13 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Izglasana nova Vlada, 41 poslanik dao podršku Krivokapiću

Politika

Tag Video
Comments 42

Izglasana nova Vlada, 41 poslanik dao podršku Krivokapiću

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Podrškom poslanika tri koalicije (ZBCG, Mir je naša nacija i Crno na bijelo) izglasana je 42. Vlada Crne Gore, na čijem će čelu biti Zdravko Krivokapić.

Za predloženu Vladu glasao je 41 poslanik, 28 je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Nakon glasanja, Zdravko Krivokapić, shodno propisima, položio je zakletvu. 

Time je završen radni dan, a o nastavku sjednice, kako je naveo Aleksa Bečić, javnost će biti obaviještena.

Tok sjednice mogli ste pratiti na našem portalu:

Krivokapić: Predložene članove Vlade nijesam pitao jesu li Srbi, Crnogorci, koje su vjere ili u koju crkvu idu

Mandatar Zdravko Krivokapić, u završnom obraćanju, kazao je da je u Parlamentu doživio da bude prikazan kao neko ko ništa ne zna. Ponovio je da građane neće dijeliti.

"Mi tražimo transparentan rad - svakog javnog funkcionera, počev od Zdravka Krivokapića", naveo je on. Vlada će, kako je kazao, trajati četiri godine. Kazao je i da predložene članove Vlade nije pitao jesu li Srbi, Crnogorci, koje su vjere ili u koju crkvu idu.

Prema njegovim riječima, nema te ekonomije koja je važnija od sistema vrijednosti. Poručio je i da će se ova Vlada zalagati za "pravdu za sve".

"Moj đed je došao iz Amerike uoči balkanskih ratova da bi oružjem branio CG. A kako ste vi dočekali mlade ljude koji dolaze da pomognu Crnoj Gori", naveo je Krivokapić komentarišući kandidate za ministe. Kazao je da je ovo priča o timskom radu i da je okupio ljude koji znaju.

"Danas je iskazana pobjeda 41 poslanika i to je pobjeda građana", naveo je Krivokapić.

Završne riječi šefova poslaničkih klubova: URA ne želi o prošlosti, Ibrahimović pozvao na nove izbore

Šef poslaničkog kluba Albanska koalicija "Jednoglasno" i SDP Raško Konjević kazao je da će SDP bazično podržati i Zakon o porijeklu imovine i Zakon o lustraciji, ukoliko bude u saglasju sa evropskim standardima.

"Neka Vaš prvi zadatak da obezbijedite pravdu u slučaju Svetozara Marovića", kazao je Konjević.

On je Krivokapiću kazao i da je dobro da se otvori dosije ANB-a, ali mu je poručio i da se ne iznenadi ako ostane bez nekog bliskog saradnika.

Kako je naveo, nikad na svijetu nije izabrana Vlada koja ima manju podršku u Parlamentu od ove. 

Šef poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da nije dobro što Krivokapić nije otvorio dijalog onamo đe treba - u Skupštini već je izabrao da ćuti na sva pitanja poslanika.

"Imam obavezu da Vam kažem da manjine i bošnjački narod, uprkos svim proganjanima, nijesu promijenili svoj odnos ni ljubav prema državi. Vaš odnos nas neće poremetiti već ćemo biti kao 2006 - za plebiscitarnu i evropsku Crnu Goru."

Pozvao je da se održe novi izbori i kazao da ova Vlada ne oslikava CG.

Šef poslaničkog kluba SD-a Ivan Brajović ponovio je da ova Vlada neće imati glas Socijaldemokrata. Okarakterisao je Vladu kao jednovjersku i jednonacionalnu za koju će iskreno da glasa 5-6 poslanika.

"Ostali poslanici nijesu ni u čemu saglasni sa predloženom Vladom", kazao je Brajović.

Šef poslaničkog kluba "Crno na bijelo" Miloš Konatar kazao je da danas Vladu kritikuju i oni koji će glasati za nju i da je to dokaz da se pravi prvi korak demokratije.

"Ne želim da pričamo o prošlosti nego o budućnosti", dodao je on. Tvrdi da je ovo najstručnija, najpoštenija Vlada koja će biti izabrana u Parlamentu.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Dragan Ivanović rekao je da će ta partija podržati Vladu mandatara Krivokapića. Opoziciji je poručio da neće ostvariti želju da na sljedećem popisu bude manje Srba i iskazao nadu da će svi moći slobodno da se izjasne.

Branko Radulović, ispred Pokreta za promjene, rekao je da se Krivokapić nalazi pred najvećim životnim iskušenjem i kazao je da će mu PzP dati priliku.

Šef poslaničkog kluba Demokrate - Demos Boris Bogdanović ponovio je podršku tog kluba Vladi Zdravka Krivokapića.

Kazao je da Skupština postaje mjesto đe živi i đe će živjeti demokratija i to je pokazano, kako je naveo, u prethodna dva dana.

"Niko nam nije nudio nijedan jedini cent, zato što nije smio", kazao je Bogdanović.

"Nije Vlada jafa keks da mora da se svidi svima", kazao je, između ostalog, on.

Milan Knežević, ispred Demokratskog fronta, kazao je da će sa punim zadovoljstvom saopštiti istinu koju svi znaju: 

"DF je, zajedno sa SPC, dao najveći doprinos ovoj veličanstvenoj pobjedi."

"Svi oni koji su nas napadali poslije 30. avgusta, dovodeći u pitanje naš opozicioni potencijal, vidjeće ko je vazda bio vjera, a ko nevjera", kazao je Knežević.

Oni koji su nas optuživali da želimo fotelje, sad su uzeli te fotelje, dodao je poslanik DF-a.

Završio je izlaganje riječima: "Živjela Srbija, da je vječna Crna Gora."

Šef poslaničkog kluba DPS - LP Danijel Živković kazao je da predložena Vlada ne oslikava izbornu volju građana. 

"Ovo je nepoželjna Vlada - od onih koji treba najgorljivije da Vam pruže podršku. Ovo je Vlada bez strategije i vizije za dalji razvoj društva", rekao je Živković. Mržnja prema DPS-u okupila je novu parlamentarnu većinu, bez plana i programa, dodao je on.

Ovo je Vlada, naveo je Živković, oročenog trajanja.

"Mi u DPS-u i LP nećemo podržati ovakav sastav rade niti ovakav Program Vlade", kazao je on i dodao da će DPS ispraviti svoje greške zbog bolje Crne Gore.

Vučurović učesnike Patriotskog skupa nazvao neonacistima

Glasanje za novu Vladu pretvorilo se u sliku borbe za identitet, kazala je poslanica GP URA Božena Jelušić. 

"Danas mi u stvari imamo priliku da glasamo između dvije stvari: burazerskog, neoliberalnog, pljačkaškog kapitalalizma ili opasnosti od mogućeg koraka u kleronacionalizam", navela je ona.

Ova Vlada sama po sebi još uvijek nije dobra vijest, ali ona može da ima potencijal, kazala je Jelušić. 

Poslanica DPS-a Daliborka Pejović podsjetila je Krivokapića na neke njegove izjave koje su je, kako je navela, zaprepastile.

"Vi se zalažete za struku, tako ste tretirali kandidate za Vladu. Kako možete biti dosljedni ako ste izjavili da će u Vašoj vladi IJZ davati prijedloge za uvođenje mjera, a da će Vaš kabinet odlučivati da li ćete ih prihvatiti ili odbiti?"

Podsjetila ga je i na izjavu da vjerujući ljudi ne mogu biti zaraženi.

"Ispravite samo jednu stvar - da nijeste mađioničar. Ako Vam sve ovo prođe - jeste, mađioničar ste", kazala je ona.

Poslanik DF-a Milo Božović želio je da Krivokapić kaže nešto više o "nesrećnom Sporazumu" koji je potpisao "bez njihovog znanja".

Kazao je da je tako dva puta CG priznala Kosovo i da se oni toga stide.

"Moramo naći simbole i himnu koja će biti prihvatljiva svima nama", kazao je Božović.

Dodao je i da ih "profesorica dijeli na dvije strane".

"Poseba podrška za gospođu Bratić. Ona je fantastična. Vratite nam Vuka Karadžića, Šantića, Zmaja i Njegoša, gospođo Bratić", rekao je Božović.

Poslanik Danijel Živković kazao je da će DPS smatrati neodgovornim ukoliko nadležni organi ne reaguju povdom izjave Dritana Abazovića da mu je ponuđen 21 milion da ne podrži Vladu.

"Abazović se predstavlja da je potpredsjednik Vlade za sektor bezbjednosti, ali Vi ga za to nijeste predložili", rekao je poslanik DF-a Predrag Bulatović Zdravku Krivokapiću.

Bulatoviću je neprihvatljivo da oni koju se se najduže borili protiv DPS-a ne budu dio Vlade.

"Lijepo zvuči kad Abazović kaže da mu je nuđen 21 milion i to je lirska politička priča, ali kad potpredsjednik Vlade to kaže - to treba hitno da se istraži", naveo je on.

Međutim, Bulatović je kazao i da Crna Gora ne bi prošla ovako za 20 godina da je 2001. LSCG postupio kao Abazović.

"2001. ja sam predvodio koaliciju Zajedno za Jugoslaviju. Zajedno sa LSCG imali smo većinu. LS je tražio od SNP manjinsku podršku, dobili su je od nas. Oni su odustali od toga. Da su bili kao Dritan Abazović, Crna Gora ne bi ovih 20 godina prošla. Nije riječ o nepobjedivosti DPS-a nego o sklonosti da rade sve i svašta", rekao je Bulatović.

U svom izlaganju, poslanik DF-a Jovan Vučurović učesnike Patriotskog skupa, održanog 6. septembra, nazvao je neonacistima.

"Niko ne pominje neke neonaciste koji su se okupili 6. septembra", rekao je Vučurović i policiju označio kao krivca za događaje događaje iz 22. avgusta.

Dodao je i da je isključivo srpski narod stvarao Crnu Goru.

Poslanik LP Andrija Popović zamjerio je Bečiću što nije reagovao na to što je 50 000 Crnogoraca na, kako je Popović kazao, veličanstvenom skupu Vučurović nazvao neonacistima. Bečić je kazao da je opominjao Vučuroviča.

I Dragutin Papović kazao je Bečiću da je trebalo Vučuroviću oduzeti riječ. Vučurovićevo ponašanje okarakterisao je kao antiparlamentarno. 

"Kad neko skandira Viva Montenegro, nešto što je usklik iz 12. jula 1941, onda ja kažem da je to bio skup neonacista", pojasnio je Vučurović.

Slaven Radunović kazao je Bečiću da ima uvažavanja i razumijevanja za teške riječi DF-a jer, kako je kazao, kad Demokrate nijesu bile u Skupštini, protiv DPS-a se borio, kako je naveo, DF.

"Ne možemo dozvoliti da Crna Gora bude jednog naroda. Crna Gora je zemlja svih nas, zato je najljepša država", odgovorio je Ervin Ibrahimović i pitao Krivokapića kako misli da uz ovakvu podršku ispuni svoje obećanje da će zaustaviti podjele u Crnoj Gori.

U Srebrenici nije bio genocid, na to mu je odgovorio Vučurović.

Amer Smailović iz BS-a ponovio je da ta stranka neće podržati ovu Vladu.

Zamjerio je, između ostalog, Krivokapiću što u ekspozeu nema ni riječi o ravnomjernom regionalnom razvoju.

"Nemamo povjerenje u skoro pa jednonacionalnu i jednovjersku vladu i mandatara koji propagira stavove koji CG vraćaju u vremena koja bošnjački narod pamti samo po lošem. Mladost CG ne želi takvu državu", naveo je Smailović. 

"Ne možemo podržati premijera kojeg otvoreno podržava SPC. Naš stav bio bi isti da ga otvoreno podržava bilo koja druga vjerska zajednica", rekao je poslanik albanske koalicije "Jednoglasno" Fatmir Đeka.

Naglasio je i da na Rumiji ne može da bude jednovjersko obilježje, jer ona, kako je naveo, pripada svim građanima.

Životna greška Krivokapića je što me nije poslušao i napravio ekspertsku vladu sa političkim kadrovima, političkim liderima, rekao je poslanik PzP-a Branko Radulović. Šokiralo ga je, kaže, što je Krivokapić te lidere smatrao neznavenima. 

Podsjetimo, rasprava je počela u srijedu, Krivokapićevim ekspozeom.

Predstavnici skupštinske većine imali su bojne primjedbe na program i sastav Krivokapićeve Vlade, ali su najavili da će je podržati.

Komentari (42)

POŠALJI KOMENTAR

Vnmk

@beranac I trebaće nam mnogo sreće sa ovakvima.

Vnmk

@Čaj u 11 Vjerovatno djeluje pogonsko gorivo na ovog Radulovića.No ovakav kapacitet ne uspje da postane ministar i pored svih samopreporuka.