13 °

max 18 ° / min 8 °

Nedjelja

24.10.

18° / 8°

Ponedjeljak

25.10.

18° / 7°

Utorak

26.10.

17° / 9°

Srijeda

27.10.

18° / 11°

Četvrtak

28.10.

20° / 9°

Petak

29.10.

18° / 10°

Subota

30.10.

19° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Rabrenović: Skupština ne radi ništa a CG kaska, jedino što su građani osjetili od promjena su suzavac i gumeni meci

Politika

Comments 0

Rabrenović: Skupština ne radi ništa a CG kaska, jedino što su građani osjetili od promjena su suzavac i gumeni meci

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Skupština Crne Gore je za 12 mjeseci od kad je konstituisan njen 27. saziv, ostvarila najgore moguće rezultate u svom radu u istoriji crnogorskog parlamentarizma, saopštio je Jovo Rabrenović, potpredśednik Liberalne partije.

"Za cijelih 365 dana Parlament Crne Gore je imao desetak zasijedanja na kojim su takođe obradili desetak zakona, od čega je o najvećem dijelu zakona dva puta odlučivano jer su ih poslanici vladajuće većine krojili prema svojim partijskim potrebama kao vojničke šinjele.

Šta reći o Skupštini koja za svog jednogodišnjeg mandata nije donijela ni jedan jedini novi zakon ili zakon koji je dio pregovaračkih poglavlja i koji predstavlja ispunjavanje kriterijuma za zatvaranje poglavlja i pristupanje EU, osim da je neefikasna, neproduktivna i da ne vrši svoju ulogu. U ovih dvanaest mjeseci Skupština Crna Gore je izmijenila nekih stotinu članova u zakonima koji su bili na njenom dnevnom redu i to je bilans kojim se hvali njen predsjednik bez imalo samokritike ali i drugarske kritike svojih saboraca iz parlamentarne većine. Premijer i ministar vanjskih poslova obećavaju ulazak u Evropsku Uniju tokom 2025. godine a parlament svjestan da od toga nema ništa ne obavlja svoju ulogu i zadatak da bude jedan od glavnih učesnika tog procesa, ne radi svoj posao i ničim ne doprinosi ispunjavanju evropske agende", navodi Rabrenović.

U prilog iznesenom govori i podatak da su, kako dodaje, tek prije petnaestak dana formirani pregovarački timovi za sva pregovaračka poglavlja i da je učinak vlade na integraciji Crne Gore u EU podjednak učinku Skupštine Crne Gore odnosno uopšte ga nema.

"U situaciji potpune političke neodgovornosti koju promovišu zakonodavna i izvršna vlast, kao dva od tri stuba države, ne možemo govoriti i napretku Crne Gore i boljem životu njenih građana bez obzira na manipulatorske pokušaje pojedinih ministara da se predstave kao reformatori i ekonomske mesije. 

Za predstavnike vlasti bi bilo mnogo bolje da umjesto sprovođenja političkih istraga i ispitivanja službenika o njihovoj vjerskoj nacionalnoj ili partijskoj pripadnosti, po ministarstvima i javnim preduzećima na čijim se čelnim pozicijama nalaze, uzmu da rade posao zbog kojeg su postavljeni i za koji su proglašeni ekspertima kakve svijet još gledao nije. 

Nakon godinu dana od konstituisanja nove “oslobođene” Skupštine, jedino što su crnogorski građani osjetili od trenutne većine su suzavac, gumeni meci i šok bombe. Ako tako izgleda demokratija i ako je to odgovor vladajuće manjine nad građanskom većinom onda nam je ovih 365 dana pod vašom demokratijom bio i više nego dovoljan nauk za budućnost", zaključuje Rabrenović.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR