24 °

max 28 ° / min 17 °

Nedjelja

26.09.

28° / 17°

Ponedjeljak

27.09.

29° / 19°

Utorak

28.09.

28° / 18°

Srijeda

29.09.

26° / 17°

Četvrtak

30.09.

22° / 17°

Petak

01.10.

22° / 15°

Subota

02.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
SNP: Prikazivanje filma Quo vadis Aida na Žabljaku uzburkaće strasti u jeku sezone

Politika

Comments 11

SNP: Prikazivanje filma Quo vadis Aida na Žabljaku uzburkaće strasti u jeku sezone

Autor: Antena M

  • Viber

I ove godine, sedmi put po redu, na obali Crnog jezera održaće se ,,Greeen Montenegro international film fest“. Manifestacija koja bi sudeći po svom nazivu trebala da prezentuje ekologiju, održivi razvoj, sklad čovjeka i prirode, očuvanje životne sredine, sve ono što Žabljak kao ekološka prestonica Crne Gore nudi i čemu kao takav teži, saopšteno je iz SNP-a.

"Međutim, lokalna samouprava u saradnji sa režizeserom Danilom Marunovićem koji se potpisuje na društvenim mrežama kao organizator festivala odlučila je da gore pomenuti festival otvori bosansko-hercegovačkim filmom ,,Quo vadis Aida“. Za one koji nijesu upoznati radi se o filmu koji se bavi tematikom rata u Bosni i Hercegovini, konkretno Srebrenicom, koja je u prethodnih mjesec i nešto dana izazivala podijeljene i oprečne reakcije u crnogorskom društvu.

Pitamo gospodu iz lokalne samouprave kakvim su se pobudama i ciljevima vodili kada su odlučili da jedan festival koji je predviđen kao promocija ekologije otvore sa filmom u kojem se prikazuju ubistva, silovanja, deportacije. Zar je obala Crnog jezera mjesto gdje se trebaju prikazivati filmovi ovakve sadržine?", kažu u saopštenju.

Ovaj film je, kako kažu, izazvao brojne i oprečne reakcije u regionu, "njegovo prikazivanje je zabranjeno u bioskopima u Republici Srpskoj, upravo što sadrži niz neistina i brojne scene koje na eksplicitan način optužuju i stigmatizuju jedan cijeli narod za sva ratna dešavanja na području bivše Jugoslavije, u ovom slučaju srpski narod".

Pitaju predsjednika opštine Veselina Vukićevića, direktoricu TO Žabljak Vanju Šarović, organizatore festvala da li osjećaju trunku odgovornosti što će se u udarnom terminu kada ogorman broj turista boravi na Crnom jezeru prikazivati jedan ovakav film.

"Da li je ovo dobrodošlica brojnim turistima iz Srbije i Republike Srpske koji ovih dana borave u Žabljaku?

I na kraju, poštovani predsjedniče Opštine, vi ste predsjednik svih građana Žabljaka, pa i onih 1474 građanina koji su se na prethodnom popisu izjasnili kao Srbi i koji čine bezmalo skoro 50% stanovnika Žabljaka. Brojni od njih su izgubili svoje najmilije, rođake, kumove, bratstvenike, prijatelje u prethodnom bratoubilačkom ratu.

Ovakva filmska ostvarenja ne vode ka pomirenju već pokušavaju da čitav jedan narod kolektivno okrive za sva ratna dešavanja a vi ste ovim potezom povrijedili osjećanja brojnih vaših sugrađana. Pozivamo lokalnu samoupravu i organizatore festivala da se najvljeni festival zadrži na polju ekologije, što mu je i primarni cilj i da odustanu od prikazivanja pomenutog filma, jer će se na taj način samo uzburkati strasti u Žabljaku, u jeku turističke sezone", zaključuju iz SNP.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

mb

A nece ono sto radite po Tivtu i CG primorju, na ocigled tog malog broja Zapadnih turista, udovoljavate masama i genocidne republike srpske i srbije!? Ono za vas nijesu provokacije? Sreca pa ste mala i skoro pa bezznacajna partija…

Mishna

Sponzor festivala je RATKO MITROVIĆ - ministar ekologije!!!! Kadar zna se koje i čije Vlade! Njemu se obratite,a ne Opštini Žabljak!!!!

Vladimir

@srpski teror nastavlja ,samo se Srbija pitala?? Haha...Ko je bio preds.SFRJ???....A onda 91 premijer,pa preds.i min.inost.poslova? Sve Srbi,zar ne? Ajde malo na internet pa proverite...pre nego pisete gluposti.