14 °

max 19 ° / min 14 °

Četvrtak

02.05.

19° / 14°

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 13°

Utorak

07.05.

20° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Lukovac: Konsultacije preuranjene i nepotrebne

Politika

Comments 1

Lukovac: Konsultacije preuranjene i nepotrebne

Autor: Antena M

  • Viber

Odluka Ministarstva vanjskih poslova da pozove sve ambasadore na konsultacije je prema riječima bivšeg šefa crnogorske diplomatije Branka Lukovca preuranjena i nepotrebna.

Kao način da se riješi situacija sa ambasadorima, uključujući i onih sedam koje Vlada namjerava da opozove, a predsjednik države se tome protivi, Lukovac vidi u dijalogu između Ministarstva vanjskih poslova i Vlade sa jedne i predsjednika Đukanovića sa druge strane. 

Poziv MVP-a svim ambasadorima da dođu u Crnu Goru na konsultacije je prema ocjeni diplomate i nekadašnjeg ministra vanjskih poslova Crne Gore Branka Lukovca nešto što nije neuobičajeno u diplomatskoj praksi. To se dešava kada se, kako kaže, radi o nekim krupnim akcijama na unutrašnjem planu ili prema drugim zemljama, što međutim ovdje nije slučaj. 

"Ovdje je od početka jasno da je cilj inicijative MVP-a koju je prihvatila Vlada, da se opozove jedan broj ambasadora i tako otvori prostor za pormjenu kadra", rekao je Lukovac Anteni M. 

Lukovac je potez Ministarstva i Vlade da u ovom trenutku pozovu sve ambasadore ocijenio pruranjenim. 

"Čini mi se da je ovaj poziv preuranjen, nepotreban, da izaziva zabunu u čitavoj diplomatsko-konzularnoj službi, a i kod zemalja kod kojih su akreditovani. Mislim da se radi i o nepotrebnom trošku, a tu se odluka o njihovom povlačenju ne može donositi. Odluka se mora donositi na relaciji Ministarstvo i Vlada Crne Gore i predsjednik Crne Gore, koji daje akreditive i donosi rješenje o opozivu", kaže Lukovac.  

Konsultacije su sazvane odmah nakon što je predsjednik države Milo Đukanović odbio da prihvati zahtjev Vlade za opoziv sedam ambasadora.

Na pitanje kakav rasplet ovog političko-diplomatskog čvora očekuje, Lukovac kaže da je najbolje rješnje dijalog.

"Mislim da je jasno da se, u situaciji ovakvih političkih odnosa, ne može računati na opoziv ambasadora bez saglasnosti predsjednika Đukanovića.

Prema tome, najbolje je da Vlada, ako je čvrsta u svom stavu, ostvari dijalog sa predsjednikom, i da se ponude razlozi koji nijesu u prvom predlogu iznijeti. Tako bi se vidjelo da li se može postići saglasnost o tome da se izvrši promjena na jednom broju mjesta šefova diplomatskih misija", rekao je Lukovac. 

Lukovac navodi da je drugo rješenje postepena promjena diplomatskog kadra.

"Ove godine će svakako jednom broju ambasadora isteći mandat. Dakle da se izvrši promjena onih kojima ističe mandat, a da se zatim razmotri gdje je potrebno da se postigne dogovor o eventualno nekim drugim mjestima šefova diplomatskih misija", kazao je Lukovac.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Đoko Orlandić

Primjerenije bi bilo da su Krivokapić, Abazović i Radulović na konsultacije pozvali one koze koje je Bratićka(svastikina ćerka) čuvala u Trebinju. Sa njima bi "razgovarali na ravnoj nozi".