18 °

max 21 ° / min 14 °

Utorak

16.04.

21° / 14°

Srijeda

17.04.

15° / 10°

Četvrtak

18.04.

13° / 7°

Petak

19.04.

13° / 7°

Subota

20.04.

15° / 5°

Nedjelja

21.04.

12° / 7°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kovačević ukinuo mjesečna izdvajanja za Udruženje boraca i antifašista Nikšića

Politika

Comments 12
Odluka predsjednika Opštine Nikšić mimo parlamenta

Kovačević ukinuo mjesečna izdvajanja za Udruženje boraca i antifašista Nikšića

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

UBNOR i antifašisti Nikšića više nijesu na budžetu, odlučio je predsjednik Opštine Marko Kovačević. Čelnik grada podno Trebjese kaže da nema osnova za finansiranje te NVO, te da je to i u prethodnom periodu bila samo stvar dobre volje njegovih prethodnika.

"Trenutno smo obustavili to uplaćivanje, jer nema pravnog osnova. Nije bilo konkursa, programa... već je samo odlučivao predsjednik Opštine. Vidjećemo šta će se dešavati ubuduće, koji ćemo model iznaći i na koji način ćemo podržavati takve organizacije", kazao je za Pobjedu Marko Kovačević.

No, s druge strane slijedi sasvim drugačija priča. Sekretar UBNORA i jedini zaposleni Željko Zvicer kaže da su oni, i zvanično, korisnici budžeta za 2021. godinu.

PRIORITET

"Ova organizacija je više puta mijenjala pravno-formalni status. Do 1991. godine bili smo društveno-politička organizacija, u posljednje vrijeme NVO, ali smo kao jedinstvena organizacija bili prioritet, uz Crveni krst, Dječji savez i Savez slijepih. Budžetom za ovu godinu je predviđeno da dobijamo 2.000 eura mjesečno, a jasno je da samo Skupština i može mijenjati takvu odluku. Očigledno je u pitanju samovolja", riječi su Željka Zvicera, koji podsjeća da samo treba poštovati zakone i odluke SO.

Čelnik UBNORA Slobodan Mirjačić kaže da je u Savez boraca došao prije 12 godina, da su ga vjerovatno za to mjesto preporučile aktivnosti u marksističkom centru "Nikola Kovačević Stari", kao i njegov doprinos izradi knjige "Pod zastavom slobode", koja je spomenik stradalima u toku Drugog svjetskog rata.

"Pored toga što je Statutom naše organizacije predviđeno, a to je da čuvamo slobodarstvo, tekovine naše istorije, a Nikšić ima i 251 spomen-obilježje od turskog perioda do posljednjeg rata, uradili smo mnogo. Te spomenike narušilo je vrijeme, ali i ljudi kojima naše ideje nijesu na srcu.

Podigli smo spomenik Petrovićima na Grahovu, spomenik palim komitama na Trgu Save Kovačevića, obnovili još nekoliko manjih spomen-obilježja, odštampali sedam knjiga, među kojima bih istakao knjigu Veljka Bijelića o spomen-obilježjima oslobodilačkih ratova. Objavili smo i knjigu o Nikoli Kovačeviću Starom, o Branku Pavićeviću, Radoju Pajoviću, knjigu u slavu crnogorskih komita, knjigu Đakoma Skotia "Crna Gora čemerna"...", priča Mirjačić.

Kao još jedan njihov značajni projekat navodi ideju o obnovi rodne kuće Save Kovačevića u Nudolu.

OBAVEZE

"To je najmanje što smo mogli učinjeti za porodicu čije su tri generacije izginule na Sutjesci. Već smo tamo organizovali i nekoliko časova istorije, a to je mjesto gdje se najbolje uči istorija. Od 2017. godine potpisali smo sporazum pod sloganom "Svi smo mi antifašisti" sa 27 osnovnih i srednjih škola, organizacijama izviđača, volontera...

Obilježavamo značajne datume iz naše istorije, proglašeni smo najboljom organizacijom u Crnoj Gori, a ove godine na Dan državnosti i odlikovani Ordenom crnogorske zastave drugoga stepena. Za sve ove godine UBNOR i antifašisti Nikšića dobijali su nadoknadu od lokalne uprave, ali dešava se da nam to bude uskraćeno nakon toliko decenija.

Lično, bio sam ubijeđen da će se to desiti jednog dana, jer je na čelo Nikšića došao čovjek koji sebe profiliše ko četnika, koji priželjkuje da se vrati vrijeme, da se "sazna" ko je bio Draža Mihailović, čovjek koji sa svojim istomišljenicima pjeva četničke pjesme i ne priznaje da je počinjen genocid u Srebrenici.

Međutim, sve ovo ne čudi me, jer u Vladi imamo ljude koji sebe s ponosom nazivaju četnicima. Nadam se da će ovo vrijeme brzo proći, jer je Crna Gora još 13. jula 1941. godine odlučila da bude antifašistička, a to nam je i jedina smjernica na putu ka EU. Održaće se ova organizacija i bez podrške lokalne uprave, jer imamo armiju antifašista u većini mjesnih zajednica.

Ubiramo skromne članarine u Gornjem Polju, Dragovoj Luci, Kličevu, Bogetićima, Župi..., a uskoro ćemo organizovati i Ozriniće", kaže Slobodan Mirjačić uz napomenu da je Nikšić grad sa 48 narodnih heroja i 502 nosioca Partizanske spomenice, te da je to iskra koja se nikad ne može ugasiti.

Komentari (12)

POŠALJI KOMENTAR

Senad

@Grof U pravu si....Mnoge posrbice su se osvijestile pa shvatile da moraju biti Crnogorci i voljeti je kao ZJENICU OKA SVOG nakon što su uvidjele da ova Vlada vodi zemlju u propast pa je sada procenat sigurno 91,7 %

Čćč

Šta se čudite oa četništvo i antifašizam ne idu zajedno !