24 °

max 28 ° / min 17 °

Nedjelja

26.09.

28° / 17°

Ponedjeljak

27.09.

29° / 19°

Utorak

28.09.

28° / 18°

Srijeda

29.09.

26° / 17°

Četvrtak

30.09.

22° / 17°

Petak

01.10.

22° / 15°

Subota

02.10.

23° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Zajednički stav opozicije: Kriza najveća od uvođenja višestranačja, prelazna vlada i vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje

Politika

Comments 8

Zajednički stav opozicije: Kriza najveća od uvođenja višestranačja, prelazna vlada i vanredni parlamentarni izbori jedino rješenje

Autor: Antena M

  • Viber

Sve što se dešavalo u prethodnim danima, a pogotovo u nedjelju 5. septembra na Cetinju, pokazalo je da Crna Gora ima marionetsku Vladu koja je u potpunosti instrumentalizovana u službi tuđih, antidržavnih i anticrnogorskih interesa, zaključeno je na sastanku predstavnika opozicionih političkih partija.

"Minuli događaj nije predstavljao vjerski obred već novu stanicu velikodržavne, odnosno velikosrpske ofanzive koja ima za cilj da obezliči Crnu Goru i potre sve njene temeljne vrijednosti. Reakcija građana Cetinja i većinske Crne Gore bila je usmjerena na zaštitu časti i dostojanstva države. Građanski otpor spriječio je državno poniženje koje je bilo planirano od strane zvaničnog Beograda i aktuelne vlasti", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Opozicija smatra i da aktuelnom Vladom trenutno upravlja, kako kažu,  čovjek kod koga ne postoji osnovna moralna, lična i državnička odgovornost, i koji je spreman da po cijenu ljudskih žrtava ispunjava zahtjeve svojih nalogodavaca a sve u cilju stvaranja “srpskog sveta”.

"Stanje u zemlji je dramatično. Pandemija svakog dana odnosi desetine života, svakog mjeseca je 1.000 i više nezaposlenih, ne zna se ko komanduje službama bezbjednosti, institucije ne funkcionišu, a predsjednik Vlade prijeti građanima kako će se policijska represija od 5. septembra ponavljati. Prvi put nakon 90-tih manjinski narodi se osjećaju ugroženim i kao građani drugog reda, dok se njihovo prisustvo u državnoj upravi svodi na minimum. Crna Gora je od faktora stabilnosti i dobrosusjedskih odnosa postala gorući problem u regionu i kao takva predmet je sve češćih diskusija u međunarodnim krugovima. EU integracioni put stagnira, na dnu je agende trenutne većine u kojoj dominantni dio suštinski preferira promjenu spoljnopolitičkog kursa države", navodi se u saopštenju.

Kažu i da je pozicija Crne Gore u  NATO-u dobrano poljuljana aktivnostima Vlade koje se odnose na curenje podataka, kalkulacije pod pritiskom DF-a oko slanja vojske u određene misije i sl.

"Crna Gora već mjesecima nema ministra pravde, predsjednik Vlade praktično ni sa kim ne komunicira, pokušava da uzurpira nadležnosti bezbjednosnog sektora, dok kapitalnih investicija nema ni u najavi. Svi politički akteri u parlamentarnoj većini nalaze se u međusobnim svađama. Dok Demokratski front i dalje bojkotuje parlament, čime je u potpunosti blokiran zakonodavni postupak, URA prijeti obaranjem Vlade. Sve gore navedeno samo je dio haotičnog stanja u kojem se Crna Gora trenutno nalazi, a koje predstavlja najveću krizu od uvođenja višestranačja", piše u saopštenju.

Crna Gora se, kažu, nalazi na raskrsnici između nacionalne i građanske, teokratske i sekularne, srednjevjekovne i savremene države.

"Zbog svega navedenog, sve parlamentarne opozicione stranke postigle su dogovor u cilju daljeg djelovanja koje ima za cilj da odbrani građanski i sekularni karakter države i njenu spoljnopolitičku orjentaciju koja je usmjerena ka punopravnom članstvu u EU", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da su dešavanja u Crnoj Gori odavno prerasla političke razlike ili partijske interese.

"Stoga, cijenimo potrebnim kreiranje evropske platforme na koju su dobrodošli svi - svaka politička stranka, nevladina organizacija, grupa građana i svaki pojedinac koji dijeli vrijednosti građanske, evropske i antifašističke Crne Gore ima obavezu da ustane i usprotivi se naletu fašizma i velikodržavne politike pod kojim se naša zemlja nalazi i odbrani svoje pravo na odlučivanje o sopstvenoj budućnosti", piše u saopštenju.

Kažu i da je izlaz iz, kako kažu,  nezapamćene krize formiranje prelazne Vlade ograničenog mandata sa zadatkom organizovanja vanrednih parlamentarnih izbora na kojima bi se, kažu, odbranile sve vrijednosti koje su osnov savremene Crne Gore.

"Za multietničku, multikonfesionalnu, građansku, antifašističku, evropsku i suverenu Crnu Goru koja je orjentisana sebi i svojim ciljevima, koja poštuje tuđe ali ne da na sebe i svoju časnu tradiciju i svijetlu budućnost", zaključuje se u saopštenju.

Komentari (8)

POŠALJI KOMENTAR

Misko

Napokon usijane glave sijele da ucine nesto pozitivno za spas drzave,dako su uvidjeli da je voda dosla iznad usiju.

karadag

nije tako Rale Svi kojima je na srcu znaci svi i srbi koji vole ovu drzavu .Siguran sam da se postenom srbinu gadi ovo sto se desava u zadnje kao i mani crnogorcu..Svaki posteni Srbin i iz regiona ne moze da zmuri pred ovim barjacenjem provociranjem i nametanjem entiteta.Sve je vidjeno vec u lici bosni kosovu ostala je crna gora.SVaki posteni srbin je meni brat ako Crnoj Gori dobra zeli koliko ja ili vise .

Snjeg

@Rale mrznja ti je pomutila um .Procitaj ponovo sta je napisano pa se izvini za komentar koji si napisao.