22 °

max 22 ° / min 15 °

Utorak

27.09.

22° / 15°

Srijeda

28.09.

20° / 14°

Četvrtak

29.09.

19° / 15°

Petak

30.09.

21° / 15°

Subota

01.10.

18° / 15°

Nedjelja

02.10.

19° / 12°

Ponedjeljak

03.10.

16° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Može li se Đukanović ustavno smijeniti u Skupštini ili slijedi pokušaj državnog udara?

Politika

Comments 11

Može li se Đukanović ustavno smijeniti u Skupštini ili slijedi pokušaj državnog udara?

Izvor: Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Svi poslanici stare parlamentarne većine, njih 41, potpisali su inicijativu DF-a Skupštini o pokretanju postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović prekršio Ustav. Prijedlog u kojem se traži razrješenje Đukanovića je upućen predsjednici parlamenta Danijeli Đurović, a potpisali su ga poslanici tri liste koji su se prethodno ,,verbalno usaglasili“ da lider Demosa Miodrag Lekić bude mandatar za sastav nove vlade.

U inicijativi se traži da Skupština Crne Gore pokrene postupak za razrješenje predsjednika države.

U prijedlogu se ističe da je ,,Đukanović povrijedio član 95 stav pet Ustava Crne Gore, jer na razgovore o mandataru za sastav vlade nije pozvao sve predstavnike političkih partija zastupljenih u Skupštini Crne Gore, a što je bio dužan da učini“.

Navodi se da je ,,sasvim neustavno Đukanovićevo pozivanje na potpise poslanika kao uslovu za prijedlog mandatara jer takva obaveza po Ustavu ne postoji“.

Odluku da li je povrijedio Ustav ili ne donosi Ustavni sud, a predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti tek kada Ustavni sud donese odluku da je prekršio Ustav.

Mandat predsjednika Crne Gore prestaje istekom vremena na koje je biran, ostavkom, ako je trajno spriječen da vrši dužnost predsjednika i razrješenjem. Predsjednik odgovara za povredu Ustava. Postupak za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore povrijedio Ustav može pokrenuti Skupština, na prijedlog najmanje 25 poslanika. Prijedlog za pokretanje postupka Skupština dostavlja predsjedniku Crne Gore na izjašnjenje.

Odluku o postojanju ili nepostojanju povrede Ustava donosi Ustavni sud i bez odlaganja je objavljuje i dostavlja Skupštini i predsjedniku Crne Gore. Predsjednika Crne Gore Skupština može razriješiti kada Ustavni sud utvrdi da je povrijedio Ustav, navodi se u Ustavu u članu 98.

Stoga su najave lidera DF-a o razrješenju predsjednika države u parlamentu ,,u narednih 15 dana“ neutemeljene i nijesu u saglasnosti sa Ustavom.

Ukoliko se ipak desi takav postupak u parlamentu, u pitanju bi bio klasičan pokušaj državnog udara, piše Pobjeda. Ustavni sud je trenutno nefunkcionalan i ne može se izjasniti o toj inicijativi dok se ne popuni njegov sastav.

Komentari (11)

POŠALJI KOMENTAR

Mirko

Ovo ako se desi narod treba da izadje na ulice.. da se zastiti poredak Crne Gore , dosta su nas gazili, da se izadje masovno

Orlov krs

Ova kleronacionalisticka druzina je spremna na sve i ne bira sredstva da to i ostvari.Njima ne treba ni jedna crnogorska institucija,zato i nemamo Ustavni sud,Sudski savjet.Htjeli bi da obesmisle i instituciju predsjednika drzave i tako lakse CG uvedu u srpski i ruski svijet,ali to nece proci!

pero

A ma kakvi,glupost,kao i sve do sada od strana srbijanaca u CG. To što rade je pokušaj da isprave ono što su pogriješili u proceduri,a za to ih je zeznuo u vijek sklon tome Dritan