11 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Sekulić: Vlada htjela da napravi svojevrstan politički inžinjering za ciljeve „srpskog sveta“

Politika

Comments 2
Zamjenik predsjednika Odbora za izbornu reformu poručio da su se, odustajanjem izvršne vlasti od izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, stekli uslovi za početak rada tog tijela

Sekulić: Vlada htjela da napravi svojevrstan politički inžinjering za ciljeve „srpskog sveta“

Vjerujem u dobru volju svih političkih subjekata koji učestvuju u radu Odbora i nadam se da će najveći dio posla biti završen u predviđenom roku – istakao je Predrag Sekulić

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon što je Vlada odustala od namjere da kroz prijedlog zakona o registru prebivališta i boravišta, kao i izmjenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, napravi svojevrstan politički inžinjering koji bi išao naruku parlamentarnoj većini ali i ciljevima „srpskog sveta“, stekli su se uslovi za početak rada na setu zakona iz oblasti izbornog zakonodavstva – kazao je za Pobjedu Predrag Sekulić, zamjenik predsjednika Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

DPS je odustala od izlaska iz Odbora za izbornu reformu nakon što je Vlada privremeno povukla prijedlog izmjene Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva, pa je prva sjednica Odbora zakazana za 14. april.

"Odbor će imati prvu sjednicu na kojoj ćemo dogovoriti metodologiju rada. Prema Odluci o osnivanju odbora, razgovaraćemo o šest zakona - o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, registru prebivališta i boravišta, kao i finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja. Takođe, u opisu nadležnosti Odbora su i analiza Zakona o ličnoj karti, kao i Zakona o crnogorskom državljanstvu", kazao je Sekulić.

Istakao je da je optimista da će Odbor najveći dio posla završiti uspješno do 30. juna, roka koji je propisan u Odluci o formiranju tog tijela.

"Vjerujem u dobru volju svih političkih subjekata koji učestvuju u radu Odbora i nadam se da će najveći dio posla biti završen u predviđenom roku", istakao je Sekulić.

Komentarišući najavljene izmjene Zakona o registru prebivališta i boravišta, kao i prijedlog izmjene Odluke o sticanju crnogorskog državljanstva, Sekulić je kazao da je u pitanju „jasan izborni inžinjering u korist vladajuće parlamentarne većine i „srpskog sveta“.

DPS je zaprijetila da će se povući iz Odbora za izbornu reformu ukoliko Vlada usvoji izmjenu Odluke o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kojom je predviđeno da se zakonitim boravkom može smatrati i privremeni, umjesto stalnog kako je sada definisano, kao i nacrt izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu, po kojima bi svi koji žive u inostranstvu morali da se odreknu prebivališta u Crnoj Gori.

"Smatramo da ovakav potez obesmišljava rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva koji bi upravo trebalo da se bavi ovom materijom, i u kojem predstavnici DPS-a učestvuju u cilju iznalaženja najboljih kompromisnih rješenja, sa ostalim poslaničkim klubovima. Ipak, ukoliko Vlada usvoji prijedlog Odluke i nacrta, DPS će napustiti učešće u Odboru i uputiti inicijativu prema Ustavnom sudu, budući da je odluka koja je predložena, zbog predviđene retroaktivne primjene, apsolutno neustavna", saopšteno je nakon sjednice Predsjedništva DPS-a.

Odluka o kriterijumima za sticanje crnogorskog državljanstva privremeno je povučena, uz obrazloženje Vlade da je to učinjeno iz proceduralnih razloga, odnosno dok taj prijedlog ne „prođe“ Sekretarijat za zakonodavstvo i Komisiju za politički sistem.

Zakoni o državljanstvu, kao i o registru prebivališta i boravišta, biće teme rasprave na Odboru za izbornu reformu, shodno Odluci o formiranju tog tijela. Odbor je formiran 31. marta ove godine.

Nije novina da izvršna vlast krši zakon, ali jeste da pokušava to da legalizuje

Predrag Sekulić je, komentarišući informaciju da pojedini ministri imaju dvojno državljanstvo, ali i prebivalište, kazao da je to razlog više da se ova materija dodatno analizira.

"Činjenica da su se pojavile informacija da pojedini članovi Vlade imaju dvojno državljanstvo ili dvojno prebivalište, čime krše pozitivno pravne propise države Crne Gore, samo je razlog više da se ova materija dodatno analizira. Naravno, nije novina da članovi Vlade Crne Gore krše Zakon, ali je novina da Vlada pokušava da legalizuje to predlaganjem novih zakona iako to odlukom Skupštine više nije u njenoj nadležnosti", poručio je Sekulić.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Deni

Ne razumijem 'relaksiranost' u odnosu da cinjenicu da neki ministri imaju dvojno drzavljansto/prebivaliste. Ako imaju treba im oduzeti ministarske pozicije jer jer to protivzakonito.

Premijer

Premijer za sebe kaže da je on vjerujući inženjer pa je politički vjerujući inženjering logična posljedica.