7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Popović: Prosrpske snage u CG neće odustati od namjere da ponište crnogorski identitet

Politika

Comments 3

Popović: Prosrpske snage u CG neće odustati od namjere da ponište crnogorski identitet

Izvor: gradski radio

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Dva osnovna elementa fašizma – nasilnost i nepriznavanje različitosti - danas su prisutni u Crnoj Gori. To potvrđuju prizori u crnogorskim gradovima u kojima žive manjine, a gdje je dominantna srpska nacionalna svijest, kazao je u gostujući u emisiji Znam da znaš Gradskog radija pisac i predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika Milorad Popovic. 

„Mnogo je nasilja i šikaniranja ljudi drugačije nacionalnosti i političkih uvjerenja. Nekažnjeno se skrnave nacionalna znamenja, državne zastave; organizovano se pravi čistka u državnim institucijama na nacionalnoj i političkoj osnovi. To su elementi fašizacije društva, na koje je nedavno domaću i međunarodnu javnost upozorio crnogorski PEN centar“, rekao je Popović.

Po njegovim riječima, ovako stanje u društvu posledica je činjenice da politička i kulturna elita, nakon referenduma o obnovi nezavisnosti 2006. godine, nije razumijela strateški kulturni i nacionalni okvir neophodnan za konsolidaciju crnogorskog društva.. 

„Postojalo je nerazumijevanje u domenu kulturne nadgradnje i razvoja kulturnih specifičnosti, kao i snaženja nacionalne svijesti kao „conditio sine qua non“ opstanka Crne Gore. U knjizi „Zbilja i prividi“ predvidio sam taj rasplet, ali sam mislio da će do njega doći za nekoliko godina“, kaže Popović.

Nakon konstituisanja Vlade, Crna Gora je, kaže Popović, doživjela „revolucionarne“ promjene u duhovnom, ideološkom i političkom smislu.

„Paradigme na kojima je Crna Gora stvorena  2006. godine prevrednovane su i brutalno pogažene. U tom pogledu, Crna Gora je danas nova država u kojoj dominiraju antizapadni, nacionalistički i anticrnogorski narativi.  Ekonomsko–socijalna situacija je dramatična dijelom zbog uticaja pandemije kovida 19, a dijelom zbog nekompetentnosti  i nesnalaženja premijera Krivokapića i ministara bez iskustva u obavljanju državnih poslova. Sve što su pokazali za prvih 100 dana ne ostavlja nam prostora za optimizam“, ističe Popović. 

Upitan da prokomentariše uticaj koji će na političku scenu u Crnoj Gori imati lokalni izbori u Nikšiću zakazani za 14.mart, Popović je kazao da ne misli da će rezultati ovih izbora odrediti tok budućih političkih događaja u držvi, ali će nesumnjivo pobjednicima dati vjetar u leđa.

„Prosrpske snage u Crnoj Gori neće odustati od namjere da ponište crnogorski identitet. U toj borbi moguća su tri scenarija: ili će ih u tom naumu spriječiti neko moćniji od njih, ili će se procrnogorske snage konsolidovati i pobijediti na izborima ili će biti građanskog rata. Ovo je strašno čuti, ali istini se mora gledati u oči. Vjerujem da do treće opcije neće doći, ne zbog svijesti ovih koji danas vladaju, već zbog međunarodnih okonosti“, zaključuje Popović.

 

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Predrag

Iskreno vjerujem da Crna Gora neće dozvoliti da se ruše njene vrijednosti koje su od 2006.godine prepoznate u svijetu.Siguran sam da Crna Gora ima podršku civilizovanog svijeta ,te da će svaki pokušaj velikosrpskog projekta na ovome prostoru doživjeti neuspeh.

Crnogorac iz Beograda

"Ili će ih u tom naumu spriječiti neko moćniji od njih, ili će se procrnogorske snage konsolidovati i pobijediti na izborima ili će biti građanskog rata". Ovo je strašno upozorenje. Nadam se da do toga neće doći. Crna Gora - Crnogorcima, i u miru i uzajamnom poštovanju suživot sa komšijama Srbima.

Realista

Svaka čast na tekstu sve tačno od a do š!