16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Varhelji: Očekujemo pozitivne rezultate u oblasti vladavine prava prije juna

Politika

Comments 0

Varhelji: Očekujemo pozitivne rezultate u oblasti vladavine prava prije juna

Autor: Antena M

  • Viber

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji boravi danas u Crnoj Gori, povodom dopremanja prve isporuke Pfizer/BioNTech vakcina koje finansira Evropska unija.

Premijer Zdravko Krivokapić zahvalio je Varheljiju jer je krenuo u obilazak Zapadnog Balkana.

"Crna Gora je dobila podršku sa vakcinama koje su joj potrebe da bi zaštitila zdravlje svojih građana. Ono što je ovaj trenutak posebno značajan, je jer u danima radosti dobijamo i dočekujemo dragog prijatelja. Varhelji je istinski prijatelj crnogorskog naroda i započeta saradnja je samo početak brojnih aktivnosti koje EK planira da uradi na zadovoljstvo građana", kazao je Krivokapić.

Varhelji je naveo da su obećali 651 hiljada doza vakcina za ZB i tu su.

"Tu su da pomognu zato što nam je stalo. Stalo nam je do CG. I Zapadnog Balkana i naših prijatelja građana CG. Sretan sam što mogu da kažem da će CG dobiti preko 42 hiljade doza vakcina. Ne samo što smo isporučivali maske i respiratore, sada prevazilazimo i najveći izazov - vakcine. One su najveći izazov svuda. Nije bilo lako da ovo raščistimo i mi u EU imamo svoje izazove i nestašice ali ovdje smo, počeli smo isporuku. I biće dostupne u periodu od pet mjeseci. Zahvaljujem austrijskoj vladi koja je bila uz nas u veoma teškom izazovu i zahvaljujući njima isporučujemo vakcine pod evropskom zastavom", naveo je Varhelji.

Kako je dodao, zajedno sa Kovaksom isporučuju oko milion doza Zapadnom Balkanu i to je samo početak.

"Nadam se da ćemo sa ovim obezbijediti potpunu vakcinaciju zdravstvenih radnika i najranjivijih grupa", dodaje Varhelji.

Varhelji je odgovarao i na pitanja novinara. Upitan je li upoznat sa zakonom o Državnom tužilaštvu odgovara:

"Vidim da vakcine nijesu prioritet. Pratimo blisko reformu tužilaštva. Mislimo da institucionalne promjene moraju i treba da se rade samo ako su potrebne potpuno i moraju poštovati principe vladavine prava", kazao je on.

Upitan da li EU razmatra modalitete reprogama kredita prema kineskoj banci, kaže da rade da pomognu CG oko kreditnog aranžmana.

"Nije na nama da razmatramo finansijsku situaciju. Vlada nam traži i zamolila nas je za podršku i upravo to i radimo ali nije na nama da plaćamo zajmove. Vlada CG je tražila da razmotrimo mogućnost refinansiranja. Još uvijek ne mogu reći da li to možemo da uradimo ili ne i u potpunoj smo komunikaciji sa Vladom", kazao je on.

Na pitanje kada možemo očekivati novi izvještaj EK o CG, te šta misli može li Vlada iznijeti očekivane reforme, kaže da se Komisija ne bavi predikcijama i time koliko će nacionalne vlasti da traju.

"Ali mogu reći da računamo na Vladu da proizvedu rezultate u smislu reformi. Progres nam treba. Treba da ubijedimo države članice da treba u junu da imamo progres i očekujemo pozitivne rezultate u oblasti vladavine prava prije juna", kazao je on.

On je naveo i da je nadležnost država članica da odluče koje će vakcine prihvatiti.

"Preporučujemo da prihvate sve registrovane vakcine", kazao je on.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR