10 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP: Deletić ima master za evropske integracije i više od deset godina iskustva u međunarodnim odnosima

Politika

Comments 1

MVP: Deletić ima master za evropske integracije i više od deset godina iskustva u međunarodnim odnosima

Autor: Antena M

  • Viber

Mirjana Deletić naimenovana je za specijalnog izaslanika ministra vanjskih poslova pri Evropskoj uniji sa sjedištem u Briselu, potvrđeno je Anteni M iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kako su nam saopštili, nju je za specijalnog izaslanika odredio šef crnogorske diplomatije, uz objašnjenje da je to u skladu sa članom 42 Zakona o vanjskim poslovima, a odluka je, dodaju, donijeta na osnovu prethodne saglasnosti Vlade Crne Gore.

U pomenutom članu propisano je da ministar vanjskih poslova može odrediti specijalnog izaslanika da "radi vršenja specijalnih zadataka... privremeno boravi u drugoj državi ili pri međunarodnoj organizaciji", te da "utvrđuje sva pitanja od značaja za rad specijalnog izaslanika".

Milica Deletić angažovana je na period od godinu, počev od 1. aprila 2021. U obavezi je, navode iz MVP, da svoje poslove usklađuje sa šefom Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji, te da postupa po instrukcijama ministra vanjskih poslova.

Na naše pitanje koje reference su joj omogućile postavljenje, iz MVP odgovaraju da Deletić ima master za evropske integracije i regionalizam i više od deset godina iskustva u međunarodnim odnosima i poslovanju u analizi, pregovaranju, izgradnji partnerstva i strateškom razvoju društveno-ekonomskih i političkih inicijativa na Zapadnom Balkanu, u Africi i Zapadnoj  Evropi.

„Trenutno radi za Evropski institut za mir u Briselu na strategijama i inicijativama usmjerenim na rješavanje konflikata kao podrška evropskim državama i Evropskoj uniji, a radila je u kompleksnim post-konfliktnim i političkim sredinama kroz angažman u međunarodnim organizacijama, uključujući Ujedinjene nacije i Organizaciju za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) na Kosovu i u Crnoj Gori. Vodila je projekte i inicijative usmjerene ka uspostavljanju dijaloga, izgradnji kapaciteta, reformama sektora bezbijednosti, civilnog društva  i institucionalnog razvoja. Takođe, pratila je i ocjenjivala programe u ime Evropske komisije, u oblastima regionalne saradnje, ljudskih prava i zaštite životne sredine“, navodi se u odgovorima dostavljenim Anteni M.

Na sajtu Evropskog instituta za mir navodi se da se Deletić pridružila Institutu 2018. te da radi kao viši službenik za učenje i evaluaciju.

Navodi se da je rukovodila projektima i inicijativama fokusiranim na reformu sektora bezbjednosti, te na projektima za izbjeglice i interno raseljena lica. Dodaje se i da je pratila višemilionske programe u ime Evropske komisije.

U njenoj biografiji na sajtu Instituta ističe se i da je primijenila svoje vještine kako bi pokrenula ekološki održiv projekat dizajna torbi, kojim je željela da stvori tokove prihoda za ugrožene zajednice.

Prema informacijama sa Linkedin-a koje su Dnevne novine danas objavile, Deletić je završila srednju školu za turizam u Podgorici, nakon čega je upisala fakultet u Prištini i na njemu studirala od 1995. do 2007.

Poslije završenih studija engleskog jezika i književosti, Deletić je, kako tvrdi, magistrirala u Gracu. U nekim podacima navodi da je diplomu magistra stekla 2009, a u drugim 2008. godine.

Od jezika, kako piše, tečno govori engleski, dok joj je francuski, koji je službeni jezik u Briselu, limitiranog nivoa, ali ipak smatra da može u službenoj komunikaciji da se služi i tim jezikom.

Ipak, kako pišu Dnevne novine, njena prava strast su tašne.

Na prezentaciji firme čiji je ona izvršni direktor i osnivač “DELETI handbags”, a koja se bavi proizvodnjom i dizajnom tašni, piše da je 2011. otkrila svoju kreativnost i posvetila se torbama, kojima se bavila punih šest godina. Te godine osnovala je torbe “Deleti”, malu luksuznu liniju tašni za žene i muškarce.

U predstavljanju njenog umjetničkog opusa, što se može naći na intemetu, navodi se da je Deletić bila “nekada stanovnica Kenije”, da joj je sada sjedište u Briselu i da ima životnu strast prema dizajnu.

Predstavljala je Keniju na afričkom modnom dizajnu 2014. i proglašena je za najboljeg dizajnera Istočne Afrike.

 

 

 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Vanja

Od svega nabrojanog na mene je najjaci utisak ostavio podatak da su osnovne studije doticne trajale 12 godina. Koliko bi tek trajale da nisu bile u Pristini?