27 °

max 28 ° / min 17 °

Nedjelja

26.09.

28° / 17°

Ponedjeljak

27.09.

29° / 19°

Utorak

28.09.

28° / 18°

Srijeda

29.09.

26° / 17°

Četvrtak

30.09.

22° / 17°

Petak

01.10.

22° / 15°

Subota

02.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
URA podnijela inicijativu: Obezbijediti beneficirani radni staž radnicima svih rudnika obojenih metala

Politika

Comments 0

URA podnijela inicijativu: Obezbijediti beneficirani radni staž radnicima svih rudnika obojenih metala

Autor: Antena M

  • Viber

Iz Građanskog pokreta URA podnijeli su inicijativu nadležnom ministarstvu za izmjenu Pravilnika o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje.

,,Obratili su nam se radnici više rudnika kako bi nam obrazložili situaciju u kojoj se nalaze i probleme u vezi sa beneficiranim radom radnika na površinskom kopu. Naime, površinska eksploatacija, odnosno površinski kopovi na kojima se kopaju teški metali su najopsaniji po zdravlje radnika, no, prema dosadašnjem Pravilniku beneficirani radni staž u površinskoj eksploataciji imaju samo radnici rudnika boksita i rudnici lignita. U Crnoj Gori, međutim, postoji više rudnika čiji radnici koji rade u dijelu površinske eksploatacije, a koji nisu obuhvaćeni ovim Pravilnikom. Recimo, po ovom Pravilniku beneficirani radni staž neće imati ni radnici u Rudniku Brskovo u Mojkovcu ukoliko dođe do njegovog otvaranja”, objašnjavaju iz URE.

Tako će, ukoliko budu usvojene, izmjene Pravilnika obuhvatati radnike svih rudnika obojenih metala, a ne samo one u rudnicima boksita, kao što je to do sada bio slučaj.

Kako su još naveli iz URE, od nadležnih institucija tražili su i da izradu analize stanja po ovom pitanju u svim rudnicima u Crnoj Gori, posebno za rudnik Boksita Nikšić, rudnik uglja Pljevlja, kao i rudnik Šuplja stijena Pljevlja.  

,,Nakon sprovedene analize, na osnovu člana 24. Zakona o državnoj upravi očekujemo od nadležnih da izmijene Pravilnik o utvrđivanju radnih mjesta, odnosno poslova na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i o postupku i načinu za njihovo utvrđivanje, te da o tome obavijeste radnike i javnost”, zaključuju iz te partije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR