17 °

max 24 ° / min 15 °

Utorak

30.05.

24° / 15°

Srijeda

31.05.

24° / 15°

Četvrtak

01.06.

24° / 17°

Petak

02.06.

24° / 16°

Subota

03.06.

22° / 16°

Nedjelja

04.06.

23° / 16°

Ponedjeljak

05.06.

24° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Musić: Đukanović je jedini izbor za Hrvate u Crnoj Gori

Izvor: Screenshot (HRT)

Politika

Comments 4

Musić: Đukanović je jedini izbor za Hrvate u Crnoj Gori

Izvor: narod.hr/HRT

Autor: Antena M

  • Viber

Izbore i političku krizu u Crnoj Gori analizirao je za HRT politički savjetnik Aleksandar Musić, koji je, dok se još nijesu znali rezultati prvog kruga glasanja, ocijenio kako bi Đukanoviću u drugom krugu najteži protivnik bio Milatović, naglasivši da je Đukanović jedini izbor za Hrvate u Crnoj Gori.

Aleksandar Musić ukazuje kako je stvar u Crnoj Gori puno kompleksnija jer tamo postoje nacionalni Crnogorci, nacionalni Srbi i cijeli međuprostor ljudi koji su Crnogorci i možda preferiraju Crnu Goru u odnosu na Srbiju, ali imaju neko jugoslavensko ili šire srpsko kulturno polazište.

– Ako tome dodate manjine, imate poprilično kompleksnu situaciju, dodao je.

Ne možete s pričama o EU mobilisati mase na otpor i promjenu

Ističe i kako je posljednjih godina u Crnoj Gori počelo odlučivati ko inovira, ko se rasplamsao na terenu, dominira digitalnim prostorom, koristi fantomske portale, ko ima taktiku i strategiju.

– Po Hrvatsku tu nažalost najbolje rezultate pokazuje Demokratski front koji je proizveo niz mladih lidera koji su odlični na društvenim mrežama. Uspjeli su identifikovati bazene koji su bili nepokriveni i donijeli su borbu na vrata DPS-a. Tako da DPS kasni sa svime. Oni se i dalje drže evropske priče o stabilnosti. Evropska unija je izuzetno strateški važna za Crnu Goru, ali ne možete s pričama o Evropskoj uniji mobilisati mase na otpor i promjenu. Taktika sljedećih izbora u Crnoj Gori trebalo bi da bude kao da se radi referendum s najširim mogućim zahvatom, rekao je.

Narativ radikalnog podizanja blagostanja građana

Musić smatra kako Jakov Milatović i Pokret Evropa sad! nameću narativ radikalnog podizanja blagostanja građana.

– Vidjeli su da postoji 20-30 posto sirotinje koja je frustrirana svim drugim strankama, kao ministri u Krivokapićevoj vladi podigli su radikalno minimalnu platu, ulazili u brisani prostor i osvojili vlast u Podgorici. Sad žele to kapitalizirati prije samih izbora koji kada budu, a prije eventualnih ekonomskih posrtaja takvog ekonomskog opita, dok Bečić insistira na eliminaciji svakih podjela.

“Đukanoviću u drugom krugu najteži protivnik bio Milatović”

– Ne zato što je kvalitetniji, nego zato što još uvijek može prodati priču o nepotrošenom licu i koji ima energiju, nije kompromitiran za razliku od njegovog saborca Milojka Spajića koji je na poprilično naprasan način ispao iz izborne trke", dodao je Musić

Smatra kako je Đukanović jedini izbor za Hrvate u Crnoj Gori.

– Oni su to prepoznali i podržali su ga s nekoliko spotova. To ne znači da su Milatović i Bečić neki antihrvati. Stvar je u tome da će zbog nekih kompleksnih biračkih baza ući u fazu dodvoravanja Srpskoj pravoslavnoj crkvi što može imati jake reperkusije za jako lijepi dostignuti nivo na kojem su Hrvati uklopljeni u društvo, zaključio je.

Komentari (4)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Milo je jedini izbor ne samo za Crnu Goru vec i sire. Takvoga majka radja jednom u stotinu godina .I Evropa i Amerika raspoznaju njegov potencijal ali zbog politicke trgovine Crnu Goru isturaju na vjetrometinu. Zato je na nama da masovnim izlaskom 2 aprila okoncamo igranku.

Crnogorka 100%

@whitesox Jeste, samo mu pogledaj Twiter. Ima super komentare, sve je naše partije i lidere pročitao. A evo ti dokaz: Aleksandar Musić Za @tportal detaljno prokomentirao predsjedničke izbore u pradomovini. Situacija nije bajna, a ako se nešto korjenito ne promijeni - najgore

whitesox

@Crnogorka 100% Nisam znao da je Crnogorac ali petkom na HRT3 ima jako zanimljive razgovore i razmišljanje.Užitak je slušati ga.