Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Prijestonica pokrenula inicijativu za podizanje spomen-obilježja Zvicerima

Politika

Comments 3

Prijestonica pokrenula inicijativu za podizanje spomen-obilježja Zvicerima

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Prijestonica Cetinje dostavila je danas Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta inicijativu za podizanje spomen-obilježja porodici Zvicer koja je stradala od „Bijelog terora“ prije 98 godina.

"Spomen obilježje trebalo bi da bude podignuto u selu Rokoči, na uzvišenju iznad porodičnog doma Zvicera, u kome su u noći između 24. i 25. aprila 1923. godine srpski žandarmi predvođeni majorom Kecmanovićem i njegovim pomoćnikom Kolakovićem mučili, a potom spalili porodicu čuvenog crnogorskog borca Petra Zvicera.

Mučki su ubijeni Petrova majka Anđa (60), žena Zagorka (23), sestra Plana (20), brat Vidak (13) i Petrovo troje đece. Petrovu babu Đurđu žandarmi su zavezali za drvo ispred kuće u kojoj su u ognju nestajali njeni najmiliji.

Inicijativa koju je uputila Prijestonica Cetinje zajednički je napor lokalne uprave, građana Mjesne zajednice Trešnjevo, Nevladine organizacije Evropski pokret za vladavinu prava, kao i brojnih pojedinaca i građana Cetinja koji su duži vremenski period bili u komunikaciji sa gradonačelnikom Aleksandrom Kašćelanom.

„Podizanje spomen-obilježja porodici Petra Zvicera dug je koji se mora namiriti ne samo prema žrtvama ovog gnusnog zločina, nego i simbolički prema svima onima koji su nevino stradali. Mora se prekinuti krug ćutnja i osvijetliti ovaj tragični dio crnogorske istorije u kojem su stradali nevini ljudi zbog ljubavi prema sopstvenoj domovini. Svaka žrtva zaslužuje pravdu, kao što svaki narod zaslužuje pravo na sjećanje da mu se istorija ne bi ponovila“, saopšteno je iz Prijestonice Cetinje.

Dodaje se i da Prijestonica Cetinje, kao Grad heroj i grad 49 heroja, želi spomen-obilježjem Zvicerima još jednom da potvrdi svoje snažno antifašističko opredjeljenje i da ukaže na nužnost kolektivnog pamćenja i jasne osude svakog zločina ma sa koje strane dolazio.

 „Očekujemo podršku resornog Ministarstva za našu inicijativu, jer smo uvjereni da su načela humanosti, čovjekoljublja i pijeteta prema žrtvama zločina, vrijednosti o kojima u civilizovanom svijetu postoji opšta saglasnost“, navedeno je u saopštenju Prijestonice Cetinje.

Da podsjetimo u susret 98. godišnjici stradanja porodice Zvicer, Antena M pitala je predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da li podržava inicijativu da porodica hrabrog crnogorskog borca Za Pravo, Čast i Slobodu Crne Gore Petra Zvicera dobije ulicu na Cetinju.

"U principu, podržavam svaki predlog kojim se borcima, herojima, stradalnicima za slobodu na bilo koji način odaje poštovanje, i podiže obilježje. Time pokazujemo da njihove žrtve nijesu bile uzaludne, i snažimo vjekovnu tradiciju crnogorskog slobodarstva. Za pamćenje, nauk i ponos generacijama, a ne za širenje novih omraza i podjela", naveo je juče u odgovoru Đukanović Anteni M.

     

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Andjela

O ovom genocidu u Crnoj Gori se nije mnogo znalo,bojati se 1918 se ponavlja....

MONTENEGRO

Bravo za inicijativu! Neka vide ovi apostoli, naslednici onih koji su zvjerski ubili Zvicere i mnoge druge crnogorske patriote, da se SVAKI PUT uz imena žrtava, pominju i njihovi dželati, kao Kecmanović i Kolaković u ovom slučaju. Za ovaj period posle 30. avgusta duga će, na žalost, biti lista prezimena izdajnika CG: Krivokapić, Abazović, Bečić, Adžić, Rakčević, Perović,...