16 °

max 16 ° / min 11 °

Srijeda

17.04.

16° / 11°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Picula: Ne postoji velika mogućnost da se nastavi mandat ove Skupštine

Politika

Comments 0

Picula: Ne postoji velika mogućnost da se nastavi mandat ove Skupštine

Autor: Antena M

  • Viber

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula je poručio da ne vidi velike mogućnosti za funkcionalan nastavak mandata ovog sastava Skupštine, te da bi vanredni izbori mogli biti podsticaj za novi zamah na evropskom putu Crne Gore.

- Od lidera evropskih integracija u regionu, Crna Gora je u proteklom periodu sve više bila sinonim za krizu. Situaciju u Crnoj Gori ne bi trebalo dodatno dramatizovati, ali ne smijemo ni potcijeniti njenu ozbiljnost, poručio je Picula nakon sastanka sa poslanicima Demokratske partije socijalista (DPS) Andrijom Nikolićem i Nikolom Rakočevićem.  

On je primio crnogorske predstavnike u svojstvu stalnog izvestioca za Crnu Goru i predsjednika Radne grupe EP za Zapadni Balkan, sa kojima je razgovarao o aktuelnoj situaciji u zemlji, skupštinskom zastoju u procesu izbora ustavnih sudija i spornom Zakonu o predsjedniku.

Picula je ocijenio da će 12. decembra, uz ocjenu Venecijanske komisije, biti razjašnjeno da li u sadašnjem rasporedu snaga u Skupštini postoji politički kapacitet da se postigne dogovor i napredak po ovoj temi, ili je on potpuno iscrpljen.

U širem geopolitičkom kontekstu, Picula je istakao da je Crna Gora i dalje najproevropski nastrojena od svih zemalja u procesu približavanja i pridruživanja EU, uprkos činjenici da dvije vlade stagniraju u procesu pristupanja više od dvije godine, što je u Piculinim izvještajima o napretku Crne Gore već jasno navedeno.

Rakočević je istakao da je Crnoj Gori za napredak potrebna podrška i Brisela i Vašingtona, kako bi se nastavila izgradnja evropske perspektive, a za to je potrebna nova jasna parlamentarna većina.

- Institucije Crne Gore su uzdrmane i uključivanjem zemlje u Vučićevu inicijativu Otvoreni Balkan - rekao je Nikolić.

Nažalost, istakao je, sadašnji sastav Skupštine, nakon neuspješnog formiranja treće vlade, pokušava da izvrši ustavni udar izmjenom Zakona o predsjedniku Crne Gore.

Picula je u zaključku istakao da je projekat Otvoreni Balkan na putu da (p)ostane irelevantan i da Crna Gora od njega ne treba mnogo očekivati, posebno nakon što je EU dala novi vjetar u leđa Berlinskom procesu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR