13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Medoks za Antenu M: Crna Gora će ostati podložna vanjskom uticaju ako se nastavi politička nestabilnost

Politika

Comments 20

Medoks za Antenu M: Crna Gora će ostati podložna vanjskom uticaju ako se nastavi politička nestabilnost

"Britanska vlada se ne miješa u unutrašnju politiku druge zemlje i ne favorizuje nijednu političku partiju", kaže ambasadorka UK na pitanje da li je tačno da snažno zagovara formiranje vlasti u Podgorici od proruskih, prosrpskih subjekata i Evrope sad.

Autor: Antena M

  • Viber

Priredio: Darko Šuković

Antena M uputila je 12 pitanja ambasadorki Velike Britanije Karen Medoks. Sasvim neuobičajeno, dobili smo četiri odgovora, od kojih je jedan, u četiri reda, na čak osam pitanja?!

Uz odgovor na dopunsko pitanje - pet.

Poštujući obećanje da ćemo odgovore ekselencije Medoks objaviti integralno, našli smo se u dilemi kako da čitaoci portala steknu pravu sliku o temama koje su nas zanimale, da sve bude pregledno, a da estetski standardi forme intervjua ne budu zgaženi time što će, neizbježno, pitanja biti neuporedivo duža od odgovora.

Zato smo odlučili da umjesto klasičnog intervju-obrasca: pitanje - odgovor, pribjegnemo modelu: mejl-mejl. Vjerujemo da je ovo jedini dobar način da se postigne suština - da čitaocima Antene M omogućimo da formiraju vlastito mišljenje o stavovima Velike Britanije povodom aktuelnih i važnih pitanja u vezi sa Crnom Gorom.

Stoga, evo hronološkog prikaza komunikacije između Antene M i Ambasade UK u Podgorici, uključujući sva pitanja i cjelovite odgovore...   

28.oktobar 

Ambasadorka Karen Medoks

Vaša ekselencijo,

Ljubazno Vas molimo da tokom naredne sedmice, u popodnevnim ili večernjim satima, odvojite vrijeme za polusatni intervju za Antenu M. U fokusu razgovora biće aktuelna politička, društvena i ekonomska pitanja, isključivo u vezi sa Crnom Gorom.

Ukoliko nemete slobodan termin tokom naredne sedmice, prihvatljivo nam je da intervju radimo u periodu 8-12 novembar.

Nije nam prihvatljivo da intervju realizujemo kroz formu pitanja koja bismo Vam dostavili u pisanoj formi, jer na taj način nije moguće postići kvalitet sadržaja koji predstavlja standard na Anteni M.

Odgovor očekujemo do ponedjeljka, 31. oktobra.

Srdačan pozdrav!

Darko Šuković, Urednik Antene M

31. oktobar 

Poštovani gospodine Šuković,

Zahvaljujemo na Vašem dopisu. Ambasadorkin kalendar je trenutno zauzet, posebno u vezi sa posjetama brodova Kraljevske mornarice i zajedničkim obukama širom Crne Gore.

Javićemo se sa odgovorom u vezi sa eventualnim intervjuom čim budemo u prilici.

Zahvaljujemo i srdačno pozdravljamo,

Britanska ambasada Podgorica

14. novembar 

Poštovani gospodine Šukoviću,

Zahvaljujemo na Vašem dopisu još jednom.

Rado ćemo odgovoriti na vaša pitanja, u pisanoj formi, pod uslovom da se zvaničan stav britanske vlade tačno predstavi. Sigurni smo da razumijete da je za to potrebna kontrola sadržaja koju pružamo.

Dodatno, razumijemo i to da stil pisanog intervjua može ponekad biti suviše formalan. Upravo iz tog razloga, razmjenom mailova možemo pružiti neformalnije odgovore na Vaša pitanja kako bi bili interesantniji publici.

Srdačan pozdrav,

Britanska ambasada Podgorica

15.novembar 

Poštovani,

cijenim spremnost ambasadorke Medoks da odgovori na pitanja Antene M. Ne razumijem, međutim, opasku o tačnom predstavljanju stavova britanske vlade kao "uslovu" za intervju, jer je to profesionalna obaveza koje se Antena M striktno drži od svoga osnivanja. Takva napomena imala bi smisla prema nekim drugim glasilima, ali je u ovom slučaju višak i potencijalno uvredljiva. Vjerujem da znate za pravo sagovornika da autorizuje intervju prije objave, a Antena M ga poštuje kao elementarni novinarski standard.

Predložio sam direktan razgovor jer je to daleko bolji način da se dobiju valjani odgovori, a intervju, kao najatraktivnija novinarska forma, dobije na dinamici, pozitivnoj provokativnosti, zanimljivosti i, nadasve, vjerodostojnosti. Vjerujem da je takav intervju interes i Antene M i ambasadorke Medoks.

No, razumijem i prihvatam vašu odluku da intervju realizujemo u pisanoj formi. Pitanja za ambasadorku Medoks poslaću sjutra. Znajući ograničenja ovakvog načina intervjuisanja, najavljujem da ću na sve odgovore koji to budu zahtijevali, slati dopunska pitanja, sve dok intervju, po mojoj procjeni, ne bude spreman za objavljivanje. Siguran sam da je i za vas suštinski važno da ovdašnjoj javnosti objasnite stavove britanske vlade povodom dešavanja u Crnoj Gori.

Srdačan pozdrav!

Darko Šuković

16. novembar 

Poštovani,

po dogovoru, u atačmentu Vam šaljemo pitanja za ambasadorku Karen Medoks, koja upućuje glavni i odgovorni urednik Antene M Darko Šuković.

Poštovani,

po dogovoru, šaljem pitanja za ambasadorku Karen Medoks:

1. Brojni su političari i politički analitičari koji, kao važnu činjenicu za budućnost Crne Gore, saopštavaju saznanje ili uvjerenje da "naši partneri/prijatelji" sa Zapada danas bolje razumiju političku scenu Crne Gore nego prije dvije godine. Koliko je ta ocjena tačna? Da li je Vama danas jasno ili, barem, jasnije šta je zaista politička platforma pojedinih stranaka i za kakve se vrijednosti stvarno zalažu?

2. Ankete pokazuju da oko 3/4 građana Crne Gore podržavaju ulazak naše države u EU. Istovremeno, već dvije godine raste broj glasača deklarisanih proruskih stranaka i onih koje su spremne da sarađuju isključivo sa takvim strankama!? Imate li objašnjenje za takav socio-politički fenomen?

3. Da li su takvom paradoksu i očiglednoj svjetonazorskoj konfuziji u crnogorskom društvu doprinijele poruke otvorene podrške zapadnih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, Vladi Zdravka Krivokapića formiranoj u manastiru, pod patronatom Crkve Srbije i Aleksandra Vučića, premijeru koji smatra da ne treba slaviti Dan pobjede nad fašizmom (Dan Evrope)?

4. Da li je (bilo) realno očekivati da politički subjekti čiji je duhovni vođa izjavio kako je NATO = "Četvrti Rajh", a da EU i kompletna Zapadna civilizacija "sodomskim smradom" zagađuju Crnu Goru i pravoslavni korpus, mogu biti iskreni partneri u reformisanju crnogorskog društva po agendi EU i zapadnih demokratija?

5. Ako su "zapadni prijatelji" Crne Gore prepoznali partnere za reforme koje će našu državu učiniti članicom EU i dijelom Zapadnog civilizacijskog kruga, u političarima i partijama koje slave ratne zločince Ratka Mladića i Radovana Karadžića, koji negiraju genocid u Srebrenici i otvoreno podržavaju Putinovu politiku prekompozicije svjetske moći i agresiju Rusije na Ukrajinu - onda se neizbježno nameće pitanje: šta su stvarno vrijednosti današnjeg Zapada? Koliko su na djelima u skladu sa onim što deklarativno promovišete  i Vi, kao ambasadorka jedne od država amblema zapadne demokratije?

6. Rusija iz pozadine, a Srbija već godinama direktno, drsko i otvoreno, miješaju se u unutrašnje stvari Crne Gore. Ne mogu da se sjetim, niti sam pretragom mogao pronaći ijedno Vaše oglašavanje povodom takvoga ponašanja Aleksandra Vučića. Isto važi za Vašu prethodnicu, ali i za gotovo sve ambasadore zapadnih država! Zašto?

6. Javnost Vas doživljava kao veoma blisku Crkvi Srbije i vladici Joanikuju II Mićoviću. Takvom se percepcijom objašnjava i Vaše, za dio javnosti razočaravajuće i neprincipijelno, reagovanje na njegovu izjavu da je Crna Gora "mala Ukrajina". Od nekoga ko se znao eksplicitno založiti za poštovanje prava vjerskih zajednica, očekivalo se jasnije određenje prema takvoj prijetećoj poruci visokopozicioniranog sveštenika, čovjeka koji, kakav apsurd, sjedi u stolici Sv. Petra Cetinjskog! Dakle - zašto ste ostali samo na konstataciji da Joanikijevu izjavu treba "uzeti zdravo za gotovo"?

7. Imate li stav o nedavnoj posjeti Joanikija II Mićovića Moskovskoj patrijaršiji i njegovoj eksplicitnoj podršci Crkvi Rusije koja blagosilja i podstrekava, obećavajući raj poginulima, ubijanje Ukrajinaca i rušenje ukrajinskih gradova?

8. Sloboda novinara je visoko na agendi zapadnih vrijednosti. Kakav je Vaš stav o otvorenim prijetnjama i lažljivim optužbama, kojima crta mete na čelo kritičkih novinara i intelektualaca, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović?

9. Smatrate li da ste se dosad dovoljno jasno odredili prema takvom ponašanju odlazećeg predsjednika Vlade?

10. Da li je tačno da snažno zagovarate formiranje vlasti u Podgorici od proruskih, prosrpskih subjekata i Evrope sad? Ako jeste, znači li to da je za Vas prihvatljiva Vlada na državnom nivou koju bi činile iste stranke i koalicije?

11. Veliki je broj ozbiljnih ekonomskih analitičara koji upozoravaju da je Crna Gora pred tzv. grčkim scenarijem! Kako gledate na podatak da je planiranim Budžetom predviđen porast izdvajanja za plate u javnom sektoru od oko 100 miliona eura, a da se u narednoj godini planira zaduženje države oko 600 miliona eura, a u naredne tri - više od 2,5 milijardi!?

12. Smatrate li ozbiljnim upozorenja da je već dvije godine na sceni projekat pretvaranja Crne Gore u disfunkcionalnu i finansijski neodrživu zemlju, s ciljem da Rusija, preko posrednika - Mađarske i Srbije, postane gospodar njenih ključnih javnih kompanija i tako jednu članicu NATO, nakon političke, dovede u položaj pune ekonomske zavisnosti? Da li su, uopšte, ovo teme kojima se bavite u svojim izvještajima Foreign office-u?

P.S.

Imajući u vidu broj i zahtjevnost pitanja, vjerujem da je ponedjeljak, 21. novembar prikladan termin za dostavljanje Vaših odgovora.

Srdačan pozdrav!

Darko Šuković, Urednik Antene M    

22.novembar 

Poštovani,

Po dogovoru, ambasadorka Karen Medoks (Karen Maddocks) je pružila odgovore kako slijedi. Molimo da se odgovori prenesu integralno, prema ranijem razgovoru.

Jedinstven odgovor na pitanja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9, 10:

Britanska vlada se ne miješa u unutrašnju politiku druge zemlje i ne favorizuje nijednu političku partiju. Stav Ujedinjenog Kraljevstva na svjetskom nivou je da imamo odnos sa državama, a ne vladama, i iako se možda nećemo složiti po svim pitanjima, sarađivaćemo tamo gdje dijelimo interese i vrijednosti. To je ono što je zapravo diplomatija – mi sarađujemo sa svima, širokim dijapazonom stranaka, različitim religijama i u svim područjima zemlje.

Odgovor na pitanje 7:

Moj stav i stav britanske vlade o Rusiji je dobro poznat: napad Rusije na Ukrajinu je ničim izazvan, smišljen i varvarski napad na suverenu demokratsku državu. Ujedinjeno Kraljevstvo i naši međunarodni partneri su ujedinjeni u osudi, prezira vrijednog, djelovanja ruske vlade, koje predstavlja nečuvenu povredu međunarodnog prava i Povelje UN-a. Naš stav ne može biti jasniji. Crna Gora je NATO saveznik i pozivam svakog ko ima moć i uticaj u ovoj zemlji – uključujući političke partije i vjerske vođe – da budu jasni i nedvosmisleni u svom stavu (i svojim postupcima) prema Rusiji.

Odgovor na pitanje 8:

 Slobodno i odgovorno novinarstvo je važan element u pozivanju vlade na odgovornost u svakom demokratskom društvu.

 Odgovor na pitanje 11:

Ovo pitanje bih uputila međunarodnim finansijskim institucijama, koje mogu pružiti bolji komentar u vezi sa ekonomskim politikama koje je iznijela vlada ili koje su predložile druge partije.

 Odgovor na pitanje 12:

Ujedinjeno Kraljevstvo i drugi diplomatski partneri u Crnoj Gori već neko vrijeme govore o uticaju aktera van njenih granica na Crnu Goru. Crna Gora će ostati podložna uticaju ako se nastavi politička nestabilnost. Potrebne su vam jake demokratske institucije i institucije vladavine prava, kako bi se odlučivanje odvijalo u transparentnim i legitimnim okvirima i bilo manje otvoreno vanjskom uticaju.

Zahvaljujemo i srdačno pozdravljamo,

Britanska ambasada Podgorica

23. novembar 

Poštovani,

Ako smatrate da je prikladno i korektno na osam pitanja "pružiti" jedan odgovor, u redu.

U skladu sa najavljenim, postavljam jedno dopunsko pitanje:

  1. Da li su prezrenja vrijedni i oni koji otvoreno podržavaju "varvarski napad" Rusije na Ukrajinu?

Ljubazno Vas molim da odgovorite u toku dana, kako bi intervju objavili sjutra.

Srdačan pozdrav!

Darko Šuković

23. novembar 

Poštovani gospodine Šukoviću,

 Po dogovoru, odgovor na dopunsko pitanje je kako slijedi:

 “Diplomatski prioritet Ujedinjenog Kraljevstva u odnosu na one koji bi mogli podržati Rusiju – bilo da su to države ili pojedinci – je bila naša odlučnost da osiguramo da oni imaju najtačnije informacije o zločinima počinjenim na terenu. Postigli smo određeni uspjeh sa tim pristupom; vidjeli smo kako su Rusija i kako su oni malobrojni koji podržavaju Putina sve izolovaniji, uključujuci i u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.”

Srdačno,

Britanska ambasada Podgorica

Komentari (20)

POŠALJI KOMENTAR

Maki

Koliki si, taman toliko i drže do tebe. Male države ćute pa ih ne dira niko. UK je kreditima razvilo Treći rajh, napunilo mu stomak iz malih zemalja i spremilo ga put SSSRa. A sad će plakati za Crnom Gorom. Oni je kao malu preziru a da im treba cigar zapalit zaždili bi je i bacili u pepeljaru...

nenad_mne

@Misko, ne upadajmo u preuranjene zaključke! Karin nama ne odgovara, no što učinjesmo da lobiramo kod vlade UK? Ambasada UK u CG će uvijek biti važna, a naše je da to iskoristimo na pravi način! Pozabavimo se malo brojevima, a ne samo guslarskom predstavom, koju kod drugih kritikujemo!!!

nenad_mne

@Vanja, sa punim pravom, smatra! Šta smo učinjeli protiv toga, ona se "druži" sa svima, ali preteže tamo đe je veći interes! Kada bi se i vratili na vlast, da li bi joj otkazali gostoprimstvo?