23 °

max 36 ° / min 19 °

Subota

02.07.

36° / 19°

Nedjelja

03.07.

35° / 22°

Ponedjeljak

04.07.

35° / 22°

Utorak

05.07.

35° / 21°

Srijeda

06.07.

33° / 20°

Četvrtak

07.07.

32° / 20°

Petak

08.07.

31° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
MVP Srbiji: Osuđujemo krađu istorije, uklonite netačne informacije i konačno prihvatite činjenice

Politika

Comments 6

MVP Srbiji: Osuđujemo krađu istorije, uklonite netačne informacije i konačno prihvatite činjenice

Autor: Antena M

  • Viber

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore oštro osuđuje krađu istorije i ideološko pamfletističko tumačenje crnogorske istorije koje se nalazi na internet adresama ambasada Republike Srbije, saopšteno je iz MVP-a. 

Reagovanje crnogorskog Ministarstva prenosimo integralno: 

"Srbija ima bogatu istoriju i uz svo razumijevanje za prekide koje su imali i drugi narodi, ne služi joj na čast da se kiti istorijom Crne Gore – „tuđim perjem“.

U cilju daljeg razvoja dobrosusjedskih odnosa Crne Gore i Republike Srbije i evropske budućnosti naših građana čija edukacija ne treba da zavisi od bilo koje ideološke interpretacije, tražimo od nadležnih organa Republike Srbije da uklone sa svoje internet stranice netačne informacije koje se tiču Crne Gore. Netačne i ideološke interpretacije istorije druge države jesu odraz nezrelosti a najprije nedobronamjernosti, kada su u pitanju dobrosusjedski odnosi.

Nažalost, navode sa internet prezentacije ambasada Republike Srbije ne možemo smatrati običnim propustom, već svjesnom namjerom onih koji kroz svoje političko djelovanje i dalje baštine principe velikosrpske ideologije. Vjerujemo da nije potrebno mnogo podsjećanja na pogubnost ove ideologije koja je nanijela mnoga zla svim državama regiona, uključujući i samu Republiku Srbiju.

Još jednom pozivamo politički vrh Republike Srbije da budućnosti radi prihvate prošlost i sadašnjost takvima kakve jesu, a ne da ih tumače onako kako to odgovara pojedinim ideološkim i pseudo naučnim obrascima partija na vlasti.

Takođe, budućnosti radi, pozivamo ih da konačno prihvate utemeljenu istorijsku činjenicu o viševjekovnoj nezavisnosti crnogorske države koja se kao samostalni pravni entitet razvijala uporedo sa svim ostalim evropskim državama.

Na kraju, ističemo da Crna Gora iskreno želi da razvija dobrosusjedske odnose sa Republikom Srbijom, ali u okvirima principa savremenog svijeta i svijeta Evropske unije, a ne kroz iskrivljenu ideologiju „srpskog sveta“.

Sveukupni odnosi Crne Gore i Republike Srbije moraju se zasnivati na obaveznom međusobnom poštovanju ne samo granica i nemiješanja u unutrašnje stvari, već i na dužnom poštovanju istorijski utemeljenih činjenica."

Komentari (6)

POŠALJI KOMENTAR

Boka

Konačno neko da kaže istinu, samo tako i nikako drugačije. Istinai samo istina!

Marina

KONAČNO NEKO DA SE OGLASI I STANE U ZASTITU OVE MUČENICE OD ZEMLJE !!!!!!!!