8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brđanin: Tu noć sam ponudio ostavku; Sekulović: Obavezujuće uputstvo od premijera nije bilo zakonito

Politika

Tag Video
Comments 22

Brđanin: Tu noć sam ponudio ostavku; Sekulović: Obavezujuće uputstvo od premijera nije bilo zakonito

Autor: Antena M

  • Viber

Pred Odborom za bezbjednost i odbranu održano je kontrolno saslušanje čelnih ljudi bezbjednosnog sektora, a razlog saslušanja je bio postupanje njegovih pripadnika u događajima na Cetinju 4. i 5. septembra.

Odbor je saslušavao potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića i ministre unutrašnjih poslova i odbrane Sergeja Sekulovića i Oliveru Injac.

Takođe i direktor Uprave policije Zoran Brđanin, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić i vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović odgovarali su na pitanja. Kontrolno saslušanje inicirao je predsjednik Odbora Milan Knežević. 

Nakon višesatnog saslušanja koje je bilo otvoreno za javnost, ono je potom nastavljeno u gluvoj sobi. 

Evo kako je tekla sjednica.

Sekulović: Obavezujuće uputstvo dostavila mi je Žana Praščević od premijera

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović saopštio je da je njemu obevezujuće uputstvo dostavila Žana Praščević i rekla "Evo ovo je od premijera".

"To uputstvo je u drugim situacijama i slučajevima je potpuno zakonito sredstvo uticaja, upozorenja, zovite ga kako hoćete. U ovom slučaju ono nije bilo zakonito, jer operativna nezavisnost policije znači da ne može niko u operatitvnom smislu ništa da uradi", kazao je on.

Na to je Milan Knežević kazao:

"Nakon ovoga što ste vi saopštili u Vladi ne možete biti i vi i gospodin Krivokapić. Ovo je za mene veoma frapantno i uznemirujuće. Ali nek cijeni jevnost ali ovdje se izbori smiješe kao kec kad igra Zvezda protiv Radničkog iz Surdulice", kazao je Knežević.

Abazović: zadovoljan sam bezbjednosnim sektorom, stojim do kraja sa svojim  kolegama

"Krajnji rezultat dešavanja na Cetinju je povoljan, bez obzira što ostaje gorak ukus", kazao je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

"Ova bitka je dobijena na račun građana Crne Gore, nije bilo težih tjelesnih povreda", rekao je Abazović.

Abazović tvrdi da komanda tada nije izašla iz, kako je kazao, zakonskih okvira, dodajući da jeste bilo različitih mišljenja. 

Abazović naglašava da se sukob nije prelio na druge gradove, već da se situacija smirila nakon dan.

"Mislim da se sve izvelo na krajnje profesionalan način" kazao je Abazović dodajući da ne treba podgrijavati situaciju.

Kaže da je kao potpredsjednik Vlavde zadovoljan bezbjednosnim sektorom, ta da, kako je rekao, stoji do kraja sa svojim kolegama. 

Sekulović: upotreba sile srazmjerna, ispitaćemo svaki slučaj; nije mi stalo hoću li više biti ministar

Ministar Unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kaže da je ponašanje policije, generalno gledano, bilo proporcionalno, a upotreba sile srazmjerna.

Ističe da će pojedinačni slučajevi biti ipitani.

Sekulović je rekao da mu nije stalo hoće li više biti ministar, te "da je pravo malo čudo kako je i ovoliko uspio u ovakvoj situaciji", dodajući da je zabrinut za sudbinu Crne Gore.

"Da smo izgubili jedan ljudski život, ko zna šta bi bilo sa Crnom Gorom", kazao je Sekulić.

"lanac komandovanja je funkcionisao u skladu sa zakonom, moja savijest je mirna", naveo je Sekulović.

Injac: korišćen vojni, ne NATO helikopter

Ministarka Odbrane Olivera Injac kaže da je dezinformisanje te, kako je navela, medijski pritisak, prouzrokaovalo da dio građana osjeti dozu nesigurnosti.

"Zakon je omogućavao da se te noći iskoristi vojni helikopter. To nije NATO helikopter", kazala je ministarka Injac.

Brđanin: Ponudio sam ostavku

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kaže da su postojale "planirane pripreme i realizovane radnje usmjerene  za izazivanje nasilja, mi iz policije posjedujemo dokaze za to", kazao je Brđanin i dodao da se nada da će sve biti procesuirano. 

"Niko ne poriče da se pucalo na policiju, ali vidimo da se postavljaju dva pitanja - da li je pucano na policiju i da li je to bila lažna informacija koja je data Televiziji Crne Gore. Zanimljivo da niko ne pita ko je pucao i zašto je pucao, pa onda možemo da postavimo pitanje da li je pucano na policiju", kazao je Brđanin i dodao da je činjenica da se pucalo. 

"Da, taj dan se pucalo. Kada se kaže da je pucano u vazuduh, svaki projektil leti u vazduh prije nego udari u tijelo ili neku drugu prepreku i svaki negdje padne i na svako mjesto gdje on padne može nekoga da povrijedi, a može i da padne na policajca", dodaje on.

Direktor policije podsjeća da su pronađene čaure na mjestu barikada na Cetinju, pored audio i video snimaka te da osrijedi nijesu bile lovačke puške niti šenlučenje na slavlju.

Odgovorio je i na pitanje o ostavci.

"Tačno je. Te večeri ponudio sam ostavku, ali je odbijena", kazao je on.

On je kazao da letjelica MUP-a nije po planu terebalo da ide u zonu događanja na Cetinju, već je trebalo da bude korišćen za obmanu, odnosno presumjeravanje pažnje. trebalo ej da svojim letom odvrati pažnju onih koji su htjelu eventualno da ugroze let tog helikoptera koji je trebalo da realizuje planirani let.

Bešović: Piloti odustali u posljednjem trenutku

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za zaštitu i spašavanje Miodrag Bešović kaže da je helikopter u toj jedinici višenamjenski. Piloti, kako je naveo, nemaju policijska ovlašćenja već moraju da postupaju po naređenju.

"Oni tog dana to nijesu uradili, odustali su u zadnjem momentu, iako su me uvjeravali da će izvršiti zadatak, pa sam pokrenuo disciplinski postupak. Ja nijesam imao informaciju za čem je trebalo da se koristi helikopter", kazao je Bešović  dodajući da je smatrao da je, s obzirom na situaciju na Cetinju, odbijanje pilota da obave zadatak moglo da ima teže posljedice. 

Bošković: Ovo nije Vlada Crne Gor, ovo je Vlada SPC

Poslanik DPS-a Predrag Bošković smatra da nemamo Vladu Crne Gore već "Vladu SPC-a". Nije, kaže, dobio odgovor ko je komandovao policijom ta noći na Cetinju.

"Da li je saglasnost za upotrebu sile, suzavca dao Brđanin, ili je komandni lanac zaobiđen, pa su komandu preuzela druga lica", pita Bošković.

Boškovic smatra da izvještaj Uprave policije prikriva komandni lanacm, te da je on nepotpun jer nije navedeno da li pucano na policiju na Belvederu.

Posalnik Bošković na sjednici Odbora je pustio audio snimak. Na njemu se čuje komunikacija načelnika CB Podgorica Gorana Jokića sa službenikom na terenu.

Na snimku se čuje :

"Kako je došlo do upotrebe oružja na vašu jedinicu?

"Jedino kad smo intervenisali “Morača 1” čuli smo u podnožju šenlučenje iz vatrenog oružja, drugoga nije bilo", čuje se na snimku.

Konjević da li je neko od članova Odbora pod mjerama tajnog nadzora

Člana Odbora Raško Konjević pitao je Vukšića da li je neko od članova tog skupštinskog radnog tijela pod mjerama tajnog nadzora  po osnovu ekstremizma i terorizma.

Predsjednik Odbora Milan Knežević upozorio  je Konjevića da ne postavlja pitanja koja bi, kako je kazao, ugrozila zakon, te da odgovore na to pitanje može dobiti  na sjednici zatvorenoj za javnost.

 Na to mu je Konjević kazao da ne krši zakon uz opasku: "Mislim da ste i vi zaineteresovani za odgovor na to pitanje kao i ja".

Konjevića je  interesovalo da li je tačno da je  bilo prijetnje, opasnosti od snajperskog napada na patrijarha Porfirija.

Pita je  Brđanina da li mu je premijer Krivokapić , tokom dešavanja na Cetinju, izdavao naređenja, te u kojoj formi.

"Da li je premijer obmanuo javnost kada je naveo da je izdao naređenje da  Veselina Veljovića liše slobod", pitao je Konjević.

 Brajović: Da li je i ako nije, zašto nije saslušan Porfirije

SD-ov Ivan Brajović kaže da je Cetinje 4. i 5. septembra kulminacija podjela u Crnoj Gori. 

"I ovaj sastanak će pokazati da te tenzije ne splasavaju", ocijenio je Brajović.

Brajović je takođe pitao "da li je i zašto nije salušan i pozvan na odgovornost patrijarh Porfirije zbog  davanja neistinite informacije medijima da je bio ugoržen od snajpera koju su kasnije demantovali čelnici bezbjednosnog sektora Crne Gori i koja se ne pominje u izvještaju Uprave policije", naveo je Brajović.

"Ja mislim da je to izazvalo veliko uznemiravanje javnosti. Da li je saslušan i ako nije zašto nije", pitao je Brajović.

Abazović: komandovanje policijom imao je direktor Uprave policije 

Odgovarajući na pitanja potpredsjednik Vlade Dritan Abazović kazao je svi žele sve da svalie na URU.

"Morate da znate da ćemo mi uvijek biti spremni da odgovorimo na primjeren način", kazao je Abazović.

"Ne dozvoljavam da neko kaže da je ovo Vlada crkve Srbije, ovo je Vlada građana Crne Gore", rekao je Abazović.

"Komandovanje policijom imao je direktor Uprave policije i tako će biti dok budemo dio ovog sektora", kazao je Abazović. 

"Molotovljev koktel je bačen na policiju, nije bačen u pet ujutru bačen je kasnije. Intervencija policije je počela kada je gospodin Veljović udario policajca i pokušao da probije kordon", rekao je Abazović.

"Mi nismo željeli sukobe", kazao je Abazović.  Išli smo da pričamo sa Mitropolitom, ja sam išao nekoliko puta, nijesmo ga nagovarali ništa, njegov stav je bio jasan da želi da se ustoliči u svojoj crkvi", saopštio je Abazović.

U vezi sa patrijarhom Porfirijem Abazović je kazao da je postojao rizik po njegov žiovt. 

"Procesće pokazati da li je , ko i kako trebalo to da izvede. Ja nemam informacijju da je postojao  snajper,  ali da li je postojao rizik po život patrijarka Porfirija , jeste i ja stojim iza toga 

 Potpredsjenik Vlade kaže da nema spoljnjeg uticaja na Vladu te da su odluke Vlade autonomnte, kao i odluke ministara. 

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin kazao je da je očigledno da patrijarh Porfirije nije bio meta snajperskog napada,  ali da je postojala opsnost po njegovu sigurnost.

 Sjednica Odbora:

 

Komentari (22)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

@Đoko Orlandić Gledao sam ovakve događaje poslednjih 20 godina, učestvovao u rastjerivanju pristalica Momira Bulatovića ispred skupštine i sl. Policija je uvijek postupala po zakonu, samo vi izgleda ne znate zakone. Podsjećate na pristalice DF-a posle svakih neuspjelih protesta.

gost

"Kada se kaže da je pucano u vazuduh, svaki projektil leti u vazduh [...] i svaki negdje padne i na svako mjesto gdje on padne može nekoga da povrijedi, a može i da padne na policajca."Znaci, kad policajac ispali metak upozorenja u vazduh, policajac pokusava samoubistvo? Kakav iskaz s predumisljajem

Ovo je Crna Gora!

Dritane, neznalice prodana! Ti da 8maš "čast" da rečeš da u našu baštinu i crnogorske crkve, ima "pravo da dođe na svoje!!! crkva srbije!!!!" Pa ti je zgoreg reć ovo je Crna Gora i nikad neće bit tako kako ste smislili! Sram vas i tebe dritko više niko više no krpu koristi!pihhhh