29 °

max 31 ° / min 19 °

Četvrtak

25.07.

31° / 19°

Petak

26.07.

33° / 19°

Subota

27.07.

36° / 21°

Nedjelja

28.07.

38° / 24°

Ponedjeljak

29.07.

37° / 25°

Utorak

30.07.

37° / 22°

Srijeda

31.07.

37° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Biserko: Srbija pokušava da ostvari dominaciju na ZB, preko Abazovića nastaviće da insistira na Otvorenom Balkanu i 'Temeljnom' ugovoru

Politika

Comments 0

Biserko: Srbija pokušava da ostvari dominaciju na ZB, preko Abazovića nastaviće da insistira na Otvorenom Balkanu i 'Temeljnom' ugovoru

Autor: Antena M

  • Viber

Odnosi Srbije i Crne Gore su već duže vrijeme na ledu, i naravno da je važno da se ti odnosi normalizuju, poručila je za Antenu M predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava, Sonja Biserko, komentarišući posjetu premijera Dritana Abazovića Srbiji.

„Ne samo Srbija i Crna Gora, nego i Srbija i cijeli region s obzirom na to da su svi odnosi sa susjedima na najnižoj tački u posljednjih nekoliko godina“.

Bitno je, kaže Biserko, posebno naglasiti da je tokom posjete Abazovića Beogradu, pored svih ostalih tema koje su pomenute i koje su važne za bilaterlalne odnose, Srbija najviše insistirala na Temeljnom sporazumu sa SPC i na Otvorenom Balkanu.

„To su očigledno dva prioriteta koja su na dnevnom redu i u tom smislu ta posjeta nije dala razultate koje su ovdje možda očekivali. Prije svega jer u Crnoj Gori postoji ozbiljna opozicija i što se tiče Otvorenog Balkana i što se tiče Temeljnog ugovora. To je još uvijek na dugom štapu i Srbija će sigurno na tome insistirati i dalje preko premijera Abazovića“, kaže Biserko.

Kako dodaje, pominjane su i druge teme koje su važne za međusobne odnose, kao što je platni promet, nesmetano putovanje crnogorskih poslanika koji su, kako dodaje, glasali za rezoluciju o Srebrenici i koji će, navodno, ubuduće moći putovati bez smetnje.

Tu je i pitanje izručenja Svetozara Marovića, koje, međutim, "još nije riješeno, još uvijek je na stolu".

„Ovo jeste neki početak, a da li će to stvarno i biti otopljavanje odnosa Srbije i Crne Gore teško je u ovom momentu nešto o tome značajnije reći s obzirom na sve sumnje koje postoje na crnogorskoj strani“.

Na pitanje smatra li da će teme koje su tamo pokrenute biti rješavane, ili je to bila samo „predstava za javnost“, Biserko kaže:

„To u svakom slučaju jeste markiranje problema koji u stvarnosti postoje. Fokus je na Open Balkanu i Temeljnom ugovoru. Srbija, međutim, pokušava na neki način, pogotovo poslije Samita EU i Zapadnog Balkana prošle nedjelje, koji nije dao neke značajnije rezultate, jer nema izgleda da Srbija nastav pregovore sa Komisijom, da na ZB ostvari neku dominaciju, i to ide prije svega preko OB. A SPC jeste u funkciji ostvarivanja nekih prioriteta posebno u Crnoj Gori i RS".

Na djelu je, kako zaključuje, srpski svet koji očekuje neke okolnosti koje bi pogodovale realizaciji toga projekta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR