16 °

max 16 ° / min 11 °

Srijeda

17.04.

16° / 11°

Četvrtak

18.04.

14° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Đonović: Eskobar da saopšti imena onih koji balkansku krizu prave dubljom i većom

Politika

Comments 1

Đonović: Eskobar da saopšti imena onih koji balkansku krizu prave dubljom i većom

Izvor: Gradski.me

  • Viber

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar poručio je da je Crna Gora pred institucionalnim kolapsom. U Izjavi za Glas Amerike upozorava crnogorske političare na mnogo mogućih posljedica, te da višemjesečnu, duboku političku i institucionalnu krizu kakva je u Crnoj Gori, nije odavno vidio u bilo kojoj zemlji.
 
Iz SDP-a poručuju da je krivica na parlamentarnoj većini okupljenoj oko DF-a, koja radi, kako kažu, suprotno nacionalnim interesima. Sagovornici Gradske su saglasni da institucionalna kriza odgovara GP URA i SNP-u kako bi što duže ostali na vlasti.

Institucionalni kolaps u državi počinje nakon posljednjih parlamentarnih izbora, kada je fomirana vlada Zdravka Krivokapića, kažu u PzP-u, dodajući da je to produbljivanja krize dovela i nova vlada na čelu sa Dritanom Abazovićem.

“Te poruke Eskobara razumijemo i one se naslanjaju na ono što smo mi govorili, a to je da je Crna Gora zaista u velikom problemu za koji su isključivo krivi DPS, koja je podržala tu manjinsku vladu, i akteri koji su podržali tu manjinsku vladu. Dakle, kada dolaze kritike od međunarodne zajednice, mi u DF bismo voljeli da one budu jasno adresirane”, istakao je Nikola Bajčetić iz PzP.

Da je Eskobar trebalo da imenuje krivce za stanje u državi, saglasan je i politički analitičar Ranko Đonović.

“On je rekao ono što svi znamo, a uzroci svega toga su u Beogradu, srpska crkva, da je beogradska aktuelna vlast i ruska aktuelna vlast”, kazao je Đonović.

Smatra da i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan zna uzroke krize.

“Neka ih saopšti i neka saopšti imena onih koji balkansku krizu prave dubljom i većom. Evropa i Eskobar – Amerika i ostali, trebalo bi malo više da se pozabave ovim prostorom, na vrlo konkrentiji način – Crna Gora je članica NATO-a, ako ništa, onda zbog toga”, istakao je Đonović.

Za razliku od Bajčetića, Đonović ne krivi DPS za institucionalni haos u državi, već partije trenutne skupštinske većine.

“Od 2020. godine, kada su došli na vlast, DPS im se nije miješao u bilo što. Ovaj kolaps su oni napravili, na čelu sa Dritanom Abazovićem kog su oni doveli niotkud. Za taj kolaps koji imamo i ukupnu situaciju u društvu. I Crnu Goru na rub ambisa su oni doveli”, kaže Đonović.

I poslanica SDP-a Draginja Vuksanović-Stanković kaže da su anticrnogorska i antievropska politika Krivokapićeve i Abazovićeve vlade počele institucionalni haos u zemlji.

“Krivi su oni koji rade protiv nacionalnih interesa države. A to je DF i oni koji sa njim čine vladajuću većinu na čelu sa kvazi-premijerom Dritanom Abazovičem. Služiti tuđoj državi, pjevati himnu tuđe države, klanjati se tuđoj umjesto zastavi svoje države i raditi zvanično za politiku Srbije, a ne za interese svoje države, to je krivica i to je izdaja”, kazala je Vuksanović – Stanković.

Upozorava i do čega može dovesti kriza u državi.

“Bojim se da postoji kolaps, da će biti aktivirana klauzula balansa i da će biti blokirani pregovori sa Crnom Gorom, da će proći dugi niz godina i pitanje je da li će se ti pregovori pokrenuti, što mislim da nije dobro ni za građane, ni za Crnu Goru da se vraćamo na politike devedesetih. Neka se građani sjete kako je to bilo. To su politike rata, inflacije”, kaže Vuksanović – Stanković.

Oglasili su se iz DF-a optižujući lidere DPS-a, URE, SNP-a i SDP-a za blokadu institucija. Sa druge strane, u GP URA upozorenje Eskobara razumiju kao pritisak na političare da što prije odblokiraju pravosuđe. Ipak, u PzP-u navode i kome najviše odgovara da blokada institucija potraje.

“Ono čemu smo svjedočili je da su GP URA i SNP minirali dogovor. Da se ponovo nalazimo u situaciji koja odgovara jedino tim partijama, jer im je defintiinvno najbitnije da budu u foteljama i da s pozicija moći idu u predizbornu kampanju za parlamentarne izbore. Nije lijepo kad vam neko sa strane upire prstom na vaše probleme i govori da sjednete da se dogovorite, a vidite da izostaje politička volja kod nekih vaših političkih partnera”, kazao je Bajčetić.

Dogovora oko izbora sudija Ustavnog suda, koji bi vodio deblokadi institucija, vjerovatno će biti, ističe Bajčetić.

Sljedeći korak, zaključuju u SDP-u, su vanredni parlamentarni izbori koji bi Crnu Goru vratili na evropski put, a ne odveli u Otvoreni Balkan.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

XX MIX

Zna se ko remeti mir na Balkanu ko i u zadnjih 120 god uvijek isti Srbi,jedni umiru drugi se radjaju ali problem ostaje.Milosevic i Srpska Akademija Nauka i SPC je bila krivac scih ratova od 1991 do 1999.A sad je krivac Vucic,SAN,SPC u CG je DF i URA sa Dritanom,Mandicem,Medojecicem,Knezevicem.