28 °

max 28 ° / min 17 °

Utorak

21.05.

28° / 17°

Srijeda

22.05.

21° / 14°

Četvrtak

23.05.

22° / 13°

Petak

24.05.

22° / 13°

Subota

25.05.

24° / 14°

Nedjelja

26.05.

24° / 15°

Ponedjeljak

27.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Premijerski sat: O Simijanoviću, fotografiji sa "Lešinarima", prijetnjama Anteni M, ekonomskom razvoju...

Politika

Tag Video
Comments 9

Premijerski sat: O Simijanoviću, fotografiji sa "Lešinarima", prijetnjama Anteni M, ekonomskom razvoju...

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić odgovarao je danas na pitanja poslanika tokom premijerskog sata.

U ime Kluba poslanika Demokratski front NSD, DNP, UCG i RP, poslanik Milan Knežević, pitao je premijera da li ima saznanja o djelovanju Stevana Simijanovića u Cmoj Gori.

“Na osnovu Vaše izjave od 25. marta o Stevanu Simijanoviću da ‘uopšte nije opasan kao što se predstavlja, ali je pustio mamac na koji je neko uspio da se upeca’, interesuju me Vaša saznanja o njegovim kontaktima u Crnoj Gori, ulozi o formiranju Vlade čiji ste premijer i na čemu se zasniva Vaš javno izneseni stav o tom licu”, navodi u pitanju.

On je pokazao i fotografiju Simijanovića.

"Ovaj mladi gospodin je razgovarao sa najvišim zvaničnicima u Vladi i koristeći određene mogućnosti, dominantno doprinio da DF ne bude u Vladi, i to je moja obaveza da razotkrijem", kaže Knežević.

On je pitao Krivokapića i "čija je naša Vlada", jer je kako kaže sva manje onih koji su glasali 30. avgusta.

"Da li je moguće da u ovoj Vladi budu ministri koji su 30. avgusta glasali DPS? Građani se pitaju da li ambasade učestvuju u radu ove Vlade", pita Knežević.

Krivokapić kaže da je indikativno to što je Knežević postavio pitanje s obzirom na to da se o tome raspravljalo na Odboru.

"Vaše pitanje predstavlja poziv da iznesem tajne podatke, što naravno neću. Sve informacije ste dobili. Niko nije izabrao ovu Vladu do ja lično. Konsultovao se sa brojim institucijama, ali nikad sa gospodinom Simijanovićem. I ako pitate koja je ovo Vlada - narodna", kaže Krivokapić.

Knežević tvrdi da se Krivokapić sastajao sa Simijanovićem, te predložio da idu na poligraf.

"Ako se vi ne budete sretali sa njim, ja ću da podnesem ostavku. Ako se jeste sretali sa njim predlažem da vi podnesete ostavku. Osim Dritana Abazovića, sa njim se sretao i Miodrag Daka Davidović. Taj Simijanović je spoljni savjetnik u State departmentu u ambasadi u Beču, pri misiji OEBS-a. A evo je dobio i crnogorsku ličnu kartu", kaže Knežević.

On je kazao da se Simijanović sastajao i sa predstavnicima SPC.

Krivokapić ponavlja da se nikad nije sreo sa Simijanovićem.

"Ako vi želite da pravite pozorište u kući, kao što ste do sada, a uzor vam je Balkanski špijun, mislim da ste na pogrešnoj adresi. Ovdje se radi o tome da DF od 4. decembra pokušava da okrene narod protiv Vlade. Nikakav pokušaj DF neće proći. Zna se zašto ste ovu aferu napravili. Neće vam to proći jer istina pobjeđuje", odgovara Krivokapić.

Knežević kaže da ova Vlada više liči na basnu nego na bajku.

"Mi nećemo podržavati ljude koji su 30 godina bili protiv naše sirotinje. Vi imate problem kada vam se saopšti istina u oči. Vi ignorišete da razgovaramo o problemu koji je napravio vaš ministar sa ovim budžetom. Postao je ministar samo što je blizak vašoj porodici", kaže Knežević.

"Kod vas je sve slučajno, prvo kod čiče Pavićevića 99. vičete smrt Americi, i onda kažete to je slučajno", kazao je Knežević na šta je Krivokapić negodovao sa mjesta.

"Ako treba da se napravi pauza da popijete jednu..", dodao je Knežević na šta je reagovao predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

Brajović: Nijesam čuo da ste osudili napad na Šukovića, na Antenu M

Predsjednik poslaničkog kluba Socijaldemokrata Ivan Brajović u pitanju podsjeća da premijer u svojim nastupima često govori o potrebi pomirenja u Cmoj Gori, većoj transparentnosti u radu i očekivanom bržem ekonomskom razvoju.

“Ali ono što Vi i Vaša Vlada radite nije u saglasnosti sa tim riječima. Kada možemo očekivati usaglašenost između riječi i djela, jer već je prošlo devet mjeseci od parlamentarnih izbora”, navodi Brajović.

On je kazao da se nije mogao čudu načuditi govoru koji je Krivokapić održao na prijemu povodom Dana nezavisnosti.

Podsjetio je da je i Krivokapić prilikom posjete BiH posjetio navijače kluba Borac, koje zovu Lešinari.

"Nijesam vas čuo i da ste osudili napad na gospođu Nikčević, na gospodina Šukovića, na Antenu M", kaže Brajović.

Krivokapić kaže da priča o navijačima Borca "nije predmet ovakve priče".

"Ja sam slobodan građanin. U 20 do 7 trebalo je da idemo na večeru. Ja sam u blizini vidio crkvu, i želio da prije večere posjetim crkvu. Kako je protokol bio specifičan oni su smatrali da ne treba da idem. Ali čovjek treba da bude slobodan. I ja sam krenuo pored te grupe mladića koji su bili oduševljeni. Šefica kabineta me upozoravala da ne treba da se slikam, ja sam to uradio. Šta sam zgriješio da ne mogu da idem slobodno ulicom", kaže Krivokapić.

Brajović ga je pitao i hoće li Temeljni ugovor uputiti Parlamentu na ratifikaciju.

"Ono što je tačno da vadimo vruće krompire onoga što ste nam vi ostavili. Jer ste nas uvalili i takve probleme iz kojih godinama nećemo moći izaći", kaže Krivokapić.

On navodi da je kredit za auot-put izuzetno loš, prije svega cijena, a potom i kamata, a napravili su kaže i valutni problem jer je kredit potpisan u dolarima.

"Nije pristojno da ne odgovorite na moja pitanja. Kazali ste da već šest godina auto-put nije završen, podsjetiću vas da se ja već pet godina ne bavim tom problematikom", kaže Brajović.

"Možda je spasonosno rješenje da vratite mandat, probali ste, ne ide, ako to uradite to bi bio vrlo odgovoran čin", dodaje Brajović.

Bogdanović: DPS uništitelj Crne Gore

Predsjednik Kluba poslanika “Demokrate-Demos-Mir je naša nacija” Boris Bogdanović pita Krivokapića koje je sve mjere Vlada preduzela na poboljšanju uslova života i standarda penzionera, prosvjetnih radnika, zdravstvenih radnika, malih preduzetnika, lica na Zavodu za zapošljavanje i drugih društvenih grupa.

"Gospodo iz DPS-a ostaćete zapamćeni po otimačini. Sebi gradili i poklanjali stanove. Vi ste bili uništitelji Crne Gore. Vezali ste nas da stojimo u mjestu dok su druge države išle naprijed. Ostavili ste nam zemlju koja je trenutno u kineskoj milosti, vi navodno patriote. Ostavili ste nam 12 hiljada oboljelih od kovida, bilo vas je briga za građane, za pandemiju, za imunizaciju. Sve ćemo popraviti", kaže Bogdanović.

