30 °

max 31 ° / min 19 °

Srijeda

17.08.

31° / 19°

Četvrtak

18.08.

38° / 22°

Petak

19.08.

40° / 25°

Subota

20.08.

33° / 22°

Nedjelja

21.08.

32° / 20°

Ponedjeljak

22.08.

31° / 20°

Utorak

23.08.

34° / 19°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
DF traži od Abazovića i Jokovića da održe riječ: Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa tekst Temeljnog ugovora

Politika

Comments 9

DF traži od Abazovića i Jokovića da održe riječ: Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa tekst Temeljnog ugovora

Autor: Mia Zeković

  • Viber

Većinska Crna Gora očekuje da Vlada u petak izglasa usaglašeni tekst Temeljnog ugovora i bez nepotrebnog odlaganja riješi ovo pitanje, ocijenili su iz Demokratskog fronta (DF) i tražili od premijera Dritana Abazovića i potpredsjednika Vlade Vladimira Jokovića da se, kako su naveli, “drže riječi i datog obećanja građanima Crne Gore”.

“Taj posao koji je započet prije desetak godina je odavno trebao da bude završen i odnos države i najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori u potpunosti regulisan i zaokružen. Kako Vlada ima svoju nadležnost, tako i Skupština ima svoju. Dakle, nema potrebe ni za kakvim odgađanjem poslova koje su dužni da završe Vlada i Parlament”, poručuju iz DF-a.

Za Demokratski front, kazali su iz te partije, usvajanje Temeljnog ugovora predstavlja “dio ukupnih napora ka ubrzanom postizanju potrebne većine na putu neophodnih reformi za koje su zadužene sve grane vlasti”.

“To su veoma povezane stvari jer se tiču, prvenstveno, uvažavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takođe, to je poštovanje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti svih crkava i vjerskih zajednica koje pokazuju našu privrženost evropskim standardima. Crnoj Gori je potrebno slobodno pravosuđe i obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a bez konsenzusa i riješenih ključnih pitanja u državi, nema ni sistemskih rezultata”, ističu iz DF-a.

Prema njihovim riječima, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne smije, ocjenjuju, imati manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice.

“Ova zemlja ne može biti demokratska i slobodna, ako se najvećoj vjerskoj organizaciji uskraćuje nešto što već imaju one manje od nje. Zato je ratifikacija Sporazuma sa SPC, i ovako zakašnjela, ispravljanje teškog propusta prethodnih vlada. Temeljni ugovor je potvrda demokratske posvećenosti države, dok je odbijanje ili odlaganje usvajanja ovog akta, koji je u skladu sa Ustavom i zakonom, poraz na evropskom putu i gaženje evropskog zakonodavstva”, ističu u DF-u.

Iz DF-a poručuju da je nepotpisivanje ugovora “ponižavanje većinske Crne Gore i na to sigurno ona ne može i neće pristati”.

“Ovih dana su pokrenuti i izvedeni na ulice poštovaoci „CPC” kako bi uskratili ustavno pravo SPC da zaključi sporazum sa Vladom, onakav kakve su već zaključili Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska vjerska zajednica. Ako Vlada poklekne pod tim pritiskom, mora računati i na činjenicu da će najveći broj građana koji su vjernici SPC shvatiti da je to jedini način komunikacije s Vladom i da oni mogu na sličan način tražiti zaštitu vlastitih prava”, naglasili su iz DF-a.

Poručuju da su “jednom smo, i to u mnogo goroj i složenijoj situaciji, uspjeli da odbranimo svetinje”, pa im, kako su kazali, neće biti teško da to uradimo i u novonastalim okolnostima.

“Zato tražimo da se držite riječi i obećanja koje ste dali građanima Crne Gore i da ovaj posao dovedete do kraja”, zaključuju iz DF-a.

Komentari (9)

POŠALJI KOMENTAR

Onogošt

Temeljni ugovor sa okupatorskom crkvom.,,Većinska"Crna Gora sve idajnik do izdajnika.Bože sačuvaj nas od ovakvih vjernika.Sve radite po nalogu AV i za njegove proklete pare.Dovijeka ćete ostati obilježeni kao izdajnici,bez svoje države, ponosa obraza i časti.

Miro

Plaćeni ste za prljave poslove što ih obavljate . Ništa od ugovora, niti od zla koje je trebalo zbog njega otpočeti . Ništa i od VELIKE provizije što ste je trebali za veleizdaju dobiti.

Milena

Krsite bozje zapovjesti velji vjernici,zar vas nije strah za sebe i svoje porodice,ponasajte se kao ljudi,a ne kao lesinari nad sopstvenim domom.