13 °

max 18 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

18° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 13°

Četvrtak

16.05.

24° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 14°

Nedjelja

19.05.

26° / 17°

Ponedjeljak

20.05.

26° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Abazović: U Crnoj Gori u ovom trenutku nema ničeg vanrednog i ničeg neuobičajenog

Politika

Comments 25

Abazović: U Crnoj Gori u ovom trenutku nema ničeg vanrednog i ničeg neuobičajenog

Autor: Antena M

  • Viber

Cilj vanredne pres konferencije GP URA nije sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost već tematska konferencija koja je zamišljena kao javna reakcija u susret ustoličenju mitropolita i svih događaja koji prate taj čin, kazao je predsjednik te partije i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

"Naša želja je da građane još jednom pozovemo na mir, toleranciju i suzdržanost. Svi treba sve da uradimo da zaštitimo državu i unaprijedimo. Lista "Crno na bijelo" podržava i pozdravlja sve apele međunarodnih partnera da se izbjegne svaki vid radikalizacije, a da se afirmišu evropske vrijednosti", kazao je on.

Dodaje da je siguran da većina građana Crne Gore nije na strani nijednog ekstremizma.

"Do kraja ćemo stajati u odbrani svakog nacionalnog interesa Crne Gore. Razumijem sve tenzije i polemike, ali na nama je da zajednički stvorimo drutšvo u kome ce građani bez rastrikcija moći da koriste svoja prava", kazao je Abazović.
Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i generalni sekretar Građanskog saveza CIVIS Zoran Miljanić rekao je da se nada da 5. Septembar neće biti dan D za Crnu Goru.

"Moramo živjeti zajedno, raditi zajedno. Cetinje je uvijek bilo simbol otpora i glas razuma, svega onoga što je u zadnjih 30 godina bilo pogubno za Crnu Goru. Nadam se da Cetinjani neće dozvoliti da oni koji su ga pohodili 90-ih pod nekim drugim zastavama, gurnu Crnu Goru na put kojim ne treba i, ubijeđen sam, neće ići. Crna Gora u najtežim vremenima nije dozvolila da se prolije kap krvi, a siguran sam da ni ovoga puta građani neće nasjesti na bili kakve provokacije", rekao je Miljanić.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Hazbija Kalač rekao je da "u ovim danima pokušavaju da grade demokratski imidž i kroz brojne izazove, koji su rezultat promjena".

"Kao pripadnik bošnjačkog naroda, želim da poručim da Bošnjaci kao narod žele da u ovoj državi vlada mir. Crnoj Gori je potreban mir i poručujemo da se taj mir svim sredstvima očuva. Ova prva godina nakon izbora dala je mnogo otvorenih pitanja u smislu poštovanja Ustava i zakona", kazao je Kalač.

Prema njegovim riječima, u dva zahtjeva koja su oprečna, a kojim se traži obezbjeđivanje vjerskih i prava okupljanja, Vlada mora naći rješenje kako ne bi došlo do krvoprolića koje žele poražene snage. "Ne smije doći do krvoprilića. U tom smislu pozivam da svi budemo na nivou zadatka i damo veći prostor demokratizaciji društva i razlikama koje postoje", zaključio je Kalač.
Za Abazovića situacija redovna, DF neće na Cetinje

"U Crnoj Gori u ovom trenutku nema ničeg vanrednog i ničeg nauobičajenog", kazao je Abazović odgovarajući na pitanja novinara.

Mi moramo da garantujemo ustavna prava građanima - to je obaveza Vlade, dodao je on.

"Da li će neodgovorni pojedinac ili neodgovorna grupa da se pojavi - to ne može niko da isključi, ali u ovom trenutku cilj je da zajednički podstaknemo građane na suzdržanost."
Abazović je potvrdio da postoji određena zabrinutost.

"Da li je u prethodnom periodu bile smišljene propagande za podizanje tenzija - jeste. Da li iza tih medija stoje kriminalne grupe - da", kaže on. Ne mogu se procesuirati jer, kako navodi, nema tužilaštva.
Sloboda vjeroispovijesti se, prema članu zakona, kaže Abazović ne može zabraniti, a okupljanje u nekim slučajevima - može.
Kaže da skup 5. septembra nije niko prijavio i da bi on, da je na mjestu Đukanovića, podnio zahtjev i naveo sebe kao organizatora skupa.
Đukanovićevo prisustvo će umanjiti mogućnost nekog incidenta, smatra Abazović.
"Mislim da se on tamo neće pojaviti", dodaje potpredsjednik Vlade.
Ponovio je da će država preduzeti sve iz njene nadležnosti da se do kraja ispoštuju svačija ustavna prava.
Odgovarajući na pitanje da li će skup na Cetinju biti zabranjen, odgovara:
 
"Ne znam kako možemo da zabranimo nešto što se nije prijavilo - mi treba da zabranimo nešto čega nema - mi do nedjelje nećemo znati da li će ga biti".
Abazović je kazao i da se crkva povukla, odustajanjem od velikog okupljanja, a druga strana nije pokazala nikakvu želju da napravi neki ustupak. 
Kaže da naviija da se poslije godinu izađe iz teme "crkva". Smatra da sve ovo utiče na evropski put Crne Gore.
Komentarišući sjutrašnji skup u Podgorici, Abazović kaže da nema naznaka da će se desiti nešto visokog rizika.

Komentari (25)

POŠALJI KOMENTAR

Nikola Kribokapic

Dritane sram te bilo, a da ti nije bilo glasova sa CETINJAbio bi jos opozicija

europeac

@daka Moderator antene M mi ne objavi svaki drugi komentar. Ne zamećem kavgu, malo nacionalizma. Kriv sam jer sam proveo od 90 do 96 u HR i BiH, ali ne kao turista. Ni ovo neće objaviti 100%

Zlo jedno, bezočno!

Prokletniče jedan! Sram te bilo kukavice jedna! Ti da svima zabodeš kolac!!! Pi! Smrt klerofašistima! No pasaran!