtjev za dostavljanje mišljenja na prijedlog za postavljanje Drljevića za ambasadora.

Iz Savjeta EU, Pobjedi su nezvanično kazali da se u slučaju Drljevića radi, o kako su rekli, "prećutnom dogovoru koji je istekao“.

Prema riječima našeg sagovornika, riječ je o takozvanoj "tihoj proceduri“, što znači da su ambasadori zemalja članica EU imali pet nedjelja da ulože eventualne primjedbe na imenovanje Drljevića za crnogorskog diplomatskog predstavnika u Briselu, umjesto Bojana Šarkića kojem je istekao mandat.

Kako nije bilo primjedbi ni jedne od 27 članica, smatra se da je "prećutni dogovor“ istekao, te da, što se tiče EU, ne postoje prepreke da Drljević bude ambasador.

Na pitanje da li je riječ o konačnoj odluci ili Savjet o njoj treba dodatno da raspravlja, naš sagovornik kaže da Savjet EU ne mora da raspravlja o ovome, upućujući nas da dalje informacije potražimo od crnogorske Vlade.

Iz Kancelarije za evropske integracije, i Ministarstva vanjskih poslova, nijesu željeli da odgovore na pitanja kako se desilo da je Drljevićeva kandidatura za ambasadora potvrđena prije nego što je dobio "zeleno svjetlo“ Odbora za međunarodne odnose.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, prijedlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada, na prijedlog ministra vanjskih poslova.

Predsjednik države, ukazom postavlja ambasadora, po dobijanju agremana države prijema i mišljenja odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose.

Ambasadori - šefovi stalnih misija Crne Gore pri međunarodnim organizacijama postavljaju se bez agremana, ali uz neophodno mišljenje Odbora za međunarodne odnose.

Odbor za međunarodne odnose još uvijek nije formiran, a imajući u vidu konačni rezultat parlamentarnih izbora, gotovo je izvjesno da će većinu u Odboru činiti donedavni opozicionari.

Da li će novi odnos snaga u parlamentu i u Odboru značiti i izostanak podrške za odluku Markovićeve Vlade, znaće se tek kada bude formirano to parlamentarno tijelo. Pitanje je i da li će nova vlada, koja bi trebalo da se izglasa do 4. decembra, preispitati ranije odluke i prijedloge prethodnika.

Sa Drljevićem u Brisel ide i savjetnica
Savjetnica glavnog pregovarača sa EU Nada Pejović, sudeći prema dokumentu koji je juče objavila Vlada, biće zaposlena u misiji Crne Gore pri EU.

U dokumentu se navodi da GSV (Generalni sekretarijat Vlade) traži od MVP preusmjeravanje sredstava od 10.362 eura "za isplatu troškova službenice Nade Pejović“.

- Shodno Sporazumu o određivanju zaposlenog u Generalnom sekretarijatu Vlade na rad na određeno vrijeme u misiji Crne Gore pri EU, predloženo preusmjeravanje potrebno je radi isplate troškova službenice Nade Pejović. S tim u vezi potrebno je izvršiti preusmjeravanje sredstava u visini od 10.362 eura - navodi se u dokumentu. Sudeći prema objavljenom dokumentu, Pejović će mjesečno zarađivati 3.200 eura, dok će joj država za prevoz obezbijediti 2.500 eura. Zakup objekta koštaće 1.997 eura, a za komunikacione usluge 95 eura.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Simonida

Zar se Odbor ne zakazuje nakon dobijanja agremana? Da li je moguce da nikonu drzavi ne zna to?I da ne EU jedina multilateralna organizacija koja ima slicnu proceduru “potvrdjivanja kandidature”, koja se kolokvijalno naziva “agreman”? Drljevic ne zasluzuje tu poziciju, ali su ovi prigovori glupi.