11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

16.04.

16° / 7°

Subota

17.04.

15° / 10°

Nedjelja

18.04.

15° / 10°

Ponedjeljak

19.04.

13° / 8°

Utorak

20.04.

14° / 10°

Srijeda

21.04.

15° / 10°

Četvrtak

22.04.

14° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države

Izvor: DPS

Politika

Tag VideoTag Gallery
Comments 58

Đukanović: Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države

Autor: Milena Aprcović

  • Viber
Završen svečani dio Kongresa

Deveti Kongres Demokratske partije socijalista održava se danas u Podgorici. 

Počeo je intoniranjem himne, a otvorio ga je predsjednik partije Milo Đukanović. 

Vanrednim Kongresom predsjedava Duško Marković. 

U uvodnom referatu Đukanović je poručio učesnicima Kongresa da nakon izbora DPS nije bila u prilici da formira vlast i da su stranački organi ocijenili da je rezultat bio ispod očekivanja.

"Kao odgovoran subjekt mi pokazujemo da smo u svakoj ulozi ubjedljiv promoter evropskog sistema vrijednosti", kazao je Đukanović. 

"DPS nije učinila niti jedan korak koji bi prijetio da Crnu Goru gurne u bezdan nestabilnosti. Nijesu se ostvarila ponekad zlokobna očekivanja...", rekao je Đukanović. 

"Nastavljamo još srčanije i posvećenije da se borimo za građansku Crnu Goru i evropsku budućnost našeg društva", obećava lider DPS-a i dodaje da su ponosni na sačuvani mir i stabilnost. 

Kaže da su ponosni na odnose sa susjedima.

"Uz žaljenje zbog iskustva sa susjedom koji ne želi da bude susjed, nego domaćin u našoj kući", kazao je Đukanović. 

Legat naše generacije mora biti građanska Crna Gora, ukorijenjena u slobodarstvu i antifašizmu, poručuje Đukanović. 

"Najviše nas brinu oni koji DPS vide kao posljednju prepreku koju treba ukloniti s puta ostvarivanja velikodržavnih ciljeva.

Nema odbrane građanske Crne Gore bez jake građanske partije kao stožera njenog proevopskog političkog fronta. Iz tog razloga nema ni izvjesne građanske i evropske Crne Gore bez jake i napredne DPS u njoj. 

Ne shvataju to još uvijek svi, uključujuči neke od našijih ranijih ili aktuelnih političkih partnera", kaže Đukanović.

Kako ocjenjuje, Crna Gora je i danas pred izuzetno delikatnim izazovom. 

"Čini mi se ne manje opasnim od onog sa početka devedesetih. U nekim aspektima podsjeća i na početak 20 vijeka, na vrijeme nepromišljenih međunarodnih scenarija, čiju je tragičnu cijenu platila upravo Crna Gora. 

Nadam se da će promjena na čelu vodeće zemlje na svijetu dovesti do resetovanja negativnih političkih tendencija", izjavio je Đukanović, koji je pomenuo i neodustajanje od "srpskog sveta". 

"Otužno je da neumorni zagovornici ove stupidne ideje nijesu ništa naučili iz najnovijeg tragičnog iskustva prilikom raspada Jugoslavije", kaže on. 

Na politički teren u Crnoj Gori je, kako kaže, brutalno uvedena SPC, podstrekač, jatak i advokat najmonstruoznijeg genocida u Evropi novog doba. 

"SPC je branila navodno ugrožene svetinje iako je pokušavala da zadrži imovinu koja je naš identitet, naše ime i prezime", kazao je Đukanović. 

"Na velikodržavni srpski nacionalizam moramo odgovoriti snagom naše države i crnogorskim društvom građana, a ne nacionalizmima multietničke Crne Gore", rekao je Đukanović, dodavši da DPS ima hrabrosti i odlučnosti da odbani Crnu Goru od svih nasrtaja.

"Nek je vječna Crna Gora", riječi su kojim je zaključio svoj govor, nakon koga je završen svečani dio Kongresa. 

Prethodno je puštena video poruka istoričarke Latinke Perović, koja je poželjela uspješan Kongres i poručila da se DPS udaljio od velikosrpske politike koju je simbolizovao Slobodan Milošević. 

"Vjerujem da ćete s odgovornošću prokrčiti dalji put razvoja Crne Gore", kazala je Perović. 

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev poželio je uspješan Kongres. 

"Ubijeđen sam da će DPS ponovo imati čast i odgovornost da vodi Crnu Goru ka novim pobjedama i uspjesima", poručuje Zaev. 

Predsjedništvo partije ranije je jednoglasno predložilo da kandidat za predsjednika stranke bude Milo Đukanović, a da kandidati za potpredsjednike budu: Ivan Vuković, Nikola Rakočević, Jevto Eraković, Andrija Nikolić, Sanja Damjanović, Abaz Dizdarević, Gordana Rajović i Mirsad Mulić.

Ivan Vuković
Ivan Vuković 

.

Nikolić i Eraković na Kongresu
Nikolić i Eraković na Kongresu

Od ukupno predloženih osam kandidata biće izabrano četvoro potpredsjednika.

Prema nezvaničnim saznanjima Antene M, potpredsjednici biće birani na sljedeći način - dvojica sa liste na kojoj su: Ivan Vuković, Jevto Eraković, Nikola Rakočević i Andrija Nikolić; jedna potpredsjednica biće bivša ministarka nauke Sanja Damjanović ili kardiolog Gordana Rajović, dok će potpredsjednik iz redova manjina biti Abaz Dizdarević ili Mirsad Mulić.

Svečani dio Kongresa mogli ste da pratite uživo na našem portalu kao i na ovom linku

Komentari (58)

POŠALJI KOMENTAR

aca

Mi Srbi nismo pretnja Crnoj Gori, to su izmisljotine, kako bi se doslo na vlast.

Marina

@Naroz Ta aktivnost sigurno nije posledica toga sto misle da je DPS slab i da mu “opada”rejting, nego sto ZNAJU da je JAK pa pokusavaju poznatom metodom prevare potencijalnih biraca da dodju do kojega glasa,tako sto ce ih predstavljati kao gubitnike sa kojima nema sto ko da trazi !

Marina

@Branka Tako je.Jesu!Imali su vremena tokom 30 godina.Ali su im i pored toga aktuelne parole o “ugrozenosti”.No i pored njihove dugogodisnje agresije na CG i svoga cuda koje su radili, ni slucajno ne bi uspjeli da im u pomoc nisu pritekli Srbija,RSrpska,zapad NVO,mediji ...pa i pored toga 1 mandat