17 °

max 21 ° / min 16 °

Ponedjeljak

17.05.

21° / 16°

Utorak

18.05.

23° / 14°

Srijeda

19.05.

22° / 12°

Četvrtak

20.05.

20° / 13°

Petak

21.05.

21° / 11°

Subota

22.05.

22° / 11°

Nedjelja

23.05.

23° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Janjić o temeljnom ugovoru: Crnogorska Vlada kupuje vrijeme

Politika

Comments 0

Janjić o temeljnom ugovoru: Crnogorska Vlada kupuje vrijeme

Izvor: Nova M

Autor: Antena M

  • Viber

Ujedinjenje svih Srba u tzv. srpski svet, učenje prema kome etnička pripadnost nadjačava teritorijalne granice, a koje zagovara ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, a ne negira ih Aleksandar Vučić, neminovno vodi ka daljem zaoštravanju odnosa u regionu, smatra politički analitičar Dušan Janjić. On za Novu M kaže da su ti stavovi neodrživi.

 “Ideja je po meni nerealna, neostvariva, drugo računam sa nekom realnošću koju ja ne vidim u Crnoj Gori. Jer mi vidimo da se uz sve ove muke, razlike između etničke i nacionalne identifikacije, to ne uspijeva, čak ni kod onih ljudi koji su u Crnoj Gori došli na vlast pozivajući se na pravoslavne svetinje i na srpstvo”, navodi Janjić.

A u odnosu Crne Gore i Srbije još je izazova. Najnoviji od njih, temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve, čiji sadržaj još nije poznat čak ni nekim članovima Vlade, a kamoli građanima. Postoje članovi ugovora koji, kako je naveo premijer Zdravko Krivokapić, nijesu usaglašeni sa crnogorskim zakonima.

Dok iz MCP kažu da raspolažu samo nacrtom, patrijarh SPC poručuje da je ugovor postao političko pitanje i da će biti potpisan onako kako Sinod odluči.

 
Posrijedi je potpisivanje ugovora države Crne Gore sa crkvom druge države, što je samo po sebi neobično. Sve to, kao i stav Krivokapića da bi ugovor bilo najbolje potpisati nakon izbora mitroplita crnogorsko-primorskog, samo je kupovina vremena, smatra Janjić.

“I druga dimenzija, to su pretenzije prema imovini koje su mnogo veće nego prema drugim vjerskim zajednicama ili su političari koji su podržali ideju Amfilohija Radovića ugradili u to nerealne ciljeve i sada se kupuje vrijeme”, ističe.

Posjetu evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija Zapadnom Balkanu Janjić vidi kao birokratski potez Evropske unije, ne bi li se spriječilo širenje uticaja drugih sila na ovim prostorima. Ipak, kaže da svaka od ovdašnjih država svoj evropski put treba da iznese sama. Crna Gora kao zemlja sa najviše otvorenih poglavlja, ističe, nema potrebe da čeka komšije.

“Za zemlje Zapadnog Balkana je bitnije da se stabilizuju, uspostave bilateralno dobre odnose. O kakvom regionu mi govorimo ako su ovakvi odnosi, ako Srbija pokušava da nametne jedan koncept koji Crna Gora očigledno neće. Čak i ona prosrpska Crna Gora, neće svi”, rekao je Janjić.

Sporni Non paperi, poput Janšinog o prekrajanju granica, priče o istorijskim nepravdama, su, smatra Janjić, ono što usporava evropski put Crne Gore i zemalja regiona. Zato se, zaključuje, moramo okrenuti ulaganju u ekonomski razvoj i unaprjeđenju vladavine prava, koji predstavljaju siguran korak ka učlanjenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR