8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
EP: Crnoj Gori dati mjerila za zatvaranje poglavlja, države da izraze uzdržanost prema inicijativama poput Otvorenog Balkana

Politika

Comments 7
Poslanici Evropskog parlamenta usvojili preporuke o Novoj strategiji proširenja

EP: Crnoj Gori dati mjerila za zatvaranje poglavlja, države da izraze uzdržanost prema inicijativama poput Otvorenog Balkana

Izvor: EWB, Pobjeda

Autor: Antena M

  • Viber

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su danas preporuke o Novoj strategiji proširenja i u drugom amandmanu izrazili zabrinutost zbog uporne političke krize u Crnoj Gori. Pozvali su EU da, između ostalog, ispuni obaveze prema Zapadnom Balkanu i da Crnoj Gori da mjerila za zatvaranje poglavlja. Jedan od amandmana poziva na uzdržanost kad je riječ o regionalnim inicijativama poput Otvorenog Balkana.

U drugom amandmanu usvojenom na plenarnoj sjednici, kako prenosi European Western Balkans, EP je „izrazio zabrinutost zbog uporne političke krize u Crnoj Gori, koja je već imala i ima negativne posljedice na put zemlje ka EU. U rezoluciji se dalje podsjeća da je vladavina prava ključna za proces evropskih integracija i da zakonodavstvo zemlje mora biti u potpunosti usklađeno sa njenim ustavom.

"Crnoj Gori, koja se smatra predvodnikom u procesu pridruživanja EU, treba dati završna mjerila za pregovaračka poglavlja kako bi se ubrzalo pristupanje zemlje", navodi se u drugom amandmanu.

Autor rezolucije, poslanik Tonino Picula, kazao je da je Evropski parlament uvijek bio najznačajniji pristalica proširenja.

„Usvajanjem čvrstih preporuka o tome kako bi trebalo da se primenjuje buduća politika proširenja, možemo još jednom da postavimo ton i standarde koji će omogućiti EU da raste i napreduje. Želimo da obezbijedimo da EU ostane evoluirajuća zajednica evropskih država, otvorena za pristupanje sličnih demokratija, koje dijele zajedničke vrijednosti i interese“, kazao je Picula.

Kad je riječ o regionalnoj saradnji rezolucija je uključila amandman kojim su pozdravljena tri sporazuma potpisana 3. novembra u okviru Berlinskog procesa.

Kako piše EWB, rezolucija poziva zemlje da izraze "snažnu rezervisanost o bilo kojoj regionalnoj, ekonomskoj inicijativi koja ne uključuje svih šest zemalja i koja nije bazirana na EU pravilima, poput Otvorenog Balkana"

Rezoluciju su podržala 502 poslanika, 75 je bilo protiv i 61 uzdržan.

Komentari (7)

POŠALJI KOMENTAR

pomoracnkcg

POZDRAV ~ nijesam ni profesionalac niti političar ali razmišljajući nekom zdravom logikom ako već postoje dokazi o bilo kojoj umiješanosti toboš premijera u bilo kojoj kriminalnoj radnji a ne postoji mogućnost da se uhapsi u Crnoj Gori zašto makar kao potencijalnog izazivača nemira haosa rata i krvoprolića ga uhapsi neka međunarodna zajednica jer sve što on radi je u cilju uništenja države CRNE GORE i članice NATO

td

Napokon neko da razumije sta je bit problema na Balkanu. Hvala Tonino! Gradjani Crne Gore ce znati to da cijene.

Labud Dabanović

Otvoren Balkan su izmislili lažni Srbi-koji sebe zovu narodom kojeg nijesu branili ni rađali.Evropa zna da su ti Srbi od kad Srbijom vladaju-izmislili i jugoslovenstvo da bi Jugoslaviju prisvojili.A svakome je jasno-kad ih Evropa primi da će automacki cio Balkan bit otvoren čitavoj Evropi.