30 °

max 34 ° / min 23 °

Ponedjeljak

04.07.

34° / 23°

Utorak

05.07.

36° / 21°

Srijeda

06.07.

34° / 20°

Četvrtak

07.07.

32° / 19°

Petak

08.07.

23° / 16°

Subota

09.07.

22° / 16°

Nedjelja

10.07.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Miholjski zbor, pravoslavna bratstva i djelovi ANB brane "izbornu volju naroda"

Politika

Comments 5

Miholjski zbor, pravoslavna bratstva i djelovi ANB brane "izbornu volju naroda"

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Nevladina organizacija Miholjski zbor, koja zastupa interese Crkve Srbije, pravoslavna bratstva i djelovi Agencije za nacionalnu bezbjednost stoje iza organizacije protesta protiv formiranja manjinske vlade, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede iz Vlade Crne Gore bliska bezbjednosnom sektoru saopštila su da je na protestima u nedjelju primijećeno snažno prisustvo članova te NVO bliske Crkvi Srbije, što dokazuje i fotografija na kojima se u prvim redovima vidi zvanična zastava SPC sa četiri ocila kao i zastava Miholjskog zbora sa slovima O.

"Istaknuti član Miholjskog zbora Zdravko Nišavić je i član organizacionog odbora protesta, a i govorio je na skupu u nedjelju", rekao je izvor Pobjede.

Prema informacijama Pobjede, Nišavić ima dvojno državljanstvo, a crnogorsko mu je uručio 2016. godine Goran Danilović, tada ministar unutrašnjih poslova u Vladi izbornog povjerenja.

OSNIVAČ - POP BACKOVIĆ

Nevladinu organizaciju Miholjski zbor, prema podacima Pobjede, osnovao je paroh grbaljski Mijajlo Backović 2018. godine. Backović je Miholjski zbor osnovao sa pozicije predsjednika Pravoslavne omladine Crne Gore, organizacije koja je bliska Crkvi Srbije i koja je krovna organizacija svih pravoslavnih bratstava.

Backović je blizak direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanu Vukšiću sa kojim se često srijeće, o čemu svjedoče i fotografije sa društvenih mreža, a presudno je, kako je ranije Pobjeda pisala, uticao na političku karijeru Vukšića predloživši ga za nosioca liste koalicije ,,Za budućnost Kotora“, pozicije koja mu je bila odskočna daska za imenovanje na funkciju direktora ANB-a.

Pop Backović je jedan od rijetkih u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Crkve Srbije koji je nakon smrti mitropolita Amfilohija napredovao u službi jer je sa mjesta grbaljskog paroha došao do bitne i uticajne funkcije sekretara Eparhije budimljansko-nikšićke.

Miholjski zbor se zajedno sa članovima pravoslavnih bratstava Stupovi i Tvrdoš aktivirao u protestima koji već danima traju u nekoliko gradova u Crnoj Gori, a kojim se protive formiranju manjinske vlade.

PROGLAS

U proglasu objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici Miholjskog zbora, kao jednog od organizatora ,,odbora narodnih protesta“, otvoreno se prijeti građanskom miru u Crnoj Gori kroz najavu da će formiranje manjinske vlade izazvati neviđeni haos u Crnoj Gori.

"Mi smo večeras u Podgorici. Čekamo vas da branimo izbornu volju svih nas. Ne može biti manjinske vlade jer je to krađa i prekrajanje izbora, već samo vlada nastala iz parlamentarne većine. Pritom, naša je želja i namjera da svi politički subjekti koji čine parlamentarnu većinu prevaziđu postojeće probleme, da se dogovore i riješe problem na način da se u okviru parlamentarne većine izvrši rekonstrukcija Vlade Crne Gore. Prekrajanje izborne volje protivno je Ustavu Crne Gore i u praksi predstavlja otimačinu, krađu i povratak DPS-a na vlast. To ne smijemo dozvoliti ni pod koju cijenu jer će to izazvati neviđeni haos u zemlji. Nadamo se da nikom pametnom i časnom iz redova ostalih partija neće pasti na pamet da podrži takvu ideju, jer će mu ostati crn obraz dovijeka", navodi se u proglasu organizacije popa Mijajla Backovića.

Iz te organizacije najavili su i radikalizaciju protesta koji uključuje blokadu saobraćajnica.

"Stoga je odlučeno da se, u skladu sa narodnom voljom i interesima, postojeći protesti intenziviraju. Tako će u terminima četvrtak - nedjelja (27. i 30. januara, kao i 3. februara) biti izvršena blokada svih značajnih magistralnih puteva u Crnoj Gori. Ovakav vid protesta biće uvod u iskazivanje nezadovoljstva iznevjerenih građana koje će nastupiti 4. februara, kada će biti oduzet mandat onima koji su se pokazali nedostojnim predstavnicima naroda Crne Gore", navodi se u proglasu.

Miholjski zbor, Tvrdoš i Stupovi su, prema informacijama Pobjede, bili angažovani i na Cetinju 4. i 5. septembra braneći Cetinjski manastir od Crnogoraca. Sigurnosnim mjerama rukovodio je i koordinirao pop Mijajlo Backović.

Backović je, kako smo ranije objavili, prisustvovao 2016. u Kotoru stvaranju tzv. balkanske kozačke vojske, kada su Kotorom defilovali uniformisani ruski oficiri i motociklisti „Noćni vukovi“ koji su takođe bili angažovani na Cetinju.

Backović posljednjih godina aktivno učestvuje u političkom životu u Crnoj Gori.

Kontroverzno djelovanje bivšeg pripadnika 63. padobranske brigade i ,,crvene beretke“ zaokruženo je i neustajanjem na himnu u Budvi tokom Dana opštine 2019. godine.

KOMPROMITACIJA SNP-A i JOKOVIĆA

Paralelno sa organizacijom protesta djelovi ANB-a aktivno rade i na razbijanju Socijalističke narodne partije i kompromitovanju njihovog rukovodstva, za šta je otvoreno i posebno odjeljenje.

Izvori Pobjede tvrde da iza jučerašnje akcije četvoro ljudi koji su bacili papir u obliku novčanica, na kojima su potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović, predsjednik Crne Gore i Demokratske partije socijalista Milo Đukanović, Joković i 21 milion eura upravo stoje djelovi ANB-a.

Pobjeda je pisala da se intenzivno radi i na strategiji „udara na Socijalističku narodnu partiju, prvenstveno njenog predsjednika Vladimira Jokovića“.

"Traže kompromitujuće materijale za lokalne funkcionere SNP i da ih tako okrenu protiv Jokovića", kažu izvori.

Cilj je, kako se procjenjuje, da se unese razdor u poslanički klub Jokovićeve stranke kako bi se, po svaku cijenu, spriječilo da najmanje 49 poslanika potpiše inicijativu za razrješenje premijera Krivokapića. Tokom jučerašnje vanredne konferencije za medije, Krivokapić je iznio ,,svoja saznanja“ da ,,najmanje dva poslanika Socijalističke narodne partije neće podržati politiku predsjednika SNP-a Jokovića“.

Prema istim izvorima, u toku je i akcija organizacije ,,narodnog bunta“, a brojni izaslanici, naročito na sjeveru, proturaju priče o ,,izdaji SNP-a i Abazovićeve Ure koji imaju tajne dogovore sa Đukanovićevim DPS-om“.

Poslanik stranke Radovana Karadžića u društvu Spajića, Milatovića i Bratić

Narodni poslanik u Narodnoj skupštini entiteta BiH Republike Srpske Nebojša Vukanović podržao je proteste slikajući se sa ministrima Jakovom Milatovićem, Milojkom Spajićem i Vesnom Bratić.

Vukanović je kontroverzni poslanik Srpske demokratske stranke čiji je osnivač ratni zločinac Radovan Karadžić. Vukanović je tokom septembarskih događaja zajedno sa grupom navijača boravio na Cetinju, gdje je i lažno prijavio da je napadnut od strane navijača Crne Gore ,,Komita“.

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

DjuroV

Da se zaključiti da je " izdajnik" Abazović izdao političke partnere kad su oni njega izdali i prekršili ugovor o nastavku aktivnosti za ulazak u EU. Onoga dana kad je EU ukinula Crnogorski direktorat za pristupanje EU,Abazović je izdat i stekao pravo da napušti partnere "srpskog sveta"

Marko

Popovi su zauzeli sve pozicije, mi smo takoreći okupirani nego još to ne znamo, a sve zahvaljujući Dritanu koji je vjerovao da će se klerofašisti i četnici ponašati demokratski...

Boka

Miholjski zbor je militantna grupa koju vodi pop Backović, bivši vojnik! Da nam bezbjedonosni sektor radi kako treba odavno bi bili u Spužu. Tobož rade neke humanitarne akcije, a ustvari su srpska militantna grupa.