Odgovarajući Krivokapić kaže da su napravili dva paketa mjera podrške građanima.

„Prošle godine, mi smo imali samo 15 odsto turističke sezone. Da li je to rezultat ove Vlade ili naših prethodnika? Zašto se to ne pitamo? Upravo na tom fonu, koji je vezan za posljedice koje ostavlja COVID da bi sačuvali i očuvali dostojanstvo građana i koliko toliko obezbijedili funkcionisanje privrede, mi smo napravili dva paketa mjera; prvi, koji je važio do kraja marta i drugi, koji važi od početka aprila. Ta podrška je namijenjena najranjivim kategorijama stanovništva, a to je najveći broj građana Crne Gore; podrška održavanju nivoa zaposlenosti i novom zapošljavanju; pospješivanje likvidnosti privrednih subjekata; stvaranje uslova za povećanje broja turista; stabilnost tržišta poljoprivrednih proizvoda“, kazao je on.

Navodi i da projektuju da će do 15. juna imati oko 30 odsto vakcinisanih građana.

Bogdanović je podsjetio da je danas uvojen dječiji dodatak za djecu, te da je podignuta minimalna zarada, da bi pokazali da su prioritet građani Crne Gore.

Ibrahimović: Protest zbog fotografije sa "Lešinarima"

Predsjednik poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović pita premijera kada Vlada planira da zvanično otvori i pusti u funkciju granični prelaz Zatrijebačka- Cijevna- Grabon.

Ibrahimović je kazao da u ime njegovog naroda mora izrazi protest jer se premijer fotografisao sa "Lešinarima".

"Meni je dovoljno da vas neko primi puna srca. Osuđujem bilo kakav vid vrijeđanja a pogotovo nacionalnog, a to mislim da je jasan stav Vlade", odgovara Krivokapić.

Predsjednik Vlade Crne Gore saopštio je da je pitanje otvaranja zajedničkog graničnog prelaza sa Albanijom, Zatrijebačka Cijevna – Grabon, od velikog značaja za Vladu, te da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, poslednjih mjeseci, intenziviralo aktivnosti kako bi se navedeni granični prelaz stavio u funkciju.

„Nažalost, tokom izgradnje ovog graničnog prelaza, bivšoj nadležnoj administraciji je promaklo blagovremeno preduzimanje aktivnosti po pitanju napajanja ovog graničnog prelaza električnom energijom, i to je, poslaniče Ibrahimoviću, glavni razlog zašto do sada predmetni granični prelaz nije otvoren“, navodi se u pisanom odgovoru premijera Krivokapića. 

Krivokapić je saopštio da će zajednički granični prelaz, izgrađen na teritoriji Crne Gore, početi da funkcioniše nakon finalizacije izgradnje u dijelu snadbijevanja graničnog prelaza električnom energijom i postizanja dogovora sa albanskom stranom o terminu vršenja zajedničke granične kontrole.

Radulović: Nema ništa od zakona o lustraciji, ni od zakona o porijeklu imovine

Šefa Kluba poslanika Pokreta za promjene Branko Radulović zanima da li bi rebalans budžeta u trećem kvartalu doprinio početku ostvarivanja dinamičnog i dugoročnog ekonomskog razvoja i velikog investicionog ciklusa u Cmoj Gori.

Radulović je kazao i da se krenulo sa izmjenama u Tužilaštvu ali da je to mala pretpostavka jednog dugog puta.

"Nema ništa od zakona o lustraciji, ni od zakona o porijeklu imovine, nijedan lopovski ugovor nijesmo raskinuli. Nema otvaranja tajnih dosijea. Ministar pravde treba to da inicira", kaže Radulović.

"Dobili smo neko saopštenje oko TE Pljevlja. Niko nije za to da se zatvori TE ali zelena tranzicija mora da se završi do 30-te godine", kaže Radulović.

On je govorio i o hidroelektrani Buk-Bijela, rekavši da je Krivokapić trebalo to da pita prilikom posjete BiH.

"Ona će da ugrozi Taru, sto puta sam rekao nema više raftinga, nema više Tare", navodi on.

Krivokapić kaže da će se truditi da do 2030. urade sve da nema "prljavih energija".

Đeka: Poznat doprinos koji su Albanci dali Crnoj Gori

U ime Kluba poslanika SDP Albanska koalicija “Jednoglasno” pitanje je postavio Fatmir Deka.

“Koliko do sada iznosi broj imenovanih funkcionera od strane Vaše Vlade? Koliko je od toga pripadnika manjinskih naroda, posebno koliko je Albanaca?”, navodi se u pitanju Đeke.

Đeka je kazao da je poznat doprinos koji su Albanci dali Crnoj Gori.

Krivokapić kaže da se zna šta je građanska država.

"Vjerujte da nikada ne vodim računa ko kojoj vjeri pripada", navodi on.

"Vi ste iskazali za mene jedan neprihvatljiv pridjev, ko je autentičan a ko nije. Ispada da potpredsjednik Vlade nije autentiačan Albanac. Ne treba da se dijelimo ko je autentičan već ko daje rezultat na pravi način", kaže Krivokapić.

"Mislim da je potpredsjednik zahvaljući kombinatorici tu gdje jeste. On ne bi bio tu da nije bila kombinatorika potrebna za većinu", komentariše Đeka, dodajući da bi više trebalo da se poradi na inkluzivnosti manjina.

Krivokapić kaže da se zna zašto je prethodnoj vlasti služila dijaspora.

"Ja ne želim da se igram već da svaki čovjek bude jedanko tretiran", navodi on.

Zoronjić: Jaz između sjevera i juga zemlje nepremostiv

Poslanica liste “Crno na bijelo” Suada Zoronjić navodi da će sredstva koja je Vlada planirala predlogom budžeta za ovu godinu usporiti, ako ne i “zaustaviti započete infrastrukturne projekte u Bijelom Polju”.

“Da li na taj način afirmišete i pospješujete razvoj sjevera i da li je to u skladu sa strategijom regionalnog razvoja? Da li namjeravate da uskoro posjetite Bijelo Polje i upoznate se sa dinamikom realizacije infrastrukturnih projekata i njihovim značajem za stanovništvo Bijelog Polja i sjevera Crne Gore”, pita Zoronjić.

Ona kaže da je godinama vlast pravila razliku između sjevera i juga te da je taj jaz nepremostiv.

Krivokapić kaže da oni žele da taj jaz između sjevera i juga države uravnoteže.

Kazao je da je Strategija regionalnog razvoja Crne Gore istekla 2020. godine, a kako aktivnosti na izradi iste nažalost nijesu započete prethodne godine, Ministarstvo ekonomskog razvoja je za ovu godinu planiralo intenziviranje aktivnosti na kreiranju ovog značajnog dokumenta.

Krivokapić je govorio i o ubistvu Duška Jovanovića, rekavši da treba da se poštuje sloboda medija.

"Novinar treba da ima stav, ali i novinar treba da vodi računa kako će nešto da iskaže. Nije njegova sloboda ekskluzivno pravo nego obaveza da mi budemo informisani na najbolji način. Želim da kažem da ova Vlada nije izdajnička, da jeste narodna, da želi da bude građanska, da joj je prioritet evropski put i bolji život svih građana, i nadam se da će se to osjetiti već u oktobru ove godine", poručio je Krivokapić.

Sjednicu ste mogli pratiti uživo na našem portalu.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Snjeg

@Čćč Tacno .Nista perfidnije od ovog covjeka nikad nije bilo u CG.Navodni sukob prmijera i df-a dobro uvjezban .Tacno se vidi da sve rade u dogovoru da bi nesretnu uru izbacili iz igre.

Mina

Ooo kako se razgoropadio Bogdanovic. Izigrava intelektualca, ali mu ne ide. I na kraju odvali, -Sve smo uvecali TRODUPLO.