11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
U EU nema zahtjeva za prekid pristupnih pregovora sa Crnom Gorom

Izvor: EPA-EFE

Politika

Comments 0

U EU nema zahtjeva za prekid pristupnih pregovora sa Crnom Gorom

Izvor: RSE

Autor: Antena M

  • Viber

“Nismo upoznati sa tim da postoji zahtjev za obustavu pristupnih pregovora sa Crnom Gorom”, rečeno je Radiju Slobodna Evropa (RSE) iz švedskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU).

U pisanom odgovoru se ističe nada da će otvorena unutrašnja politička pitanja biti riješena u bliskoj budućnosti i da se put reformi može nastaviti.

“EU i Švedska pomno prate razvoj u Crnoj Gori i spremne su da nastave da podržavaju zemlju”, navodi se u pisanom odgovoru.

Naime, o mogućnosti prekida pristupnih pregovora između Brisela i Podgorice zbog institucionalne krize u Crnoj Gori prvo je govorila ministarka inostranih poslova Slovenije Tanja Fajon.

Ona je na pres konferenciji u Podgorici 15. januara rekla da postoji velika prijetnja da se zaustave pristupni pregovori Crne Gore sa Evropskom unijom, ukoliko ne uspije i šesti pokušaj deblokade Ustavnog suda.

Crna Gora je pored Srbije smatrana liderom u regionu u pristupnom procesu sa EU. Od 2012. kada je počela pristupne pregovore uspjela je da otvori 33 poglavlja, a da zatvori svega tri. Od 2020. godine više nije bilo pomaka u procesu pritupnih pregovora zbog nedovoljnih rezultata u reformskom procesu.

“Reforme i procesi donošenja odluka su, nažalost, u zastoju posljednjih nekoliko godina”, navodi se u odgovoru iz švedskog predsjedavanja.

Crna Gora se nalazi u ozbiljnoj institucionalnoj krizi. Od septembra prošle godine blokiran je Ustavni sud Crne Gore, jer od sedam sudija ima samo troje zbog čega ne može da odlučuje o ustavnim žalbama niti mogu da se okončaju izborni procesi bez odluka tog suda.

Vlada Crne Gore od avgusta prošle godine funkcioniše bez povjerenja parlamenta.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i ostali zapadni partneri već mjesecima apeluju na političke subjekte u Crnoj Gori da se dogovore o deblokadi institucija, prije svega Ustavnog suda, kako bi se organizovali prijevremeni izbori.

U međuvremenu, u Skupštini Crne Gore počela je nova procedura za izbor četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda. 

Sudije bira parlament dvotrećinskom većinom, što znači da osim parlamentarne većine za kandidate mora da glasa i dio opozicije.

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU danas na redvnom sastanku raspravljaju o krizi u Crnoj Gori.

Šefovima evropskih diplomatija izvještaj podnose Fajon i austrijski ministar spoljnih poslova Aleksandar Šalenberg.

Njih dvoje su u decembru posjetili Crnu Goru u ime visokog predstavnika EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost Žozepa Borelja. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR