30 °

max 30 ° / min 19 °

Srijeda

12.06.

30° / 19°

Četvrtak

13.06.

27° / 18°

Petak

14.06.

24° / 16°

Subota

15.06.

26° / 16°

Nedjelja

16.06.

28° / 18°

Ponedjeljak

17.06.

31° / 21°

Utorak

18.06.

31° / 21°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đukanović: Članstvo ZB u EU je geopolitička investicija u evropski mir i bezbjednost; Mišel: Ovo je važan momenat za evropsku budućnost ZB

Politika

Tag Video
Comments 2

Đukanović: Članstvo ZB u EU je geopolitička investicija u evropski mir i bezbjednost; Mišel: Ovo je važan momenat za evropsku budućnost ZB

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je na konferenciji za medije izrazio čast i zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Evropskog savjeta Šarla Mišela. 

"Ovo je druga posjeta u kratkom roku što upućuje na punu posvećenost visokih zvaničnika i evropskih institucija politici dalje evropeizacije našeg regiona i dostizanju izgledne evropske perspektive za svaku od zemalja Zapadnog Balkana".

On je kazao da je ovo bila prilika da se ažuriraju informacije iz njihovog prethodnog razgovora.

"Tada sam kazao da ćemo imati novu Vladu, drago mi je da se obistinilo. Dobili smo Vladu za koju vjerujemo da će biti posvećena evrospkoj perspektivi CG što je najvažniji cilj naše državne politike. Istovremeno, podsjećam, to je bio i uslov za podršku toj Vlade. Ovo je bila prilika da podsjetimo da je CG kroz događaje u prethodne dvije godine pokazala da je funkcionalna demokratija.

Mnogi su sumnjičili da li će CG imati demokratski kapacitet za mirnu tranziciju vlasti, vidjeli smo da je imala. CG je inicijativom u parlamentu smijenila vladu koja se pokazala kao neodgovorna, i umjestio nje imamo manjinsku vladu čiji su zadaci da radi na blokadi pregovaračkog procesa sa EU i učvršćivanju povjerenja investitora kao važnih partnera u dostizanju ciljeva ekonomskog i društvenog razvoja", naveo je Đukanović.

Drugo o čemu su razgovarali, kako je dodao, je stanje u regionu.

"Ponovio sam da je stabilnost Zapadnog Balkana jednako integraciji. Nažalost, konstatovali smo da je bilo usporavanja Crne Gore u procesu integracija", rekao je Đukanović.

Naveo je i da je u tom periodu bilo zemalja koje su nastupale van pozicije integracije, a da je kao upozorenje i stigla agresija Rusije na Ukrajinu.

Crna Gora ima najvažniji zadatak, a to je, kako ističe Đukanović, da pokuša da realizuje najvažnije prioritete - Unapređenje vladavine prava, ostvarivanje više efikasnosti pravosuđa, čime bi se poslali dobar signal da je politika proširenja živa.

Važno je, kako je dodao, da razumijemo da je članstvo Zapadnog Balkana u EU geopolitička investicija u evropski mir i bezbjednost.

Zapadni Balkan je strateški partner EU

Mišel je naveo da je ovo važan momenat za evropsku budućnost Zapadnog Balkana.

Podsjetio je da je EU bila ujedinjena u donošenju sankcija Rusiji, a da se pritisak obezbjeđuje kontinuitetom šest paketa sankcija.

Zahvalio se na odnosu Crne Gore prema krizi u Ukrajini i usaglašavanju sa vanjskom politike EU.

"Zapadni Balkan je strateški partner EU. Crna Gora je bila partner EU decenijama i više od deset godina je u potpunosti usklađena sa vanjskom politikom EU, što pokazuje vašu posvećenost evrointegracijama.

Sljedeći korak na tom putu je da se ispune privremena mjerila iz oblasti vladavine prava što će dati novu energiju procesu pristupanja", rekao je on.

Naglasio je i da cilj stvaranja političke zajednice nije zamjena za proces proširenja, već alat kojim bi se on ojačao.

Upitan koliko je realno da Crna Gora bude naredna članica EU i time dobar primjer zemljama u regionu, Mišel je kazao kako vjeruje da će napredak biti ostvaren u narednom periodu i da će to biti dobri koraci i primjer državama u regionu.

"Ukoliko postoji politička volja to može biti dobar signal za EU sa jedne i sa Zapadnog Balkana za druge".

Govoreći o Otvorenom Balkanu rekao je da EU podržavaju inkluzivne procese i otvorene procese.

Đukanović je rekao da Crna Gora odluke o inicijativama donosi u svojim institucijama, te da moraju biti posljedica sagledavanja naših interesa, te da ga zato ne brine razlika u političkom spektru koji se čuje.

Rekao je da čuju poruke koje dolaze sa zapada i da ih čitaju pažljivo.

"Čujemo šta kažu naši Zapadni partneri, i treba pročitati šta kažu. Podržavaju i EU i SAD regionalnu saradnju, baš onako kao što je podržavamo i mi. Takođe, njihova poruka je da je jako važno da se ostvari saradnja u okviru inicijativa koje smo već definisali. Na Samitu Berlinskog procesa u Sofiji je lansirana ideja regionalnog ekonomskog tržišta.

Dok ne iskoristimo puni kapacitet postojećih inicijative, čini mi se da je bespotrebno da pričamo o novim inicijativama. Treba prije svega koristiti kapacitet postojećih inicijativa, i mislim da se ovo pitanje politizovalo i da ne zaslužuje ovoliku pažnju", dodao je.

Upitan da prokomentariše to što je zvanična Moskva pružila podršku Otvorenom Balkanu Đukanović ističe da je u više navrata rekao da je ova inicijativa potekla od euroskeptika "koji su u jednom trenutku posumnjali u realnost evropske perspektive za zemlje Zapadnog Balkana".

Dodao je da su ga današnji razgovor i poruke Mišela uvjerili da nema mjesta euroskepticizmu.

Vjeruje da je budućnost Crne Gore u EU dodatno osnažena ruskog agresijom na Ukrajinu, kao ugrožavanje evropskog sistema vrijednosti.

"Rusija djeluje destruktivno u odnosu na Evropu i pokušava da osnaži na sve načine sve političke snage čija je osnova euroskepticizam, da ne budem grub i kažem destrukcija prema Evropi. Legitimno je da svako iz svojih geopolitičkih interesa djeluje kako ocjenjuje da je najproduktivnije.

Ono što moramo da uradimo je da neutrališemo receptore za rusku destrukciju, kojih ima i u EU i na ZB, kako bi stvorili jednu konstruktivnu saradnju koja će učiniti jasnom i doglednom perspektivu članstva za zemlje ZB", poručuje Đukanović.

Konferenciju možete pogledati na linku ispod:


Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Oscar

zna on što čini. lakše ćemo tu crkvu povratiti fizički, ako budemo svi iz zapadnog balkana u eu....

D V

Pustite i ostavite vi predsjedniče CG zapadni Balkan drugima i svijetu. Podupire vi CG prema toj EU kako znate i umjete dok je još vrijeme a bojim se da ste odocnili...mičiite CG i odmaknite CG od smrtnog zagrljaja Srbije i njenog ruskog upravitelja .