16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Parlamentarci najoštrije osudili agresiju Rusije na Ukrajinu, zahtijevaju momentalni prekid vatre

Politika

Tag Video
Comments 1
Završeno zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a

Parlamentarci najoštrije osudili agresiju Rusije na Ukrajinu, zahtijevaju momentalni prekid vatre

Autor: Antena M

  • Viber

Predsjednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović i šef delegacije Crne Gore u PS OEBS-a Slaven Radunović učestovovali su na godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine OEBS-a, koje je u periodu od 2. do 6. jula održano u Birmingemu.

U fokusu ovogodišnjeg zasijedanja, koje je okupilo 250 parlamentaraca, bila je agresija Ruske Federacije na Ukrajinu, bezbjednost novinara u ratom obuhvaćenim zonama, prava žena, te očuvanje regiona Arktika.

Takođe, tokom zasijedanja sprovedeno je glasanje za izbor predsjednika i potpredsjednika Parlamentarne skupštine OEBS-a kao i rukovodstva tri opšta odbora, saopšteno je iz Skupštine Crne Gore. 

Predsjednica Parlamentarne skupštine OEBS-a Margareta Sederfelt dobila je povjerenje parlamentaraca da predsjedava parlamentarnom skupštinom i u narednom jednogodišnjem periodu. 

Takođe, za potpredsjednike PS OEBS-a danas su izabrani Iren Haralambides sa Kipra, Mark Pritčard iz Ujedinjenog Kraljevstva, Pere Đoan Pons iz Španije i Majkl Džorž Link iz Njemačke.

"Na kraju godišnjeg zasijedanja učesnicima se obratio predsjednik Gornjeg doma Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Lord Mekfol koji je u svom govoru iskazao solidarnost sa narodom Ukrajine i pozvao na brzo i mirno rješavanje sukoba.

On je takođe čestitao reizbor predsjednici Sederfelt i istakao izazove kao što su klimatske promjene te naglasio da je na parlamentarcima da nadziru i ispitaju djelovanje svojih vlada na globalnoj sceni.

U svojoj završnoj riječi, predsjednica Sederfelt je zahvalila parlamentarcima OEBS-a na podršci i istakla potrebu za praćenjem preporuka sadržanih u Birmingemskoj deklaraciji usvojenoj na današnjem zasijedanju", navodi se u saopštenju. 

Opšti odbori PS OEBS-a juče su izabrali svoja rukovodstva za narednu godinu.

U Opštem odboru za politička pitanja i bezbjednost, Ričard Hadson iz Sjedinjenih Američkih Država ponovo je izabran za predsjedavajućeg, Opštem odboru za ekonomska pitanja, nauku, tehnologiju i životnu sredinu predsjedavaće Azaj Gulijev iz Azerbejdžana, dok će novi predsjednik Opšteg odbora za demokratiju, ljudska prava i humanitarna pitanja biti Nikoloza Samkharadze iz Gruzije.

"Parlamentarci iz zemalja učesnica PS OEBS-a izglasali su na kraju zasijedanja Birmingemsku deklaraciju u kojoj se između ostalog najoštrije osuđuje agresija Ruske Federacije na Ukrajinu i kojom se zahtijeva momentalni prekid vatre i potpuno povlačenje ruskih trupa.

Birmingemska deklaracija koja sadrži i tri rezolucije opštih odbora, kao i deset dodatnih tačaka koje se bave širokim spektrom tema, usvojena je danas ubjedljivom većinom prisutnih parlamentaraca", navode iz Skupštine. 

PS OEBS-a čine 323 parlamentarca iz 57 zemalja Evrope, Centralne Azije i Sjeverne Amerike. Parlamentarna skupština predstavlja forum za parlamentarnu diplomatiju, posmatranje izbora i jačanje međunarodne saradnje u procesu ispunjavanja obaveza OEBS-a koje se oslanjaju na politička, bezbjednosna, ekonomska pitanja, te ljudska prava i teme vezane za životnu sredinu.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

BBB

Što se Radunović nije podigao da podrži Rusiju ! Bruka od čovjeka !